Arta românească are, în luna mai 2023, două capitale
Într-o lună de relativ respiro pentru artele spectacolului, premergătoare marilor festivaluri de muzică, film şi teatru din vară, celelalte forme de expresie artistică beneficiază de un remarcabil nivel de vizibilitate datorită unor evenimente aparte, concentrate majoritar în tandemul urban Bucureşti-Timişoara, cu expoziţii majore în ambele oraşe, care oferă publicului contactul cu lucrările unor mari artişti români, la care se adaugă demersuri inedite de interacţiune cu scena artelor contemporane, precum târgurile organizate în premieră la Bucureşti sau tradiţionala bienală de la Timişoara, unite prin iniţiativele colaborative ale galeriştilor, curatorilor şi artiştilor.
București
În prima parte a lunii, expoziţiile de artă de vizitat musai în BUCUREŞTI, mai ales că se apropie de final, sunt “Ce-i de văzut. Fotografia în România după 2000”, de la Muzeul de Artă Recentă (MARe), prima retrospectivă muzeală a fotografiei românești din ultimii 20 de ani, şi, bineînţeles, Art Safari, deschisă până pe 14 mai, cu retrospectiva „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste”, care prezintă 150 de opere din colecții private și muzee din toată România, plus „Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, în care expun artiști aparţinând generației Z din România și Republica Moldova. Imediat după aceea, din 15 mai, la Muzeul Național de Artă al României se deschide un alt must-see, expoziţia aniversară “Nicolae Grigorescu – 185 de ani de la naștere”, reunind lucrări majore al celui considerat fondatorul picturii moderne din România.

Timișoara
În cealaltă capitală a artei, TIMIŞOARA, două repere esenţiale rămân „Victor Brauner: Invenții și magie”, cea mai importantă expoziție retrospectivă din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română, şi mai recenta “Adrian Ghenie, Corpul imposibil”, prima expoziţie personală a artistului, după 14 ani, în România, care conţine lucrări create special pentru eveniment. Dincolo de acestea, highlight-ul lunii îl reprezintă deschiderea în oraşul de pe Bega a Bienalei Art Encounters (19 mai-16 iulie), ce explorează în această a 5-a ediţie relaţia dintre tehnologie, inovaţie şi artă, aducând împreună 60 de artişti, din 21 de ţări.
București – Timișoara
Fiindcă vorbeam de tandem urban, în premieră, Bienala de la Timişoara va avea în acest an o extensie artistică în cadrul Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti.
Timişoara va fi reprezentată la Bucureşti şi la nivelul celor mai importante 20 de galerii de artă din România, reprezentând însumat peste 200 de artişti, care s-au unit pentru a oferi publicului RAD Art Fair (4-7 mai), târgul de artă menit să consolideze nucleul scenei artistice de la noi, oferind vizibilitate artiștilor, galeriilor și producătorilor culturali.
Obiective asemănătoare îşi propune şi MoBU – International Art Market of Bucharest (19-28 mai), platformă de artă contemporană care va aduce împreună galerii, grupări de artişti independenţi şi artişti emergenţi şi care va găzdui inclusiv o retrospectivă Daniel Spoerri, reputatul artist de origine română, reprezentant al mișcării Nouveau Réalisme.
Acestea fiind zise, devine limpede că drumurile pasionaţilor de artă ar trebui să ducă, în luna mai, spre Timişoara şi Bucureşti!
Text de Ioan Big | Opinii | Art-Expo
Cover foto: Ţărănci la troiţă, Pictură de Ion Theodorescu-Sion