Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/05/2023
Lifestyle / Sport Viața Orașului / Fit București

FitBucurEști | ALEXANDRA PETCU (antrenoare de box): „Impactul pe care-l ai nu este măsurat doar în evoluția fizică a sportivului, ci și în cea mentală a acestuia”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii FitBucurEști | ALEXANDRA PETCU (antrenoare de box): „Impactul pe care-l ai nu este măsurat doar în evoluția fizică a sportivului, ci și în cea mentală a acestuia” Share FitBucurEști | ALEXANDRA PETCU (antrenoare de box): „Impactul pe care-l ai nu este măsurat doar în evoluția fizică a sportivului, ci și în cea mentală a acestuia”
ALEXANDRA PETCU box


FitBucurEști | ALEXANDRA PETCU (antrenoare de box)

„Impactul pe care-l ai nu este măsurat doar în evoluția fizică a sportivului, ci și în cea mentală a acestuia”

Alexandra Petcu are 21 de ani și locuiește în București.

A început boxul la 16 ani, în Anglia, unde s-a antrenat la mai multe cluburi, precum Islington Boxing Club și Edmonton Eagles.

În același timp, a urmat și cursurile colegiului City and Islington din Londra, cu specializarea Sport and Exercise Sciences și a absolvit un curs de antrenoare de box, Level 1, la The School of Amateur Boxing Association.

La 19 ani a revenit în România pentru a se alătura lotului național de box feminin, în cadrul căruia a reprezentat România la competiții internaționale, cucerind de două ori titlul de vicecampioană europeană.

În 2022, a absolvit cursul de Instructor de Fitness în cadrul Școlii Scandinavia, iar de atunci antrenează clase și sesiuni individuale de box la My Motric și The Forge Sports.

Este o prezență activă și pe conturile de Instagram (@petcualexpt) și Tiktok (@petcualexpt) unde postează content educațional legat de box.

În paralel este și studentă la SNSPA, specializarea Communication and Emerging Media.

Care a fost traseul tău până să ajungi antrenoare de box?

Povestea mea în box a început în urmă cu șase ani. Eram într-o situație dificilă a vieții, trecând printr-o adaptare de la stilul de viață românesc la cel englezesc. A fost o perioadă grea și întunecată pentru o adolescentă de 14 ani, dar boxul mi-a apărut în cale și a reușit să-mi marcheze viața.

Mai mult decât un sport, boxul a fost pentru mine o adevărată salvare, schimbându-mi radical viața și percepția asupra ei.

După o perioadă în care am făcut performanță în lotul național de box, am decis că îmi doresc să împărtășesc și să arăt lumii o altă față a acestui sport, să le prezint frumusețea și beneficiile sale.

Înainte de a deveni antrenoare, am lucrat ca barista în Anglia, în timp ce continuam să practic boxul în paralel. Un job care mi-a plăcut foarte mult la 16 ani, pentru că sunt o persoană sociabilă și îmi place să împărtășesc energia mea cu alții.  

Care este tipul de antrenament pe care-l preferi și de ce?

Pot spune că antrenamentele de box sunt preferatele mele pentru că mă aduc în prezent, îmi pot lucra toți mușchii corpului într-un singur antrenament și mă eliberează de tot stresul acumulat de-a lungul zilei. 

Spune-ne un lucru pe care foarte puțini oameni îl știu despre job-ul de antrenoare de box.

Job-ul de antrenor de box este o meserie foarte frumoasă, dar și solicitantă. Îmi oferă șansa de a interacționa cu tipologii diferite de oameni, ceea ce mă învață să mă adaptez în funcție de nevoile clienților mei.

Una dintre responsabilitățile mai puțin cunoscute pe care le am ca antrenor de box este aceea de a crea un spațiu primitor și plin de energie pozitivă care să-i invite pe oameni să se descarce de toate grijile cotidiene. Impactul unui antrenor de box nu este măsurat doar în evoluția fizică a sportivului, ci și în cea mentală a acestuia.

Multe bariere psihice întâlnite în antrenamente sunt cauzate de problemele cu care oamenii se confruntă în viața de zi cu zi. 

Alexandra Petcu box

Care este cea mai importantă calitate pe care un personal trainer trebuie să o aibă?

O calitate esențială  pe care un personal trainer trebuie să o aibă este adaptabilitatea, necesară de altfel și în rândul antrenorilor de box.

Fiecare sportiv răspunde diferit la propunerile de antrenament, de aceea un antrenor bun trebuie să aibă abilitatea de a identifica stilul și punctele forte ale acestuia și de a le pune în evidență.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii atunci când vorbim despre sport / mișcare?

Uneori sportul tinde a fi văzut ca o activitate dificilă, ce consuma timp și care nu este accesibilă tuturor.

Ceea ce este cât se poate de fals. Într-adevăr, poate că alergatul sau mersul la sala nu sunt pe placul tuturor, dar există o mulțime de alte variante.

Un exemplu relevant este și boxul, care este o activitate fizică ce antrenează toate grupele de mușchi, oferind în același timp și o eliberare mentală.

Alexandra Petcu box

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care ți le oferă acest job?

Momentul în care ajungi să-ți vezi sportivul însușindu-și tehnicile și aplicându-le în cadrul antrenamentelor, în special în timpul sparring-ului este unul foarte satisfăcător. Evoluția pe care o pot observa în rândul clienților mei este o răsplată imensă.

Alexandra Petcu Box

Care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai da cuiva care-și dorește să se apuce de box?

Sfatul pe care mi-aș fi dorit să-l fi primit eu la început este să nu ascult opiniile persoanelor care mă descurajau și încercau să mă sperie.

Indiferent ca ești femeie sau bărbat, boxul poate fi o experiență minunată, dar pentru a te putea convinge singur de acest lucru, ai nevoie să îți faci curaj și să încerci.

Un alt sfat important este și alegerea unui club sportiv sau a unui antrenor cu care să rezonezi, pentru a te asigura că vei avea o experiență plăcută.

Alexandra Petcu

Te antrenezi și în aer liber (atunci când vremea permite)? Dacă da, ne poți spune, te rog, câteva locuri unde-ți place să faci acest lucru și pe care le recomanzi?  

Da, iubesc sa fac antrenamente și în aer liber în zilele călduroase. Cel mai des aleg parcurile din București, iar printre preferatele mele se numără: cel de la Lacul Morii, parcul Carol I și Herăstrău. 

Când vine vorba de sport, ce-i caracterizează cel mai mult pe români, din experiența ta?

Tind să cred că de multe ori românii își subestimează potențialul, lucru ce îi descurajează din a încerca sporturi noi. De-a lungul timpului mi s-a confirmat faptul că prin perseverență și ambiție oricine își poate depăși condiția inițială și poate atinge rezultate incredibile.

Interviu de GRUIA DRAGOMIR | FitBucurești | Lifestyle

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută