Anul 2023 în Benzi Desenate
2023 poate fi considerat un an bogat în apariții editoriale dedicate benzilor desenate românești.
Unul dintre cele mai importante volume apărute poate fi considerat albumul GOPO în 100 de pagini de bandă desenată (Ed. Grafic, coordonatori Anca Moscu și Lucian C. Oancea), publicat cu ocazia Centenarului Gopo.
Născut la 1 mai 1923, la București, Gopo a activat în domeniul artistic încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost primul realizator de animație din lume premiat cu un Palme d’Or la Festivalul de la Cannes. Trofeul a fost adus în România pentru pelicula Scurtă istorie în anul 1957.
„Ați colecționat vreodată soare? Eu da! Am strâns fel de fel de sori: pictați, gravați sau ciopliți de om, după modelul strălucitor al soarelui de pe cer. Am găsit sori cu nas, cu ochi, cu gură, cu o coamă de flăcări în loc de păr, sori cu raze ondulate, sori cu săgeți, sori rotunzi, ovali.
Odată am citit soare chiar sub un pătrat. Am desenat și eu un soare, dar altfel – așa cum nu l-am văzut niciodată. Era un soare foarte frumos; nu aşa urât și rotund ca cel de azi! (…) Desenând soarele acesta risipit, mi-am ales o fărâmă din el – planeta cea umedă. Și curând am desenat o altă fărâmă din planeta aceasta pe care am numit-o: omulețul.”
– Ion Popescu Gopo
Editura DPH a oferit iubitorilor celei de-a noua arte volumul Pilotul de pe Dunăre, un scenariu adaptat de Dodo Niță după Jules Verne, benzi desenate realizate de decanul de vârstă al BD-ului românesc, maestrul Puiu Manu (95 ani).
Publicat la imprintul GRAFIC al editurii ART, a apărut volumul de debut al artistului Valentin Ionescu, o adaptare după piesa lui Ioan Luca Caragiale Două loturi.
Editura Pavcon a publicat volumul Exploratorii Timpului, realizat de arhitectul Radu Marian, care revine în lumea BD-urilor românești cu aventurile a două dintre cele mai simpatice personaje ale sale: Sorinel și Robidic!
Artistul Daniel Dănil publică două volume tot la editura Pavcon. Titanul, după un scenariu de Alex Ștefan, cu o acţiune ce are loc în 1952, la şase ani de la victoria Axei în cel de-al Doilea Război Mondial.
„Regatul României este condus de dictatura militară a mareșalului Ion Antonescu, care ține țara cu fermitate sub jugul alianței cu cel de-al Treilea Reich. În interiorul patriei proliferează însă o Rezistență care urmărește cu orice preț revenirea României la democrație. Pe plan extern, perspectiva unui război cu Ungaria planează amenințător peste orizontul vestic. În întunericul adus de <<Noua Ordine Europeană>>, Regatul României stă acum pe un butoi cu pulbere, gata să sară în aer în orice moment.”
Al doilea volum este o revenire asupra unui album alb-negru publicat cu câțiva ani în urmă, reluat în 2023 în culoare și oferit iubitorilor de istorie: Povești cu viteji.
La editura Arthur apare Lumea magică a lui Puf!, benzi desenate de artistul Emanuel Pavel. „Emanuel Pavel reușește să creeze unul dintre cele mai simpatice personaje din banda desenată românească, un personaj memorabil, care merită să stea alături de Mihaela, Pin-Pin sau Miaunel şi Bălănel, care au fermecat copilăria atâtor generații. Acum este rândul lui Puf.” – Octav Ungureanu
Casa Radio continuă seria benzilor desenate însoțite de CD-uri și publică Povești după Ion Creangă și Muc cel Mic, realizate de Ionuț Popescu și Alexandru Ciubotariu. Editura Portocala Albastră publică Oac și Tac, un volum de benzi desenate dedicate celor mai mici cititori, realizat de artista Amandine Bănescu.
La fel, pentru cei mici apare Zgripțuroiul din dulap și alte fabulații, de Luminița Alexandru și Alexandru Ciubotariu, publicat de editura Shelfie.
Tot în seria aniversărilor și comemorărilor, 2023 a fost declarat anul Iuliu Maniu (150 de ani de la naștere – 8 ianuarie 1873 și 70 de ani de la moartea sa, în temnița Sighetului – 5 februarie 1953), evenimente marcate și de banda desenată românească prin publicarea romanului grafic interactiv, în limbile română și franceză, a volumului Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu, benzi desenate de Mihai I. Grăjdeanu (Ed. Fundației Culturale Memoria), lansat la Bruxelles, Charleroi și Luxemburg.
În acest context, au fost traduse în franceză și publicate romanele grafice interactive realizate de Mihai I. Grăjdeanu: Momente din istorie. Vol. II – Revolta anticomunistă de la Brașov. 15 noiembrie 1987 și Momente din istorie. Istoria comunismului în România. Începuturile.
Cu siguranță au mai fost și alte publicații BD realizate de autori români, albume și volume pe care sperăm să le abordăm în viitoare articole sau interviuri, dacă în aceste rânduri le-am omis.
Text de MĂDĂLINA C. DIACONU | B.D.
cover Andrea Piacquadio