Este vizibil că de câțiva ani buni, ”bătrânul” muzeu Brukenthal se află în plin proces de reinventare și repoziționare pe piața culturală locală, națională și internațională.
În interviul de față aflăm care sunt principalele strategii cu care Alexandru Chituță, actualul manager al instituției, și-a propus să atingă acest deziderat.


Cum a încheiat Muzeul Național Brukenthal anul 2023?
Un an plin în care s-a lucrat pe toate domeniile: cultural, administrativ, marketing, digitalizare, modernizare.
Au fost multe evenimente culturale: expoziții notabile, o seamă de tipărituri, peste 50 de parteneriate cu instituții din țară și din străinătate, o ediție interesantă și unică a Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu – SCAF, un nou sezon expozițional Brukenthal la FITS, numeroase expoziții în muzeele partenere din țară, am realizat cea mai importantă expoziție Brukenthal în România din istoria instituției la Art Safari, am realizat împreună cu History Channel un documentar despre furtul lucrărilor de la Brukenthal și exemplele pot continua.
Un an foarte bun cu creșteri în toate sferele: peste 60% la bilete, peste 75% la vânzarea produselor de brand, printre care și parfumurile Brukenthal, 178% la fondurile atrase din sponsorizări, 260% la fondurile din proiecte cu finanțare externă.
De la zile cu acces gratuit, la târguri și produse de brand, cât de mult succes au avut aceste formule în atragerea de categorii mai largi de public?
Foarte mult. Așa cum am subliniat deja, nu ne lăudăm doar cu mai mulți vizitatori. Unii spun că cifrele sunt umflate. Avem ca exemplu mai multe creșteri și fonduri. Aici nu putem să umflăm nimic. Banii au existat în cont. S-au folosit. Au existat numeroși vizitatori din Sibiu sau din țară care nu vin de obicei la muzeu. Au venit acum la diferite evenimente și lucrul acesta e important pentru noi.
Unele dintre inițiativele propuse, Christmas at the Palace e un exemplu, au fost intens criticate pe motiv că nu se regăsesc în menirea unui muzeu. Care e rolul unui muzeu public azi?
În general noi suntem critici la tot. Știm să criticăm și să ne dăm cu părerea, dar din păcate nu venim cu soluții. Am solicitat public: cei care critică vizibil, nu de pe profiluri false, au ușa mea deschisă să vină și cu păreri fezabile și soluții. Altfel sunt doar cuvinte aruncate la întâmplare, pe care nu le bag în seamă.
Christmas at the Palace a fost o încercare, dar și un exemplu de colaborare și de marketing cultural. Existăm într-un oraș în care vin turiști și trebuie să le oferim servicii de petrecere a timpului liber dacă dorim ca aceștia să stea mai mult, să se simtă bină și să mai vină și altă dată. De asemenea, ne adresăm publicului sibian care-și petrece tot mai mult timpul liber la noi, iar lucrul acesta ne bucură. E o investiție culturală în timp.
Lumea a venit la muzeu, unii au stat doar în curte, însă alții au intrat și în expoziție. Contează că și-au petrecut timpul la noi și că s-au simțit bine. Au fost copii care și-au întrebat părinții și bunicii ce se află în spatele ferestrelor, au aflat că e un muzeu și, cu siguranță, le-a stârnit curiozitatea să revină. Au văzut că muzeul nu e o instituție prăfuită pentru elite și cercetare.
Muzeele sunt locuri în care afli, cunoști, te bucuri, ești uimit, descoperi și te simți bine. Trebuie să le avem pe toate. Dacă sărim peste unele lucruri, șchiopătăm.
Celor care critică le recomand să meargă să vadă ce se întâmplă în alte locuri. Eu am scris, am arătat. Merg, mă întâlnesc cu directori din lume, vorbesc și știu ce fac. Există și o diferență a vârstei și a modului de înțelegere a spațiului muzeal în contemporaneitate. Am un anumit curaj și impetuozitate să trasez o linie de modernizare și deschidere a bătrânului muzeu Brukenthal.
Ce investiții consideri că sunt necesare în infrastructura muzeului astfel încât experiența de a vizita un palat baroc într-un fost oraș medieval să aibă ceva extra, în pas cu prezentul?
Am subliniat și am lansat ideea unei restaurări și modernizări a Palatului Brukenthal din Piața Mare. Le-am spus și partenerilor noștri, Parohia Evanghelică CA și consiliului de administrație a muzeului, că o clădire ne poate bucura sau ne poate judeca. De noi depinde.
Am dat diferite exemple de ce s-a întâmplat la Paris, Amsterdam, Stockholm, Londra sau Viena. Din păcate, România nu a avut energia, curajul și priceperea de a face în domeniul cultural o restaurare însoțită de modernizare și de extindere. Cred că a venit vremea!
Dacă nu vom ști să folosim tot spațiul pe care clădirile ni-l oferă, dacă nu vom începe să privim spre viitor și dacă nu vom înțelege că investiția trebuie să fie ancorată cu viziune pentru cel puțin încă 100 de ani, părerea mea că nu vom face nimic. Trebuie să avem viziune și să lucrăm cu specialiști.
La SCAF 2023 am avut o conferință chiar pe problema modernizării și a construirii noilor spații muzeale cu un director de la celebra firmă de arhitectură Zaha Hadid. Îi îndemn pe cei care sunt curioși să caute să vadă ce au putut face și apoi să facă o comparație cu noi, unde ne aflăm.
Cât de bine e conectat Muzeul la mediul cultural, diplomatic și de afaceri?
O prioritate a mea în această funcție a fost să avem o instituție deschisă publicului și să avem o relație corectă cu mediul cultural, diplomatic și de afaceri. Orașul și instituția ne obligă să fim o carte de vizită importantă și să avem o colaborare extraordinară. E important să ajutăm firmele mici și să fim ajutați de firmele mari.
Încă de la venirea mea la Brukenthal am extins rețeaua de sponsorizări. Mizez pe sinceritatea dialogului și pe o latură de diplomație culturală, lucru dovedit prin cele peste 25 de ambasade din România cu care vem o colaborare și o prietenie foarte bună.
Care sunt principalele evenimente pe care Muzeul Național Brukenthal le va organiza în 2024?
Anul acesta va fi unul foarte bun. Vom deschide în februarie, de Ziua Împăratului Japoniei, prima expoziție cu Samurai organizată în România și îl vom avea prezent pe noul Ambasador al Japoniei în România. Va fi un eveniment în premieră expozițională.
În aprilie vom aduce, tot în premieră, prima expoziție cu patrimoniul și tezaurul Băncii Naționale a României în afara sediului lor, despre istoria leului și a banilor din România.
În luna iunie vom deschide sezonul cultural România-Polonia cu o expoziție venită din Polonia, din trei muzee și cinci colecții private, expoziția de artă și fotografie Tatra.
Ne pregătim pentru SCAF, care va fi organizat în septembrie, o premieră a ediției fiind prezența unor artiști din Cuba.
Din luna februarie, când sărbătorim 207 ani de la deschiderea muzeului vom începe expunerea incunabulelor sau a cărților vechi de peste 520 de ani.
INTERVIU DE RĂZVAN SĂDEAN, apărut în revista Zile și Nopți Sibiu, nr. 2, 16-29 februarie 2024
Un răspuns
Omul potrivit la locul potrivit, entuziasm, pricepere, dăruire,este tot ce avea nevoie Muzeul Brukenthal și Sibiul. Omul sfințește locul, hărnicia, inteligența și puterea de muncă a Domnului Alexandru Chituță este un DAR pentru SIBIU!