TENTAŢII | Mere în alte preparate, nu doar în plăcinte
Pentru unii, toamna înseamnă Pumpkin Spice Latte sau Halloween, însă pentru cei pentru care acest anotimp mai înseamnă și plăcinta cu mere, am pregătit câteva rețete cu măr, să ne mai condimentăm zilele tomnatice.
Sa fim sinceri… majoritatea mâncăm la micul dejun sendvișuri și majoritatea iubim cașcavalul în sendviș.
Dacă tot suntem la capitolul mere, propun să începem cu un sendviș Grilled Cheese cu cheddar, bacon și mere.
Avem nevoie de două felii de pâine: pe una dintre ele punem muștar, după care 3 felii de brânză cheddar, 4-5 felii de măr și 3 felii de bacon rumenit în tigaie. Punem cealaltă felie de pâine și adăugăm pe suprafața amândurora un strat subțire de maioneză. Lăsăm feliile la rumenit la foc mediu până când acestea capătă o nuanță de auriu, iar sendvișul nostru cu măr este gata.
Acum că am terminat cu prima masă a zilei, propun să mâncăm de prânz.
Pentru început, putem încerca o supă de mere cu păstârnac.
Pentru preparare avem nevoie de: ceapă, unt, usturoi, păstârnac, mere, smântână lichidă, bază pentru mâncăruri de pui și arpagic pentru ornat. Prepararea este destul de simplă: călim ceapa și usturoiul, alături de unt, adăugăm păstârnacul, merele și baza de pui diluată în apă, gătim până ce toate ingredientele sunt moi, le punem în blender, adăugam smântâna și avem o supă cremoasă numai bună de savurat într-o zi ploioasă.
Pentru amatorii de preparate mai condimentate, am pregătit o a doua supă: Mulligatawny.
Avem nevoie de: unt, ceapă, morcovi, țelină, ardei iute, ghimbir, mere Granny Smith, pudră de curry, cumin, turmeric, coriandru, fulgi de chilli, iaurt grecesc, năut și lămâie. Modul de preparare este identic cu cel pentru supa de mere și păstârnac, singura diferență fiind că de această dată ornăm cu iaurt, pătrunjel și iaurt.
La felul principal, propun să începem cu: fenicul la grătar cu dovleac și mere.
Avem nevoie de șalote, oțet de mere, bulbi de fenicul, dovleac, mere roșii, alune de pădure, ulei de măsline, rodie și pătrunjel. Pentru preparare, călim șalotele împreună cu oțetul și uleiul până când se caramelizează, iar restul ingredientelor se taie și se pun la cuptor. După ce acestea s-au rumenit, se combină cu mixul de șalote și oțet și se ornează cu semințe de rodie și pătrunjel.
Continuăm cu un curry japonez.
Pentru preparare avem nevoie de: unt, făină, pudră de curry, piept de pui, ceapă, cartofi, mere rase, morcovi, ciuperci, mazăre și sos Worcestershire. Amestecăm untul împreună cu făina și pudra de curry la foc mediu până ce obținem o pastă. Într-o altă tigaie călim ceapa, mai apoi adăugăm legumele și apa și lăsăm la fiert. La final, adăugăm sosul Worcestershire și servim alături de o porție de orez.
La desert, avem brânză brie cu caramel și mere.
Pentru preparare avem nevoie de: unt, brânză brie, mere roșii, caramel, scorțișoară și nuci pecan. Se pune brânza brie la cuptor timp de 10 minute. În același timp, într-o tigaie, topim untul și adăugăm merele, caramelul și scorțișoara. Când merele s-au făcut moi, se adaugă peste brânza brie și se ornează cu caramel și nuci pecan.
Pentru cei care nu sunt amatori de brânzeturi, am pregătit și cornulețe cu mere.
Avem nevoie de: mere granny smith, aluat pufos, unt, zahăr brun, scoțișoară, esență de vanilie și Sprite. Se învelesc feliile de măr în aluat și se pun într-o tavă tapetată cu unt la cuptor. Se face un sos din zahăr, scorțișoară, unt, Sprite și esența de vanilie și se pune peste cornulețele proaspăt scoase din cuptor. Se poate servi și cu înghețată de vanilie.
Deși nu se încadrează la categoria desert, o mențiune onorabilă o vom acorda sosului BBQ cu măr, pentru care avem nevoie de: ketchup, piure de mere, oțet de mere, zahăr brun, sos Worcestershire, muștar Dijon, usturoi și ceapă granulată, sare și piper. Într-o tigaie încinsă la foc mediu, adăugăm toate ingredientele și le lăsăm până ce în mixul rezultat încep să apară bule. Sosul rezultat îl plasăm într-un nou bol pentru a se răci, iar mai apoi este gata de consumat.
După atâtea mere, cred că este cazul să încheiem și să vă mai spun, ca fapt divers, că parcul Alexandru Ioan Cuza din București are o tradiție în a organiza în luna noiembrie, Festivalul Merelor, unde cu siguranță puteți degusta clasica plăcintă cu mere, precum și numeroase alte preparate, poate chiar dintre cele enumerate aici, dacă aveţi cumva drum prin Capitală.
» Text de Iuliana Ciocîrlan