Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/10/2023
Artă & Cultură / Teatru

FESTIVAL | 7 regizori şi-o întrebare: De ce… X-FEST?

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii FESTIVAL | 7 regizori şi-o întrebare: De ce… X-FEST? Share FESTIVAL | 7 regizori şi-o întrebare: De ce… X-FEST?
X-Fest


7 regizori şi-o întrebare: De ce… X-FEST?

La prima sa ediție, X-FEST (7-15 octombrie) reunește într-un eveniment dedicat în principal tineretului spectacole ale unor regizori de teatru marcanți, precum Thomas Ostermeier, Leander Haußmann, Alexandra Badea, Rostislav Novak Jr, Sára Arnstein, Andrea Gavriliu, Gianina Cărbunariu, Thanos Nikas, Bobi Pricop, Vlad Cristache, Irisz Kovacs, Bogdan Georgescu, Andrei Huțuleac şi Diana Mititelu.

Ne-am propus să aflăm care este perspectiva regizorilor români prezenţi în festival asupra acestui demers cultural extrem de ambiţios.

ALEXANDRA BADEA

X-Fest

Cred că Bucureștiul avea mare nevoie de un festival internațional destinat publicului tânăr.

Eu am plecat în Franța acum 20 de ani pentru că aveam nevoie să întâlnesc oameni diferiți, din alte culturi, să văd forme de teatru la care nu aveam acces în țara mea. Acest tip de întâlniri pot schimba viața unui tânăr, îi pot deschide noi orizonturi, îi pot deplasa modul de a gândi, lucru atât de necesar în lumea în care trăim astăzi.

Spectacolul meu [Cea care privește lumea] vorbește despre acest lucru. Cum ne depășim limitele și prejudecățile raportându-ne altfel la celălalt.

IRISZ KOVACS

X-Fest

foto © Adi Bulboaca

În spectacolul nostru, Tschick: De ce am furat mașina, multe LIMITE sunt trasate și depășite de personaje: Maik și Tschick pleacă într-o aventură pe care nu și-ar fi putut-o imagina și întâlnesc oameni al căror fel de a trăi le permează realitatea în moduri stranii. Însăși prietenia dintre ei înseamnă traversarea unor granițe personale și sociale.

X-FEST, prin tema sa, creează un teren fertil în explorarea universului piesei, cel dintre copilărie și viață adultă, ocazie să ridicăm întrebarea: sunt oamenii, în profunzime, buni?

DIANA MITITELU

X-Fest

E îmbucurător că în contextul cultural actual, o mână de oameni au reușit să organizeze un festival internațional, cu o selecție atât de îndrăzneață.

Suntem extrem de recunoscători pentru invitație și ne bucurăm teribil de destinul neașteptat de frumos al acestui spectacol. Jocuri în curtea din spate s-a născut ca o nevoie a comunității de a atrage adolescenții la teatru și faptul că acum participă la un festival care dedică acestei categorii de public zeci de evenimente, cred că e o dovadă de grijă, atenție și deschidere culturală. Tema X-FEST mi se pare inspirată, LIMITE e un concept care permite multe nuanțe și cred că poate constitui un cadru foarte generos de dezbatere și analiză a mai multor direcții sociale.

S-ar putea spune că în spectacolul nostru, cu un subiect extrem de delicat, limitele sunt încălcate, dar de fapt, acestea sunt stabilite atât de vag, încât e imposibil de conștientizat când și dacă acestea sunt încălcate sau nu. Întâmplarea face ca acești cinci tineri să nu cunoască și să nu conceapă libertatea, limita, nici unii față de alții, nici față de propriul sine.

Sper din suflet ca reprezentația și dezbaterea post spectacol să devină pentru tinerii spectatori o platformă de discuție pe un subiect care, din păcate, este încă perceput ca fiind justificabil.

ANDREI HUȚULEAC

X-Fest

foto © Larisa Balta

X-FEST, pentru că niciodată accesul la cultură și sectorul cultural n-au fost mai vitregite decât în aceste vremuri.

Și totuși, iată că „în lacuri cu noroi cresc nuferi”, vorba poetului, și se naște un nou festival (și singurul internațional din București!). O victorie certă pentru teatru într-o mare de necunoscut în legătură cu ce „va să fie”! Sunt onorat că spectacolul Naufragiat! de la Teatrul Maria Filotti din Brăila se află printre spectacolele selectate și vreau să felicit organizatorii pentru determinare și reziliență.

Două dintre virtuțile care ne vor ajuta poate să ieșim vii din această perioadă tulbure!

BOGDAN GEORGESCU

X-Fest

Antisocial aduce în prim plan limitele sistemului educațional, limitele comunicării dintre elevi, profesori și părinți.

Realitățile virtuale invadează realitățile concrete și lipsa oricăror instrumente de educație (formală, informală, emoțională) privind acest crash are efecte devastatoare asupra celor implicați. Care sunt limitele intimității elevilor? Cine știe mai bine unde să fie trasate aceste limite? Putem sta toți la aceeași masă și discuta?

Vă invităm să explorați aceste perspective vizionând Antisocial – text și regie Bogdan Georgescu, în cadrul Festivalului X-FEST, unicul Festival de Teatru Internațional din București. Veniți împreună cu copiii voștri și profesorii lor.

ANDREA GAVRILIU

X-Fest

Este o oportunitate excelentă pentru publicul bucureștean să vadă producții la care altfel nu ar avea acces.

Și aici mă refer, bineînțeles, și la Fiesta, o producție a Naționalului bulgar (ei au doar unul).

Cât despre LIMITE, cred că am forțat vreo câteva cu Fiesta. Spectacolul în sine înfățișează o petrecere împinsă la limitele descătușării de energie. Implicit, cei opt actori își forțează limitele fizice. Compozitorul, Mihai Dobre, și-a întrecut limitele creând o coloană sonoră de o oră, fără întrerupere. Trompetistul invitat, Sebastian Burneci, a trecut dincolo de limitele sunetelor convenționale.

Mă bucur enorm că acest spectacol este invitat la X-FEST, pentru că cei opt actori bulgari merită admirați pentru performanța lor.

VLAD CRISTACHE

X-Fest

E o mare provocare pentru mine să vin în întâmpinarea unei categorii de public neglijate în România, adolescenții și tinerii adulți, și să ofer, atât prin repertoriul pe care îl coordonez la Teatrul EXCELSIOR, cât și prin organizarea acestui festival, produse culturale care să-i pună față în față pe tineri cu artiști și creații care le pot modela sufletul și le pot reaminti că fără artă, fără frumos, viața e inconsistentă.

Îmi propun ca X-FEST să devină, în timp, cel mai important Festival Internațional de Teatru al României.

Citește mai multe Articole din ARTĂ & CULTURĂ.

Antologie de Ioan Big | Festivaluri | Interviuri

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută