Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/08/2023
Artă & Cultură / Teatru

PREMIERĂ | „NOVECENTO” de Alessandro Baricco, din 18 septembrie 2023

Costinela Caraene De Costinela Caraene
Comentarii PREMIERĂ | „NOVECENTO” de Alessandro Baricco, din 18 septembrie 2023 Share PREMIERĂ | „NOVECENTO” de Alessandro Baricco, din 18 septembrie 2023
NOVECENTO


„NOVECENTO” de Alessandro Baricco, din 18 septembrie

Cum aţi spus că vă cheamă? Nosjinski? Notabarbolo? Novalis? Novak? 

Novecento. Pianistul de geniu care, dincolo de bordul vasului Virginian, nu există. Dar muzica lui? (am spus muzica? Te rog, Novecento, doar notele normale.) Muzica lui nu există înainte de a începe să o cânte el și încetează să mai existe după ce termină.

Dar, când o cântă, povestește acolo despre toate frumusețile unor lumi pe care nu le-a văzut cu ochii lui, ci doar citind oamenii și tot ce poartă în ei: locuri, zgomote, mirosuri, țara lor, povestea lor.

Novecento care nu va coborî vreodată de pe vasul transatlantic pe care s-a născut, va cânta doar cu oceanul sub fund și va avea o singură curiozitate legată de țărm: aceea de a vedea cum se simte oceanul de pe uscat. 

Frumoasa povestea a pianistului de geniu, povestită de un trompetist care îi este cel mai bun prieten – aș putea rezuma, parafrazându-l pe Vișniec – și pusă în scenă după cel mai neașteptat, incredibil și palpitant scenariu (pe care doar viața(ni)-l putea scrie și va continua să-l scrie, probabil, până la premieră și poate și după), de către cei mai frumoși artiști și oameni care puteau cristaliza pe o idee, pe o dorință, pe o voință.

Spectacolul Novecento, în pregătire acum, la Teatrul Apropo, și de văzut, în toamnă, la Teatrul Național București, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Filarmonica de Stat Sibiu și Teatrul Apropo este (a devenit. Cine s-ar fi așteptat?) o poveste într-o poveste apărută de niciunde și, probabil, imposibil de scris și de povestit în altă formulă artistică decât cea de acum.

NOVECENTO

O poveste despre empatie, înțelegere, cuprindere, despre o prietenie care nu se știe cum și când a apărut – ea însăși un personaj care, exact ca personajul lui Baricco sau ca muzica lui, nu există oficial sau nu a existat, până la acest spectacol și care se trăiește și se dezvăluie în timp ce se scrie. 

Ladies and gentlemen, meine damen und herren, mesdames et messieurs, doamnelor şi domnilor, bine aţi venit pe acest vapor, în inima oceanului, având în faţa ochilor miracolul unicei, inimitabilei, neţărmuritei echipe NOVECENTO:

Distribuția: Vlad Udrescu, Ștefan Stoianovici, Sergiu Bivol

Adaptarea: Daniel Simion, Vlad Udrescu

Scenografia și costumele: Alexandra Lupeș

Muzica originală: Ștefan Stoianovici

Grafica: Romulus Boicu

Producție și promovare: Costinela Caraene

Un spectacol de Daniel Simion

O producție a Teatrului APROPO, cu mulțumiri TVR Iași

Novecento se vede, în premieră, pe 18 septembrie 2023, la Teatrul Național București, Sala Pictură.

Urmează:

28 septembrie și 14 octombrie, la Teatrul Apropo, București

11 octombrie, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași

18 octombrie, la Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova

28 octombrie, la Filarmonica de Stat Sibiu

NOVECENTO

Bilete pe Bilet.ro , IaBilet.ro și, în curând, pe platformele teatrelor partenere.

Nu ești cu adevărat terminat, câtă vreme ai o poveste interesantă de spus și pe cineva care să o asculte.

Dar, despre povestea care a făcut posibilă montarea poveștii lui Baricco, într-un episod viitor. 

Text de COSTINELA CARAENE  | Teatru | Opinii

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută