Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/10/2023
Festival Artă & Cultură / Teatru

“This is not a love song”, de SÁRA ARNSTEIN, un spectacol must-see în X-FEST

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii “This is not a love song”, de SÁRA ARNSTEIN, un spectacol must-see în X-FEST Share “This is not a love song”, de SÁRA ARNSTEIN, un spectacol must-see în X-FEST
SÁRA ARNSTEIN, un spectacol must-see în X-FEST


“This is not a love song”, de SÁRA ARNSTEIN, un spectacol must-see în X-FEST

Timp de nouă zile, până pe 15 octombrie 2023, companii de teatru reputate pe plan internațional, precum Schaubühne (Berlin), Teatrul Național „Radu Stanca” (Sibiu), Cirk la Putyka (Praga), RambaZamba (Berlin) sau Ars Moriendi (Salonic), şi regizori marcanţi, printre care se numără Thomas Ostermeier, Alexandra Badea, Leander Haußmann şi Gianina Cărbunariu, prezintă pe scenele a opt teatre bucureștene, în cadrul X-FEST, Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR, creații recente din teatrul internațional, într-o selecție care celebrează anvergura și diversitatea teatrului contemporan.

SÁRA ARNSTEIN x-fest

Una dintre cele mai importante propuneri făcute publicului o reprezintă, fără îndoială, This is not a love song/ Acesta nu este un cântec de dragoste, spectacolul companiei Ufftenživot din Praga, o explozie de muzică, improvizație și umor despre muzica pop și modul în care industria muzicală ne influențează viețile într-un mod pe care ni-l dorim sau poate nu. 

Sara Arnstein

SÁRA ARNSTEIN, regizoarea spectacolului, co-fondatoare a grupului ceh care activează pe scena Indie din 2013, este celebră pentru proiectele sale originale, ce combină teatrul, poezia şi performance-ul.

Cu un background universitar în filosofie şi actorie, artista pluridisciplinară este deopotrivă cunoscută ca performer în proiecte imersive jucate în muzee, studiouri de dans sau teatre, ilustratoare de carte, actriţă în seriale sau filme şi iniţiatoare de demersuri arty ancorate in Pop culture, precum cele create cu grupul Ufftenživot.

SÁRA ARNSTEIN, un spectacol must-see în X-FEST

Tema spectacolului nostru, This is not a love song, este modul în care industria muzicii pop se infiltrează în corpul și mintea noastră, pentru că, încă din copilărie suntem expuși iconurilor și esteticii muzicii pop, în special celei anglo-americane.

În spectacolul nostru atingem și aspectul “sexualizării” industriei muzicii pop, nu pentru a critica, ci pentru a arăta, din perspectiva noastră, că aceasta este scrisă în corpul nostru și în memoria noastră, care poartă în permanență toate textele și simbolurile din toate cântecele binecunoscute.

Suntem foarte bucuroși să prezentăm spectacolul nostru în străinătate, deoarece considerăm că această temă are un caracter global și potențialul de a atinge publicul din țările europene, și suntem foarte curioși cum va rezona cu oamenii din București, dacă această percepție și experiență pot fi similare.

Vorbind despre limite, lucrăm în spectacol chiar și cu cântece pop cehe, care evident nu pot rezona la fel cu publicul român prin memoria colectivă, dar suntem curioși ce va aduce acest aspect.

SÁRA ARNSTEIN, un spectacol must-see în X-FEST

Din acest punct de vedere, ni se pare foarte prețios să participăm la X-FEST, pentru că aceste experiențe noi aduc mereu o perspectivă proaspătă asupra muncii noastre în general, ne oferă posibilitatea să întâlnim oameni noi, să împărtășim și să dezbatem care este principalul lucru care face teatrul să fie viu – acesta este nu doar realizarea piesei în sine, ci întâlnirea cu publicul și posibilitatea de a împărtăși.

Există o anumită vulnerabilitate și grijă pe care ambele părți le aduc în această întâlnire pe scenă. Reflectăm asupra acestui subiect și în spectacol, vorbind despre idoli și pop star-uri.

Există o anumită distanță între privitor și „actor”, distanță care crește chiar și în vremurile noastre prin display-urile telefoanelor și computerelor noastre, pe care urmărim idolii și influencerii.

Prin teatru și spectacol putem fi cu adevărat împreună în aceste vremuri de suprasaturare digitală.” – SÁRA ARNSTEIN, “This is not a love song”

SÁRA ARNSTEIN, un spectacol must-see în X-FEST

Printre highlight-urile festivalului programate în următoarele zile, nu rataţi, de asemenea, spectacolul cu o prezență de mare succes în această vară în programul Festivalului de la Avignon, Cea care privește lumea, scris și regizat de Alexandra Badea, recent laureată cu Premiul pentru Teatru al Academiei Franceze (miercuri, 11 octombrie, la Teatrul de Comedie), BOOM vol. 2, producţia companiei pragheze Cirk La Putyka, care a avut premiera la Edinburgh Festival Fringe, o combinație efervescentă de teatru, circ, acrobație, break dance, street dance, dans contemporan, muzică live și artă modernă (duminică, 15 octombrie, la TNB), sau Humanitarium al teatrului grec Ars Moriendi, conceput de tânărul regizor Thanos Nikas ca un joc interactiv, un experiment live cu final deschis, în care spectatorii votează câștigătorul pe o aplicație instalată pe telefoanele mobile la intrarea în sala Teatrului Excelsior, pe 13 octombrie. 

Andreea-Gavriliu-x-fest-6-Fiesta

Nu în ultimul rând, X-FEST ofera şansa de a vedea la noi Fiesta, un remarcabil performance marca Andrea Gavriliu, aflat la granița dintre teatru și dans, creat de apreciata coregrafă din România împreună cu opt dintre actorii celui mai prestigios teatru din Bulgaria, Teatrul Național „Ivan Vazov” din Sofia, care se va juca in seara de 13 octombrie la Teatrul Godot, în Palatul Bragadiru. 

Recomandare de IOAN BIG

Foto „This is not a love song”: Marek Bartoš / Foto „Fiesta”: Stefan N. Shterev

SÁRA ARNSTEIN x-fest

Bilete la spectacolele din cadrul X-FEST, Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR, sunt disponibile pe platforma https://bilet.ro/X-FEST și la casa de bilete a Teatrului Excelsior.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută