Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/12/2023
Eat & Drink / Pe gustul nostru

PE GUSTUL NOSTRU | Niște mâncare asiatică, poate la meniul zilei

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU | Niște mâncare asiatică, poate la meniul zilei Share PE GUSTUL NOSTRU | Niște mâncare asiatică, poate la meniul zilei


Niște mâncare asiatică, poate la meniul zilei

HoReCa a fost cumva relansată, deși în continuare gâfâie și se împiedică la pornire mai ceva ca Audiul 100 cumpărat de ai mei prin ’90 și care suferea frecvent de baterie descărcată, cu ajutorul miilor de lucrători aduși din Asia și Africa.

Industria duce în continuare pe umeri povara lipsei de personal, mai ales a cel calificat.

Antreprenorii au învățat să-și securizeze personalul, iar un chef bun sau foarte bun, cu pretenții financiare legitime, nu exuberante, e aproape imposibil de găsit. Dar chiar și așa, se deschid noi restaurante cu fervoarea întâlnită doar la creditele cu buletinul.

Recrutarea de personal devine o luptă și mai acerbă, mâna de lucru serioasă devine scumpă, taxele și materia primă cresc și uite așa nu mai e rentabil să ții o astfel de afacere.

Cumva, încă o mai peticim, o mai însăilăm, o mai legăm cu câte o sârmă. La ospitalitate mă refer.

Ajutorul vine de la mii de kilometri, din Bangladesh, Sri Lanka, Pakistan și din câteva țări africane, pe care nu le pot numi cu precizie.

Pe ultimii i-am văzut în general specializați în livrări de mâncare, pe primii i-am identificat sau dibuit prin bucătării sau picoli. Strâng de pe mese, spală vase, curăță legume, ba chiar mulți au fost trainuiți se învârtă în ciorbă, să folosească o tigaie sau să învârtă fleici și mititei pe grătar. Unii vor să avanseze, alții nu, alții nu sunt lăsați.

PE GUSTUL NOSTRU | Niște mâncare asiatică, poate la meniul zilei

Toți cei pe care i-am întâlnit mi-au lăsat impresii bune. Cuminți, disciplinați, politicoși.

Își cunosc interesul și știu că altfel nu o să le fie bine. În ochii unora se citește dorul de casă, singurătatea printre străini și chiar frica zilei de mâine. Ca român, nu mă opresc din a mă mira că lor le e mai bine în România. E adevărat că cei mai descurcăreți dintre ei au ajuns la și mai bine, prin vestul Europei, dar pare că nici celor de aici nu le mai vine să plângă când aud unde-au „aterizat”.

N-am cum să nu fac paralela cu românii plecați în Italia, Spania, Germania.

În schimb, nu am cum să nu remarc prostia, îngâmfarea, ignoranța și lipsa de empatie a unor conaționali care fie țipă la câte un pakistanez: „ești în România, vorbești românește!” sau chiar rasismul unora care au refuzat comenzile aduse de aceștia.

PE GUSTUL NOSTRU | Niște mâncare asiatică, poate la meniul zilei

Între timp, ei încep să formeze comunități semnificative,

Se întâlnesc în aceleași locuri, se aprovizionează din aceleași magazine (în București sunt deja câteva), mănâncă la aceleași restaurante (în București sunt minimum cinci), încercând să recreeze nițel din atmosfera de acasă. Ba chiar, în aceste restaurante am văzut foarte mulți români curioși să guste preparate tradiționale de la mii de kilometri.

PE GUSTUL NOSTRU | Niște mâncare asiatică, poate la meniul zilei

Ce nu înțeleg eu e de ce restaurantele (cu specific internațional) cu astfel de personal nu îl valorifică și așa: și eu aș încerca mâncăruri diferite, chiar și la meniul zilei.

Text de Cosmin Dragomir | Opinii

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută