Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/09/2023
Viața Orașului / CityZen

SIBIU WALKS: ”Gușterița” de Răzvan Pop

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii SIBIU WALKS: ”Gușterița” de Răzvan Pop Share SIBIU WALKS: ”Gușterița” de Răzvan Pop


Lângă Sibiu, la câțiva kilometri distanță de locul întemeierii, un alt greav fonda o altă localitate. Pe numele său latinizat, Umbertus, acesta se așeza în apropierea drumului roman ce trecea prin regiune și fonda împreună cu cei cu care a sosit pe meleaguri transilvane, Gușterița, Villa Umberti în latină, Hammersdorf în germană sau Szenterszebet în maghiară.

Gușterița, astăzi cartier al Sibiului, este cea mai veche locuire de pe teritoriul Sibiului de astăzi. Localitatea ni-l dă pe unul dintre cei dintâi arheologi ai Transilvaniei, Michael Ackner iar el dar și alți arheologi și istorici au identificat urme din Epoca Eneolitică, cea a Bronzului, din perioada dacică și evident din cea romană. S-au identificat asezări din toate aceste perioade istorice dar și drumul roman care trecea prin apropiere.

Povestea Gușteriței continuă iar în anii 60 ai secolului trecut, când arheologii au descoperit o necropolă, incomplet studiată, a unei populații de origine slavă aparținând tipului Mediaș și fiind datată între secolele al 8-lea și al 9-lea d. Hr. Necropola a fost descoperită în zona „Fantana Rece”

Prima atestare a Gușteriței vine din anul 1309, dar forma bisericii din centrul satului, elementele estetice și modul cum a fost construită, ne duce cu momentul fondării spre anul 1200 când a fost construit lăcașul de cult.

Pe rând mongolii, tătarii și otomanii sau principii Transilvaniei și ai Țării Românești au prădat Gușterița, fapt ce nu a permis dezvoltarea satului asemănătoare cu cea a târgurilor vecine. Au încercat să se apere, au amenajat galerii de luptă în jurul turnului clopotniță, dar atacurile au fost prea puternice și mult prea dese. Localitatea se așezase pe drumul ce mergea spre Sighișoara și Brașov dar și spre minele de sare din apropiere. Era astfel tentantă pentru cei care nu reușeau să intre în cetățile din apropiere.

În secolul al 18-lea se așează familii de români ce își construiesc o biserică de piatră care, până în prezent, este centrul de cult al cartierului. Astăzi mai avem câteva case de lemn din perioada primelor familii precum și câteva case din perioada renascentistă. Gușterița devine tot mai dependentă de Sibiu, astfel încât în secolul al 19-lea își dezvoltă o relație administrativă cu Sibiul definitivată în prima jumătate a secolului trecut când Gușterița devine cartier al orașului nostru.

Secolul al 19-lea este un secol al loisir-ului, al drumețiilor, al popasurilor, al aerului curat și al descoperirii naturii. Sibienii au luat la pas dealurile din jurul vechiului sat iar urmele acelor vremuri le regăsim și în prezent.

Ultimul tumult îl trăiește la începutul secolului 20 când se amenejează turnul de pe dealul ce poartă acelși nume pe care locuitorii au încercat să îl dinamiteze dar care rezistă până în prezent. Cartierul este reabilitat în ultimele decenii și astăzi este locul preferat de drumeții al sibienilor, dealurile din jur fiind primitoare pentru astfel de plimbări.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută