Hugo Spritz – Cocteilul cu soc mult zice cu foc, în nenumărate graiuri ale Pământului și e, din nou, starul fluid al verii.
Cine să-și mai amintească de băutura verii din 2020, primul an de pandemie, când ne dădeam jos măștile ca să sorbim Aperol Spritz?
Dar de nebunia verii lui 2021, Espresso Martini?
Abia mai ținem minte vedeta sezonului cald de anul trecut, Dirty Shirley, o fată cuminte, cu toate atributele unui mocktail cinstit, dar pângărită de un shot de vodcă.
Toate aceste băuturi înșirate mai sus n-au dansat decât o vară.
În 2023, nu pot decât să privească invidios spre noua vedetă a balului, pe numele său Hugo Spritz.
Vine rece, cu bule și cu un alai din flori de soc, pentru a se instala pe tronul unei veri de neuitat. A fost pe firmament de când s-a născut, în 2005, în mixerul unui barman tirolez, pe nume Roland Gruber, care i-a zis mai întâi Otto, dar un client de la cocktail barul San Zeno i-a spus că sună mai bine Hugo și așa a rămas.
Tot pe atunci s-a petrecut și întâmplarea pe care o povestesc cel mai des – e drept că după mai multe pahare de Hugo, memoria recentă spune piua, așa că uit și tot relatez cum un prieten foarte bun m-a chemat la el pentru o testare: voia să-și perfecționeze arta de a prepara cocktailul Hugo.
Și a făcut-o până pe la trei dimineața, când, deși îndemn pe toată lumea să consume responsabil, e posibil să mi se fi împleticit un pic limba. Ba și auzul, așa că n-am prins când mi-ar fi zis că apăruse o aplicație pe telefon prin intermediul căreia poți chema un taxi. În fața porții sale am avut surpriza să văd o mașină parcată, cu o luminiță verde deasupra.
Întrucât casa prietenului meu era situată într-un cartier mărginaș, m-am mirat foarte să găsesc un taxi liber parcat fix unde avusesem eu treabă. După ce am făcut ochi, l-am sunat, totuși, pe prietenul meu să-i expun coincidența. A râs și mi-a zis să-i mulțumesc lui Hugo.
Bine ai revenit, Hugo, prieten drag! Te-am consumat și te-am scris cu aceeași plăcere în mai multe rânduri decât pot număra normal. În 2023 însă, defilezi sub țanțoșul nume de St. Germain Spritz. Dar te-am recunoscut, fii pe pace!
Te-au trădat cele două măsuri de lichior franțuzesc dulce și floral, de soc, zis St. Germain, cele trei de Champagne, Cava sau Prosecco, cele două de sifon (merge și apa căreia noi îi spunem minerală, deși toată e așa!), țelina și feliuța de castravete decorative.
Știu că TikTok-ul te-a încoronat. Bine, și Google Trends, unde a crescut cu 500% interesul față de lichiorul franțuzesc ajuns pe piață doar în 2007, când i s-a zis instant „ketchup-ul barmanului”, pentru că se preta la orice cocktail și-i sporea savoarea.
Găsiți și la noi, chiar sortimente noi, Hugo Lămâie, Mentă și Soc (0,75L sau 0,275L) sau Hugo Rosé Lămâie, Mentă, Soc și Fructe de Pădure (0,75L).
Vară lungă, să ne-ajungă!
Text de Horia Ghibuțiu | Drink | Opinii