Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/01/2024
Eat & Drink

Campionatul Național de Zacuscă, prima ediție

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Campionatul Național de Zacuscă, prima ediție Share Campionatul Național de Zacuscă, prima ediție
Campionatul Național de Zacuscă, prima ediție


Campionatul Național de Zacuscă, prima ediție

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Zacuscă, anunță că va organiza în primăvară prima ediție a Campionatului Național de Zacuscă. 

Inițiativa face parte dintr-un parteneriat de mai lungă durată cu FNDA (Federația Națională a Degustătorilor Autorizați din România) cei care se vor și ocupa de jurizarea, conform standardelor internaționale, preparatelor din concurs. 

Cred că avem nevoie de astfel de concursuri care își propun ca pe lângă stabilirea unor clasamente de calitate în funcție de proprietățile organoleptice ale preparatelor să promoveze elemente ce pot constitui identitatea gastronomică națională. În timp ce ajvarul sau chiar lutenitsa balcanice beneficiază de recognoscibilitate mondială, zacusca autohtonă pare a fi mai mult un produs care atunci când e exportat are ca piață de desfacere majoritară diaspora românească”, spune Cosmin Dragomir. 

Jurizarea se face funcție de o fișă profesională ce conține criterii de diferențiere similare celor de la degustările profesioniste de alte produse alimentare, după modele standardizate la nivel european, și adaptate la specificitățile produsului examinat. Juriul este format din Membri ai Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați, care vor fi nominalizați de către conducerea acesteia atât pentru recepția și depozitarea probelor, cât și pentru comisiile de jurizare, dar și (alți) specialiști din domeniul HoReCa: chefs, somelieri, blogeri și jurnaliști culinari ș.a.m.d. În urma jurizării se vor acorda medalii iar producătorii au posibilitatea să își aplice semnalizare oficială pe ambalaje și etichete. 

Campionatul Național de Zacuscă, prima ediție

Îmi doresc ca rezultatele acestui concurs să devină un instrument important de marketing și de promovare și în special un element diferențiator la raft. Semnalistica noastră aplicată pe ambalaj înseamnă garația calității și recomandarea profesioniștilor pentru clientul final”, completează jurnalistul gastronomic.  

Concursul se desfășoară pe trei categorii mari, în funcție de capacitatea de producție și pe mai multe subcategorii care sunt determinate de ingrediente: clasică, cu pește, cu ciuperci, cu alte legume ș.a.m.d. Organizatorii nu acceptă decât mostre de la producători autorizați și care comercializează produsele în cel puțin un magazin. 

Intenția de participare și face prin completarea unui formular la cosmindragomir.ro/campionat sau prin mail la cosmin.dragomir@gastroart.ro 

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută