Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/01/2024
Viața Orașului

Un 2024 numit… dorințe

Adina Chirvasă De Adina Chirvasă
Comentarii Un 2024 numit… dorințe Share Un 2024 numit… dorințe
2024


2023 este istorie, 2024 abia așteaptă să fie scris. În peisajul cultural brașovean, am spune că așteaptă să fie re-scris. Pierduți în narațiunea comunistă, conform căreia Brașovul este un „puternic oraș industrial”, uităm că de fapt, Brașovul a fost centru cultural în secolele trecute.

Aici avea umanistul Johannes Honterus să înființeze prima tipografie din regiune, aici avea să apară prima carte în limba română a Diaconului Coresi, aici avea să poposească Anton Pann. Tot în zona noastră, Reduta (numită așa după o vestită sală de spectacole din Viena) avea să-l primească pe celebrul compozitor austriac Johann Strauss, în 1848. Brașovul a fost punct de popas pentru simboluri ale culturii naționale și amintim aici doar două nume: Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu.

Nu intrăm acum în discuția contextului politic în care se afla pe atunci orașul. Dar putem spune că, deși pe atunci condițiile pentru dezvoltarea fenomenului cultural în limba română erau mai puțin prielnice, oamenii cetății n-au renunțat și fiecare a contribuit la istoria culturală a orașului.

În zilele noastre nu mai avem provocările secolelor trecute și, cu toate astea, fenomenul cultural rămâne cantonat în aceeași zonă de confort. Lucrurile stau oarecum mai bine față de acum un deceniu, dată fiind și implicarea susținută a autorităților locale în susținerea fenomenului cultural.

Dar Brașovul este departe de ce ar putea fi. Sunt câteva evenimente de tradiție care animă orașul an de an. Majoritatea au loc în vară. Atrag turiști dornici de a testa și opțiunile culturale ale orașului, pe lângă aproape aceiași brașoveni pe care îi remarci la diverse concerte/ expoziții/ spectacole de teatru. Dar Brașovul are turiști tot anul care, de exemplu, în timpul iernii nu prea au ce testa.

Asemenea naturii, viața culturală a Brașovului amorțește și chiar și instituțiile de cultură tradiționale au mai puține spectacole. La fel stă situația și la început de an – primele trei sau chiar patru luni.

Ne-am dori mai multe evenimente, pe tot parcursul anului, așadar. Ne-am mai dori și colaborări între instituțiile culturale din oraș, pentru a livra produse care să se adreseze și generației tinere. Ne-am dori artă care provoacă, artă care iscă discuții, artă care interacționează cu publicul. Un public local mult mai interesat de fenomenul cultural. Care să-l și susțină. Și care să spună la final de an: Da, chiar ai ce vedea în Brașov! (Și nu ne referim la obiective turistice). La mulți ani și multe evenimente culturale!

» Text de Adina CHIRVASĂ | Brașov

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută