Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 15/10/2023
Eat & Drink / Drink

MIXOLOGY | Fiecare anotimp ne „surprinde” cu cocktailuri… veșnic la modă

Cezar Deli-Iorga De Cezar Deli-Iorga
Comentarii MIXOLOGY | Fiecare anotimp ne „surprinde” cu cocktailuri… veșnic la modă Share MIXOLOGY | Fiecare anotimp ne „surprinde” cu cocktailuri… veșnic la modă
cocktail-mixology


Cocktailuri… veșnic la modă

Fie că suntem în toiul unei petreceri la un club, la un restaurant, skybar sau la o masă festivă, avem nevoie de acel plus de culoare și de gust răcoritor, iar cea mai bună soluție este un cocktail grandios, incitant, cu note dulci, amărui, fructate sau ușor picante.

Hai să descoperim împreună cele mai bune și reprezentative cocktailuri – dar și istoria lor -, pentru a le degusta.

MARTINI

cocktail mixology martini

Istoria acestui cocktail foarte cunoscut datorită serialelor americane (exemplu: serialul cu adolescenți Gossip Girl: Intrigi la New York) a început în 1860, în San Francisco. Jerry Thomas, un barman celebru de la hotelul Occidental, creează rapid un amestec de gin cu vermut sec.

Martini, aşa cum băutura e numită astăzi, era recunoscută în a doua jumătate a secolului al XIX-lea datorită barului lui Thomas, unde tot publicul elitist american venea să-i încerce ,,poțiunea”.

Tot legat de nume, martini vine mai degrabă de la muzicianul Aegidius Schwarzendorf, care și-a schimbat numele în Martini sau de la o armă, denumită Martini-Henry, folosită de armata britanică în timpul anilor 1870.

Este un cocktail ușor, de seară, care poate fi băut la un „pool party”, la o întâlnire de afaceri și, de ce nu, la o petrecere cu tematică. Pentru o notă de gust plăcut, puteți să adăugați în el o măslină verde și o coajă de lămâie. Veți vedea că ambele se armonizează perfect cu ginul amar și vermutul dulce.

MOJITO

cocktail-mixology-mojito

Acest aperitiv de origine cubaneză a luat naștere în secolul al XVI-lea. La începuturi, băutura era făcută cu un lichior numit Aguardiente, iar lămâia și zahărul erau adăugate pentru un plus de îndulcire.

Când ne gândim la această băutură, datorită asemănării numelor, o putem asocia cu piesa verii anului 2015 în stil pop-latino, Mojito, a DJ-ului BigIce, sau cu celebrul magazin de haine Mohito.

Astăzi, faimosul alcool poate fi consumat la o ieșire în club cu prietenii, pe o plajă tropicală din Spania sau America Latină sau la un restaurant cu specific cubanez. Pentru o aromă cât mai plăcută se pune zahăr brun sau alb pe marginea paharului, felii de limetă împreună cu sucul acestora și multe frunze de mentă parfumate.

TEQUILA SUNRISE

cocktail-mixology-tequila sunrise

Tequila Sunrise este o băutură apărută în anii ‘20-‘30, în orașul Agua Caliente Tijuana, la granița dintre SUA și Mexic, dar se poate ca numele acestui tip de cocktail să se fi încetăţenit de la titlul filmului din anii ‘80 cu Mel Gibson, Michelle Pfeiffer și Kurt Russell.

Tequila Sunrise este un cocktail tropical, viu colorat, iubit de majoritatea hispanicilor, dar și a europenilor. Se amestecă foarte ușor băutura pentru a separa culorile roșu și portocaliu. Dorim crearea acelui efect de „răsărit” pentru o poză cât mai instagramabilă.

Se servește cu felii de portocală, semințe de rodie sau bucăți de cireașă, împreună cu gheața proaspăt zdrobită și poate fi savurat la un club, pe o plajă în vacanță sau la un apus de soare pe un skybar/ terasă din Centrul Vechi al Capitalei.

APEROL SPRITZ

cocktail-mixology-aperol

Când intrăm în localuri vedem pe masă un alcool portocaliu hipnotizant.

Ce îl face așa special?

Finețea acestui tip de șpriț este dată de feliile de portocală, siropul special de Aperol sau lichiorul Amaretto combinat cu apa minerală și vinul spumant Prosecco. Este perfect să-l încerci la o întâlnire romantică chiar în orașul unde s-a remarcat pentru prima oară, și anume în Veneția, Italia, la începutul secolului XX.

Aperolul a depășit granițele… chiar și pe Riviera franceză, terasele sau barurile pariziene sunt asaltate de turiști, și cât cuprinzi cu privirea, pe note de muzică estivală și fum de țigară, faimosul aperitiv își face simțită prezența. Poate chiar ei au fost creatorii uneia dintre rețetele de astăzi.

Cu toate că a trecut prin multe transformări de gust și de ingrediente secrete, rețeta de astăzi ne bucură simțurile cu gustul său ușor amărui și slab alcoolizat, dar și cu aspectul elegant și rafinat, specific italienesc.

CUBA LIBRE

cocktail-mixology-cuba libre

Acest faimos cocktail a dominat încă din anul 1900, iar numele său poartă o sintagmă simbolică, renumita „Cuba Liberă”, care duce gândul pasionaților de istorie la războiul hispano-american de la 1898.

Când SUA a preluat controlul asupra Cubei și a ieșit învinsă din acest război, fiind independenți față de iberici, au sărbătorit împreună, iar unul dintre cubanezi a strigat Cuba Libre și așa a devenit celebră băutura astăzi.

Combinația Coca-Cola, specifică americanilor, limetă verde și romul dulce spaniol a dus la deliciul acestui tip de băutură. Se poate servi într-o seară cu familia, la petreceri aniversare sau poate într-o vacanță la mama ei acasă, în Havana, Cuba.

Pe lângă cele menţionate, puteți alege o gamă largă de cocktailuri alcoolice (Piña Colada, Long Island Ice Tea, Sex on the Beach) sau non-alcoolice (Arizona Sunset, Ginger Peach, Virgin Mojito), după bunul plac, și le puteți încerca unde vă doriți.

Un singur lucru este cert, și anume: că în orice perioadă a anului trebuie să vă desfătați simțurile olfactive și gustative prin (re)descoperirea cocktailurilor clasice!

 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută