Biografia lui IULIU MANIU, subiect de roman grafic interactiv
O aniversare și o comemorare propuse spre studiu prin intermediul unui alt tip de manual de istorie, un proiect educațional lansat la Festivalul de Film și Istorii Râșnov și apoi, în luna septembrie, la Bruxelles, Charleleroi și Luxemburg, în cadrul proiectului „Libertate și modele – istoria recentă a României prin benzi desenate și interviuri”, proiect co-finanţat de Institutul Cultural Român, prin Programul CANTEMIR 2023, marchează 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la moartea sa, în Temnița Sighetului (5 februarie 1953),.
Este vorba despre romanul grafic interactiv ”Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu”, care propune un tur virtual al Casei Memoriale ”Iuliu Maniu” de la Bădăcin prin intermediul benzilor desenate istorice, precum și o cronologie desenată în cadre succesive a celor mai importante momente din viața lui Iuliu Maniu.
Lucrarea este realizată de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu.
„Cum construim o lume mai bună? Cum facem ca valorile democratice să devină punctul central al preocupării societăţii civile? Răspunsul la ambele întrebări este prin educaţie. Banda desenată construieşte o comunicare bidimensională în care istoria prinde viaţă şi atinge, prin discurs, tinerele generaţii. Frumuseţea benzii desenate este că permite dezvoltarea unei gândiri critice în spaţiul alb dintre scene, în pauza dintre dialoguri. Acolo este creuzetul ce dă naştere întrebărilor esenţiale care îi vor pregăti pe tineri pentru a deveni active social în combaterea fenomenului totalitar”, a declarat Alexandru Groza, manager interimar la Muzeul Ororilor Comunismului în România.
“Romanul grafic semnat de Mihai I. Grăjdeanu nu-și propune să înlocuiască manualele de istorie din școlile din România. Nici nu ar putea să o facă. Dar poate fi un material didactic auxiliar de mare ajutor în încercarea de a-i apropia mai mult pe elevi de o materie stufoasă precum istoria.”, a declarat Cosmin Budeancă, Editura Fundației Culturale Memoria.
„Adaptarea romanelor istorice sub formă de benzi desenate a devenit, în ultimii ani, foarte populară pe piața internațională”, spune autorul volumului, profesorul și autorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu. „Acest tip de roman grafic interactiv este un concept nou în România şi cred că elevii sunt interesaţi să descopere istoria altfel decât prin intermediul orelor de la şcoală sau din cărţile clasice de istorie. Filmul, la fel ca banda desenată, reprezintă un intermediar pentru a transmite idei, mesaje care să rămână în mintea privitorului sau cititorului. Prin acest nou roman grafic, un fel de educație muzeală prin benzi desenate, îi încurajez pe elevi să contribuie la poveste, să-şi exprime propria opinie. Astfel bariera de comunicare dintre elev – profesor, sau elev – muzeograf, cred că dispare şi se poate porni o discuţie constructivă la ora de istorie sau într-un muzeu. Şi totul pe baza unui roman grafic de acest gen.”
Romanul grafic interactiv ”Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu”, este editat în limba română și franceză la Editura Fundației Culturale Memoria, în parteneriat cu Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin și este déjà primit cu interes de cadre didactice și alte personalități din mediul cultural:
„Într-o epocă în care benzile desenate devin tot mai populare ca mijloc de transmitere a informațiilor istorice, acest volum reprezintă o contribuție inovatoare și valoroasă în domeniul istoriei și al artei grafice, o veritabilă resursă educațională, care prezintă cu acuratețe informațiile istorice și reușește să ofere o viziune globală și o înțelegere accesibilă asupra vieții și activității marelui om politic Iuliu Maniu, a rolului esențial pe care acesta l-a avut în configurarea României Mari, apărarea vieții democratice și promovarea valorilor morale, civice și naționale, într-o perioadă tumultuoasă din istoria României. Abordarea vizuală a subiectului, facilitează înțelegerea evenimentelor istorice complexe, stimulează interesul cititorilor, captează atenția elevilor, contribuie la dezvoltarea gândirii critice, la formarea unei conștiințe istorice profunde, dar și la cultivarea respectului pentru una dintre cele mai notabile personalități naționale, un veritabil model atemporal, Iuliu Maniu.” – Prof. dr. Iulia-Maria Tănescu, Liceul Greco-Catolic ‘Iuliu Maniu’ Oradea
„În toate funcțiile politice pe care le-a deținut de-a lungul unei cariere impresionante de peste o jumătate de veac, Iuliu Maniu s-a remarcat prin cinste, corectitudine și modestie, încercând, prin propriul exemplu, să introducă morala creștină în viața politică românească. A fost unul dintre artizanii Unirii Transilvaniei cu România, președinte al Consiliului Dirigent și prim-ministru în trei guverne național-țărăniste. A devenit apoi liderul opoziției democratice din România și a luptat în permanență împotriva oricăror încercări de îngrădire a libertăților cetățenești şi instaurarea unor regimuri dictatoriale, fie că au venit din partea lui Carol al II-lea, a mareșalului Antonescu sau a comuniștilor. Ca o ultimă dovadă de patriotism, și-a donat întreaga avere bisericii, spre administrare, cu scopul ca la Bădăcin, la Casa din «Dealul Țarinii», să fie educați tinerii, așa cum se poate observa și din «vizita» pe care o realizează elevii prin intermediul acestei benzi desenate, pe care o considerăm o importantă formă de valorizare a patrimoniului.” – Dr. Marin Pop, șef secție Muzeografie-muzee locale Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău.
“Abordarea sub formă de roman grafic a vieții și personalității lui Iuliu Maniu în istoria României îi va ajuta pe tineri să-l descopere pe «Sfinxul de la Bădăcin» într-o formă mult mai accesibilă. Lucrările monografice, lucrările de memorialistică sau lucrările care tratează anumite evenimente în care Iuliu Maniu a avut un rol determinant sunt scrise, de obicei, într-un limbaj tehnic, greoi, cu multe date istorice și încărcate cu multe detalii. Romanul grafic folosește pe lângă limbajul scris și pe cel vizual, care captează mult mai repede interesul cititorului.” – Pr. Cristian Borz, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin.
„Om politic, a cărui acțiune se confundă cu o jumătate de veac de istorie națională, Iuliu Maniu
rămâne un reper și un model pentru fidelitatea şi consecvența față de un ideal politic, pentru verticalitate şi spirit de sacrificiu. Pe actul de moarte, întocmit retroactiv, la 20 iulie 1957, la rubrica ocupația s-a consemnat cu cinism: «Fără ocupație». Tocmai în dreptul celui care a avut ca «ocupație» supremă grija pentru neam şi țară, pentru valorile democrației, în numele cărora a trăit, le-a apărat, şi pentru care s-a jertfit.” – Dr. Andrea Dobeș, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenței, Sighetu Marmației.
Romanul grafic interactiv mai sus menționat vine ca o completare a seriei începute în 2021 cu apariția volumului I – Momente din istorie. Istoria comunismului în România.
Începuturile și apoi volumul II publicat în 2022 – Momente din istorie. Revolta anticomunistă de la Brașov 15 Noiembrie 1987, ambele traduse în limba franceză și intrate în circuitul librăriilor Libris, Cărturești, EMag și magazinul online al Fundației Culturale Memoria.
“Deși cuvântul roman ne duce cu gândul la lucrări ce conțin zeci, sute de pagini, termenul roman grafic este aplicat azi, pe scară largă, incluzând lucrări de ficțiune, non-ficțiune și antologizate în benzi desenate. Istoricul Richard Kyle a inventat termenul roman grafic într-un eseu publicat în numărul din noiembrie 1964 al revistei fanzin Capa-Alpha. Termenul a devenit familiar după succesul comercial al volumului Maus, de Art Spiegelman (1986), apoi edițiile colectate ale lui Frank Miller, The Dark Knight Returns (1986), și Watchmen, ale lui Alan Moore şi Dave Gibbons (1987). Industria cărții a început să folosească termenul de roman grafic ca o adevărată categorie în librării, începând cu anul 2001.” – M.I. Grăjdeanu
Despre primul volum al seriei, profesori din țară și de peste hotare ne împărtășesc opiniile lor:
„Materialul este foarte interesant și educativ. Acest gen de auxiliar didactic este folosit pe scară largă în Japonia. Materialul poate fi folosit cu succes la liceele umaniste și vocaționale, unde se și predă opționalul de Istoria comunismului.” – Prof. dr. Maria Rițiu, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca.
„O apariție editorială inedită pentru școala istoriografică românească, care vine să ofere o imagine grafică, vie, asupra unuia dintre momentele de cotitură din istoria contemporană a României, apariția și instaurarea regimului comunist. Volumul lui Mihai Grăjdeanu prezintă într-o nouă «lumină» elevilor și publicului larg, personajele și momentele ce au făcut posibil drumul țării noastre către comunism. Un volum interactiv care îi ajută pe elevi, dar și pe profesori, să vizualizeze evenimentele, un adevărat «documentar» în imagini al istoriei comunismului românesc.” – Prof. Camil Ionescu, Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”, Brașov.
„Lucrarea este diferită de alte romane grafice, deoarece dozează optim informația vizuală, cea științifică și problematizarea. Cititorul este invitat să gândească și să analizeze. Este o resursă didactică ce poate fi folosită atât în gimnaziu, cât și în liceu. Ea își atinge scopul, trezind interesul pentru a fi parcursă filă cu filă. Pe scurt: poate crea dependență!” – Prof. Janina Burlacu, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, București.
“Le public de Suceava connaît bien et aime les bandes dessinées: ces dernières années, quelques expositions de BD organisées par le Bureau français, devenu, depuis mars 2021, l’Alliance Française ont pu être admirées à l’Observatoire Astronomique ou dans la Galerie d’Art de l’Université. Le concept innovant d’utilisation de la BD en classe, présenté par Mihai Grăjdeanu lors du stage de formation «La Rentrée francophone à Suceava», a séduit les participants et a offert de nouvelles pistes d’utilisation de ce type de document dans l’enseignement des langues étrangères. Les livres de cet auteur et créateur de bandes dessinées et romans graphiques représentent une forme efficace de communication (inter)culturelle, qui essaie de rapprocher les jeunes et le grand public des œuvres de la littérature roumaine, mais aussi des grands événements de l’histoire contemporaine.” – Sanda-Maria Ardeleanu, Professeure des Universités, Présidente d’honneur de l’Alliance Française de Suceava.
”Le projet de traduction du roman graphique L’histoire du communisme en Roumanie a constitué une bonne occasion pour les étudiants participants de mettre en pratique les techniques et les procédés de traduction appris lors des cours en Master de théorie et pratique de la traduction, mais aussi de s’impliquer dans un projet qui touche à leur identité profonde. La traduction a mis en évidence les contraintes spécifiques à ce type de document et a représenté un premier pas vers le métier de traducteur littéraire, avec ses satisfactions et ses responsabilités. Nous espérons que ce projet contribuera à une meilleure connaissance de l’histoire du communisme roumain dans l’espace francophone, révélant des événements trop longtemps absents des manuels d’histoire roumains.” – Mariana Şovea, enseignant-chercheur, Faculté des Lettres et Sciences de la Communication, Université «Ştefan cel Mare» de Suceava, Roumanie.
”En quelque 48 pages, Mihai Grăjdeanu réussit la gageure de ressusciter le contexte qui a présidé à l’introduction du communisme en Roumanie. Ses dessins déploient le long cortège de crises économiques, d’affrontements et de revers qui ont fait basculer le destin du pays, sous la pression impérialiste de l’Union soviétique et de ses partisans politiques. Ce résultat remarquable a été obtenu à partir des recherches documentaires minutieusement menées par l’historien Cosmin Budeancă, l’auteur des textes qui accompagnent les images. Historien et dessinateur ont œuvré de concert à cette reconstitution historique engagée et placée sous le signe de l’émotion. De 1921 à 1947, de la création du Parti Communiste de Roumanie à la grève des ateliers de Griviţa (1933), de la contre-offensive soviétique de 1943 à l’abdication de Michel I , le livre restitue ainsi le climat délétère dans lequel le sort de plusieurs États européens se joue sur les «accords de pourcentages», esquissés entre les mains de Churchill et celles de Staline. Une aube nouvelle se lève pour des peuples qui, très vite, découvriront l’envers des dernières utopies du XX siècle…” – Fabrice Preyat, Professeur à l’Université libre de Bruxelles, Chercheur qualifié honoraire auprès du FNRS.
”La bande dessinée (appelée aussi BD) est considérée par beaucoup comme le «neuvième art» et elle plaît aux jeunes et moins jeunes depuis des décennies. Art narratif, une histoire à travers des dessins, sans ou avec peu de paroles, elle permet un réel échange entre les lecteurs et le ou les auteurs. Mais la BD a aussi un rôle pédagogique et éducatif. Mihai Grăjdeanu approche le public par son style authentique et unique, faisant revivre des moments de l’histoire récente de la Roumanie, qui ne devraient pas être oubliés et surtout pas reproduits. La bande dessinée, c’est un peu lire sans lire. C’est un langage universel qui invite à la réflexion ainsi qu’à la construction d’un esprit critique solide.” – Lidia Badea, Chargée de la Francophonie et de la coopération bilatérale, Délégation générale Wallonie-Bruxelles en Roumanie.
”Faire connaitre et dénoncer le communisme qui est tout aussi criminel que le nazisme, deux totalitarismes qui ont ensanglantés le XXe siècle, est une condition incontournable pour qu’un monde meilleur voie le jour. La guerre déclenchée par la Russie de Poutine en Ukraine met clairement en évidence cette exigence. Il faut encore trouver les meilleures voies pour faire passer le message et la bande dessinée (BD) en est l’une d’elles, particulièrement utile quand il s’agit de la jeunesse et c’est surtout elle qui doit être sensibilisée. Le roman graphique sur l’histoire du communisme en Roumanie – réalisé par Mihai I. Grăjdeanu, auteur professionnel de bande dessinée avec des textes du professeur Cosmin Budeancă, historien – publié en français, langue de large circulation, doit être salué.” – Alexandre Herlea, professeur émérite des Universités, membre émérite du CTHS (Comité des Travaux Historiques et Scientifiques), Institut de l’Ecole des Chartes.
Volumul II al seriei prezintă, un episod important din istoria recentă a României, într-un mod direct și facil, însă nu transmite doar unidirecțional informații, ci, prin seria de întrebări la care cititorii trebuie să răspundă, ori sarcini pe care trebuie să le îndeplinească, devine un instrument de lucru care provoacă și din punct de vedere intelectual. Iar impactul vizual al desenelor ajută și la o reținere mult mai ușoară a informațiilor.
Lucrarea poate fi, așadar, un suport didactic util de folosit în școli, licee și facultăți, atât de către profesori cât și de elevi.
„În jurul benzii desenate se pot croi povești complexe nu doar despre personaje sau momente, ci și despre valori circumscrise acestora. De aceea, consider că valoarea fundamentală pe care trebuie să o transmită este aceea a curajului de a spune o narațiune, de a lăsa o urmă și de a lega comunități de toate vârstele în jurul bucuriei descoperirii.” – Conf. univ. dr. Florentina Nițu Decan, Facultatea de Istorie, Universitatea din București.
“Ideea unei benzi desenate este mai mult decât bună, pentru că imaginea este mult mai atrăgătoare și mai expresivă decât textul, te atrage și te apropie imediat de poveste. Lucru valabil în special în cazul tinerilor. Și tocmai aici pot juca benzile desenate un rol esențial în promovarea subiectelor istorice.” – Liviu Tofan, regizor, journalist.
Acest volum a stârnit curiozitatea elevilor de liceu din Brașov care au stat de vorbă cu cei care au participat la revolta din 1987:
Andreea Drăgan (elevă, clasa a XI-a, Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”, Brașov): Ne-ați povestit despre tot ce s-a întâmplat după înăbușirea revoltei și ce ați trăit. Cum vă simțiți atunci când auziți un om zicând că în timpul lui Ceaușescu viața era mai bună?
Aurel Bejenariu (Asociația 15 Noiembrie 1987, Brașov): Dacă ar fi fost acum 20 de ani era clar răspunsul, dar acuma devine tot mai greu să îi convingi pe alții… […] Ideea unei societăți comuniste, care vrea ca toți oamenii să fie la un nivel nu este posibilă. Toți suntem diferiți din naștere. Comunismul era o utopie. Ceea ce aduce noua economie de piață este faptul că nu îngrădește libertatea individului. […] În consecință, nu este o societate perfectă, dar aduce mai multe beneficii decât societatea comunistă.
Matei Milu (elev, clasa a XI-a, Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”, Brașov): Credeți că societatea cum v-ați imaginat-o în perioada comunistă este în conformitate cu ceea ce trăim astăzi?
Dănuț Iacob (Asociația 15 Noiembrie 1987, Brașov): Nu! Clar! Aspirațiile noastre nu au fost nici acum atinse. Dar noi sperăm ca generațiile astea noi […] să facă ceva. […] Dacă trecem de etapa asta și voi, generația care vine faceți politica care trebuie, o să avem niște bătrâneți liniștite. Dacă fiecare se duce și-și face treaba cum trebuie să și-o facă.
Pentru varianta volumului II în limba franceză, opiniile au venit din Franța și Belgia:
”Après la publication en français du roman graphique sur l’histoire du communisme en Roumanie la parution, sur ce grand thème, toujours en français, d’un nouveau roman graphique- réalisé par les mêmes auteurs : Mihai I. Grajdeanu, professionnel des BD avec des textes du professeur Cosmin Budeanca, historien,est plus que bienvenue. Cette nouvelle publication présente la révolte ouvrière anticommuniste de Brasov de novembre 1987, prélude annonciateur des événements de décembre 1989 lors desquels fut renversé le dictateur Nicolae Ceausescu. Brasov, ville placée au centre de la Roumanie est symbolique à plusieurs titres : ville historique et cosmopolite, culturelle et industrielle elle a connu toutes les horreurs de l’époque communiste à un degré particulièrement élevé ; pendant plus d’une dizaine d’années elle s’est appelée « ville Staline » ce qui en dit long sur cette époque. Ce nouveau roman graphique contribue sans conteste à la dénonciation du totalitarisme communiste dont nous avons encore aujourd’hui, à l’époque de l’invasion de l’Ukraine par la Russie de Poutine, digne successeur de Staline, tellement besoin.” – Alexandre HERLEA, professeur émérite des Universités, membre émérite du CTHS (Comité des Travaux Historiques et Scientifiques), Institut de l’Ecole des Chartes. Président de l’association La Maison Roumaine – Paris
”Comment faire connaître aux jeunes lecteurs cette page mouvementée de l’histoire que représente la révolte de Braşov, qui s’est déroulée en novembre 1987 et qui, si elle ne sonna directement le glas du régime communiste roumain, en prophétisait pourtant la fin prochaine? C’est à ce défi que répond, avec brio, Mihai I. GRĂJDEANU. À l’instigation du producteur Mihai DRAGOMIR, le dessinateur était déjà intervenu sur le film documentaire de Liviu TOFAN, journaliste au moment de l’événement, pour compenser l’absence de documents photographiques sur les manifestations ouvrières et les affrontements avec la Securitate. Nourrie des patientes reconstructions du film, l’œuvre de GRĂJDEANU mêle à présent les sources de l’histoire au roman graphique pour initier avec le lecteur un véritable dialogue, exciter sa curiosité jusqu’à susciter chez lui le désir de se lancer à son tour en quête d’autres témoignages.Si le régime de CEAUCESCU prit soin de faire disparaître tous les documents de l’enquête menée, depuis Bucarest, sur la révolte, la bande dessinée vient ici heureusement combler le manque de sources et accompagner les voix des témoins et des protagonistes du soulèvement. La patiente reconstitution de l’histoire prend alors les accents d’une émotion qui, en écho, incite à libérer d’autres paroles, à l’exorcisme presque, pour ceux qui vécurent ce 15 novembre à Braşov. Mais, l’ouvrage, traduit désormais dans une langue de circulation mondiale, est aussi une invite, lancée par-delà les frontières, à ne pas oublier le passé, à en tirer les leçons pour construire un avenir plus libre, plus serein et responsable.” – Cristina Alice TOMA, Professeur de linguistique à l’Université de Bucarest, Lectrice de langue, littérature, culture et civilisation roumaine de l’Institut de la Langue roumaine (ILR) à l’Université libre de Bruxelles (ULB) et Fabrice PREYAT Professeur à l’Université libre de Bruxelles, Chercheur qualifié honoraire auprès du FNRS.
Proiectul BD HISTORIA benzi desenate istorice românești, prin seria romanelor grafice interactive Momente din Istorie, se adresează adolescenților dar poate găsi interes și în rândul persoanele mature.
Prin forța sa narativă și grafică, prin preocuparea sa pentru adevărul istoric, romanul grafic cu subiect istoric se pretează foarte bine unui studiu începând cu clasa a VII-a până la liceu și facultate. Studierea în gimnaziu, liceu și facultate, prin benzi desenate, este un exemplu semnificativ de învățare a istoriei, abordând memoria colectivă.
Pentru generațiile viitoare, banda desenată poate deveni, în sine, un document istoric.
Text şi interviuri de MĂDĂLINA CORINA DIACONU