Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/04/2024
Eat & Drink

Ștefan Chirițescu | Despre soiuri de vinuri și ale cui sunt

Ștefan Chirițescu De Ștefan Chirițescu
Comentarii Ștefan Chirițescu | Despre soiuri de vinuri și ale cui sunt Share Ștefan Chirițescu | Despre soiuri de vinuri și ale cui sunt
soiuri de vinuri


Lucrând în comunicare și marketing, m-am lovit de multe ori de dilema „obsesia primului vs. cea mai bună poveste”. Obsesia primului este o abordare tradițională în marketing, care spune că acela care inventează primul un produs/ serviciu/ categorie va beneficia de glorie și profit în domeniul respectiv. Și da, funcționează sau, mai bine zis, a funcționat pentru o perioadă lungă de timp. Azi însă, marketingul trăiește perioada celei mai bune povești.

Altfel spus, nu contează dacă ești primul sau al doilea, contează ce poveste ai, cât de repede poți să replici un produs/serviciu care a fost nou și să-i adaugi un element care să-l facă mai interesant în comunicare.

Ștefan Chirițescu | Despre soiuri de vinuri și ale cui sunt

De ce avem această digresiune de marketing într-o secțiune despre vinuri?

Nu e întâmplător, căci de curând a fost în Germania un mare târg de vinuri, unde țara vecină, Moldova, a prezentat un masterclass despre soiuri de vin indigene. Doar că aceste soiuri de vinuri sunt indigene ale României. Adică, în logica de mai sus, noi am fost primii. În schimb, la nivel de comunicare, Moldova se mișcă mult mai repede, mai bine și mai eficient decât România, ceea ce explică vizibilitatea și succesul acestei țări cu un areal viticol infinit mai redus decât al României. În paranteză fie spus, vinurile din Moldova sunt în topul importurilor de vin în România.

Vizibilitatea și succesul comercial al Moldovei vinicole începe să deranjeze din ce în ce mai apăsat comunitatea de business a producătorilor români, dar, în același timp, povestea comercială a Moldovei convinge consumatorul român și ușor, dar sigur, pe cel european.

Ștefan Chirițescu | Despre soiuri de vinuri și ale cui sunt

Întrebarea este… în ce logică vrem să jucăm?

Obsesia primului: sunt soiurile noastre și uite, ăștia ni le-au luat sau în logica poveștii cele mai bune? Apropo, România stă bine pe spumante și pe rose-uri. Ne lipsește doar povestea și ceva ce Moldova a înțeles de la început: mai bine o felie mică dintr-o piață mare vs. o felie mare dintr-o piață mică.

Vinul din România – nici măcar nu zic autohton – are nevoie să zică o poveste și să o zică repetat, prin vocea tuturor producătorilor.

» Text de Ștefan Chirițescu | Eat & Drink

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută