Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/08/2023
Artă & Cultură / Artiști urbani

ARTIŞTI URBANI | KSELEQOQYNQYSHY (KSELE): „Muralele au abilitatea de a construi o comunitate în spațiul în care se desfășoară”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii ARTIŞTI URBANI | KSELEQOQYNQYSHY (KSELE): „Muralele au abilitatea de a construi o comunitate în spațiul în care se desfășoară” Share ARTIŞTI URBANI | KSELEQOQYNQYSHY (KSELE): „Muralele au abilitatea de a construi o comunitate în spațiul în care se desfășoară”
ksele


KSELEQOQYNQYSHY (KSELE): „Muralele au abilitatea de a construi o comunitate în spațiul în care se desfășoară”

KSELEQOQYNQYSHY sau KSELE este pseudonimul lui Lucian Niță, de origine din Târgoviște. Are 37 de ani, iar în trecut a lucrat ca și grafic designer prin agenții de publicitate.

Stilul său este unul inconfundabil, iar în prezent este artist freelancer, ilustrator, muralist etc.

Cum ai ajuns să-ți creezi stilul care te definește și cât de greu a fost pentru tine să ajungi cunoscut și apreciat în România? 

Stilul a trecut printr-un proces lung, desenez de mic, iar fiecare etapă a contribuit la ceea ce este acum, am experimentat cu tot felul de medii și tehnici, stilul reprezintă rezultatul unor răspunsuri la întrebări vizuale pe care mi le-am tot pus de-a lungul timpului. Stil care este într-o continuă căutare de „perfecționare” și evoluție.

Ca să ajung în punctul carierei de artist, în care sunt acum, am încercat să fiu activ și să aplic pentru proiecte, diferite open call-uri, festivaluri de street art etc., ca mai apoi aceste lucruri să se materializeze în murale și alte proiecte, unele mai mici, altele mai mari. Astfel ușor, ușor mi-am construit un portofoliu și vizibilitate, atât în spațiul public cât și în mediul online.

Cum decurge procesul tău creativ?

Depinde de context, sunt proiecte în care am libertate deplină și totul curge organic, iar alte proiecte care au o anumită temă și asta implică în unele cazuri o documentare amănunțită, căutat răspunsuri, până mă lovește aceea idee. Sunt momente când ideea se conturează mai bine pe măsură ce evoluez cu lucrarea.

Cel mai bun început este s-o faci pur și simplu.

ksele
KSELE foto credit Erik Zollner

Cum ți-a schimbat street art-ul felul în care percepi arta și lumea în general?

Am fost fascinat de forma de exprimare pe pereți încă din copilărie, pornind de la Hip-Hop/Graffiti și mai apoi să fiu preocupat de partea de personaje/Street art. Street art-ul/Muralismul este o formă de artă ce se adresează publicului larg, este o galerie permanentă în spațiul public, cu ea se conectează toate păturile sociale, indiferent că au sau nu un interes real pentru artă, prin faptul că este expusă în văzul lumii, ea pătrunde în subconștientul oamenilor.

Cât de mult te-a ajutat social media în cariera ta? Și cum crezi că influențează social media evoluția și percepția artei?

Social media m-a ajutat în drumul meu ca și artist, este un mediu unde ești prezent, vizibil, îți expui portofoliul.

Tot de aici unele proiecte și oportunități au luat naștere, iar când aplici pentru anumite proiecte, oamenii te găsesc mai ușor și își pot face o idee mai bună despre ceea ce faci. Este un mediu foarte accesibil și rapid, unde poți da o scanare la ceea ce se întâmplă cu arta la nivel național, cât și internațional.

Consider că social media este utilă pe bucățica ei, ca și artist, este un tool foarte util, mai departe, ca și muralist, e important să fiu conectat la viața offline și să mă mânjesc pe mâini de vopsea, iar la fel pentru consumatorii de artă, experiența reală a unui mural semnat KSELE este cu totul și cu totul altă experiență, este o experiență mult mai profundă, atunci când este palpabilă.

ksele
Outline Street art Festival, București 2022, foto credit Erik Zollner

Povestește-mi un pic care e lucrarea ta preferată pe care ai făcut-o într-un oraș din România?

La ora actuală muralul preferat este „Moș Ploaie”, pictat anul trecut la festivalul Artown din Ploiești, dar pot spune că în trecut aveam simpatie pentru ultimul mural finalizat, așteptând apoi următorul proiect.

Acum, dând o scanare la muralele realizate de-a lungul timpului, toate au ceva particular al lor și au un rol important pentru mine, în evoluția mea ca și artist.

ksele
Artown Festival, Ploiești – 2022, foto credit Erik Zollner

Care au fost lucrările care ți-au ridicat cele mai mari provocări?

Muralele în general vin cu o doză de provocări, ca și spațiu, lucrul la înălțime, volum, mărime, timp, textură, mediu, factori externi etc. Indiferent de experiență, la fiecare proiect nou este mereu un nou început de învățare, care are anumite cerințe logistice/tehnice de rezolvat și de adaptat la problema locală, pe măsură ce mă „aclimatizez” cu noul spațiu, lucrurile încep să curgă natural ca și proces.

ksele
KSELE – Mural Cooperativa, București 2022

Din punctul tău de vedere, cât de important este pentru un artist să includă în opera sa și un mesaj social / politic? 

Nu țin neapărat la acest aspect, dar dacă este, este bine venit. Am făcut în trecut și murale cu mesaj social, politic, de conștientizare etc.

Aș zice că arta pe care o fac, vorbește mai mult despre conștient, subconștient, spiritualitate, mistic, simbolism.

ksele
KSELE, Le M.U.R. de Bordeaux, 2020, foto credit Pierre Lecaroz

Cu ce ai vrea să rămână cineva care trece pe stradă și vede lucrările tale? 

Arta pe care o las pe stradă o fac pentru mine, dar mai departe o fac pentru oameni, ca mai apoi ei să se bucure de ea, să le lumineze ziua când trec pe acolo și să le lase ceva în subconștient.

Street art-ul, muralele au această abilitate de a construi o comunitate în spațiul în care se desfășoară, am trăit-o și este un sentiment minunat, se creează o legătură între artist și oamenii care trăiesc în vecinătatea muralului sau a celor care trec pe acolo în general, legătură care dacă nu este directă, se face ulterior indirect.

Ce urmează pentru KSELEQOQYNQYSHY?

 Urmează să fac în continuare ceea ce știu să fac mai bine, adică arta pe care o fac.

Interviu de GRUIA DRAGOMIR  | Artiști Urbani | Interviu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută