Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/10/2023
Eat & Drink / Drink

Drink | Regina toamnei dintr-un pahar cu picior | Espresso Martini

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Drink | Regina toamnei dintr-un pahar cu picior | Espresso Martini Share Drink | Regina toamnei dintr-un pahar cu picior | Espresso Martini
expresso martini


Espresso Martini | Regina toamnei dintr-un pahar cu picior

În acest sezon, Espresso Martini a redevenit o băutură la mare modă, inclusiv vestimentară!

Datorită TikTok-ului, dar și acelor perioade din an în care vremea începe să se schimbe și simți nevoia să te încălzești cu ceva rece, Espresso Martini a revenit la modă în acest sezon. Numele acestui cocteil energizant și moleșitor în același timp nu are legătură cu Martini – e doar una dintre multele băuturi denumite astfel, deși nu conțin nici gin, nici vermut. Are alcool și cofeină, e întâlnirea Soarelui cu Luna pe buza aceluiași pahar cu picior.

Legenda spune – se non è vero, è molto ben trovato, dacă nu-i drept, e bine ticluit, vorba italienilor – că acest hibrid fluid ar fi apărut în anii ’80, la Londra, când o fată i-a cerut barmanului de la Fred’s Club ceva care s-o și trezească, s-o și adoarmă. Un fel de ilustrare a perifericului îndemn neaoș „scoală de te culcă!”. Regretatul barman și publicist Dick Bradsell își amintea că prima dată a apelat la vodcă – toată lumea bea asta pe atunci, așa îmi amintesc și eu.

Rețeta de bază, recomandată de experți și de mixologi cunoscuți, e simplă:

44 mililitri de vodcă, 30 de espresso fierbinte, 20 de lichior de cafea. Ingredientele se pun într-un shaker plin cu gheață, se amestecă, apoi se toarnă într-un pahar de martini (aha, de aici e denumirea!), se decorează cu boabe de cafea. Și, ați intuit, se tot bea.

A nu se confunda cu Irish Coffee sau cu picăturile de rom sau de whisky scăpate în cana de cafea, pentru un plus de imaginație matinală.

Variațiunile pe tema ingredientelor și imboldul vremurilor, „Do It Yourself”, i-au adus acestui cocteil o mare popularitate și în rândurile TikTok-erilor.

Mai mult de atât, la începutul acestei toamne, Espresso Martini a devenit un trend și în materie de vestimentație. Asta se trage de la Hailey Rhode Bieber, fotomodel american de succes, fiică a unui Baldwin (Stephen) dintr-o familie care a bătut recordul de contracte de muncă în Cetatea Filmului, și soție a unui anume Justin Bieber.

Ei bine, fata asta se machiază inspirându-se din universul gastronomic și din cel al spirtoaselor, așijderea – se îmbracă și se încalță. A fost suficient să poarte pe Instagram o rochiță inspirată de Espresso Martini, pentru ca acest amestec de senzații aparent ireconciliabile să facă din nou furori în paharele cu picior din America și de aiurea.

Espresso Martini

foto © Marilena Baltzaki

Am băut și eu un Espresso Martini toamna asta, la câteva zeci de minute de București, mai precis la Cafeneaua Nației din Ploiești, da, e chiar a lui Dragoș Pătraru. Paharul conținea vodcă și Kahlua, espresso, zahăr brun și a fost bun.

Drink | Regina toamnei dintr-un pahar cu picior | Espresso Martini

Sincer, m-aș întoarce acolo (deși, ca bucureștean țâfnos, nu-mi imaginam că merge cineva din București la Ploiești altfel decât în tranzit).

Au un meniu vegetarian pe cinste. Era cald, dar pe fereastră s-au văzut câteva frunze arămii, fix cât să mi se pară că e toamnă și să cer un Espresso Martini.

Text de Horia Ghibuțiu | Drink

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută