Dușcă la cutiuță | Sunt ambalate în niște cutiuțe plate, care seamănă cu niște obiecte cunoscute anterior drept plicuri, și sunt mici depozitare de grade, aducătoare de mari satisfacții: se cheamă cocteilurile NIO (Needs Ice Only – Îi Trebuie Doar Gheață).
Am primit și eu unul luna trecută și am vrut să aflu mai multe despre acest produs tipic timpurilor noastre: versatil, gata făcut, din gama Ready-to-Pour (Gata de Turnat), pentru care ai nevoie doar de gheață și de un pahar pentru a savura un cocteil sofisticat. Dușca mea din cutiuță e GIN PROVED, un cocteil alcoolic, care are ca ingrediente Gin Tonqueray (41%), Bols Parfait Amour (10,5 %), acid citric, sirop de zahăr Toschi și apă.
Are 20,2% alcool și o cantitate netă de 100 ml. Se bazează pe o rețetă a celebrului Patrick Pistolesi, Head Mixologist la NIO Cocktails. Am turnat conținutul peste cuburile de gheață puse în pahar. Pe care, vorba neuitatului scheci rostit de Horațiu Mălăele la un Revelion, l-am băut.
Sunt un mare admirator al mixologilor, de când am întâlnit unul relevant la nivel global, Kenji Jesse, de la care știu că
„mixologia e tot ce are de-a face cu interiorul unui pahar. Să înţelegi rolul gheţii, dinamica, aspectul, textura, gustul, toate la un loc. Mixologia nu e bartending, ci mai mult decât atât. Un barman amestecă băuturile, un mixolog înţelege proprietăţile gheţii, e la alt nivel.
Să luăm, de pildă, gheața. Cei mai mulți o văd ca pe un ingredient. Barmanii, însă, o consideră ca pe focul pentru gătit. Când înțelegi termodinamica gheții, modul în care influențează aromele, te poți considera un pic mixolog”.
Patrick Pistolesi | foto © Instagram
Patrick Pistolesi e un astfel de mixolog. Din 2017 încoace, a dezvoltat o gamă de zeci de arome pentru NIO.
Toate poartă semnătura celui care și-a pus amprenta asupra localului Drink Kong din Roma. Dacă vreți alt argument pentru care găsesc foarte atrăgătoare această manieră de a îmbutelia într-o cutiuță savori savante – legendarul Alessandro Del Piero, cel care a avut Italia și lumea la picioare ca fotbalist, s-a asociat cu NIO Cocktails, după ce l-a întâlnit pe co-fondatorul Alessandro Palmarin.
Del Piero povestește într-un interviu:
„Au făcut echipă cu Patrick Pistolesi, unul dintre cei mai premiați barmani din lume, care a venit cu toate aceste rețete, în care folosește doar băuturi premium – acesta e motivul pentru care barul său din Roma a fost desemnat al 16-lea în topul World’s 50 Best Bars. Calitatea cocteilurilor cărora le trebuie doar gheață e aceeași pe care o întâlnești într-un bar de cocteiluri de top”.
Aceste combinații au apărut în Italia și s-au răspândit în toată lumea – se găsesc și în România, de aceea, cred că sunt un cadou creativ și la îndemână de Ziua Îndrăgostiților.
Text de HORIA GHIBUȚIU | DRINK
Citește mai multe articole din EAT & DRINK.