Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Expoziții

Expoziție – Victor Brauner: Invenții și magie @ Muzeul de Artă Timișoara

Expoziție - Victor Brauner: Invenții și magie @ Muzeul de Artă Timișoara

Expoziție – Victor Brauner: Invenții și magie @ Muzeul de Artă Timișoara

Cu prilejul deschiderii programului cultural „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”, Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română Victor Brauner.

Vernisajul expoziției este în data de 17 Februarie 2023 la ora 16:00 în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara.

La 120 de ani de la nașterea lui Victor Brauner în Regatul României și curatoriată de Camille Morando, această expoziție retrospectivă își propune să fie un omagiu adus unei figuri centrale a suprarealismului, un artist prea puțin cunoscut până acum în țara sa de origine. Curatoarea a selectat peste 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră artistică a lui Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960. Toate aceste lucrări neprețuite sunt reunite pentru prima dată într-o expoziție retrospectivă al cărei design este semnat de arhitectul Attila Kim.

„Victor Brauner: Invenții și magie”, cea mai importantă expoziție retrospectivă din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română este finanțată de Consiliul Județean Timiș și este co-organizată în Capitala Europeană a Culturii de către Centre Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, filiala Timișoara, cu sprijinul Comité Brauner și al Fondation du Judaïsme Français.
Expoziția este deschisă între 17 februarie 2023 și 28 mai 2023.

Expoziția este însoțită de un catalog bilingv (român/englez) co-editat de tipografia Arta Grafica și Fundația Art Encounters. Coordonat de către Camille Morando, curatoarea expoziției, catalogul cuprinde texte semnate de nume marcante ale scenei culturale, precum Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Cărăbaș, Andreea Foanene, Diana Marincu, precum și o biografie Victor Brauner și fotografii vechi selectate de editoare.
Catalogul este publicat grație implicării remarcabile a soților Béatrix Derveloy și Christian Derveloy și a tipografia Arta Grafica, cu sprijinul Comité Brauner.
Librăria La Două Bufnițe vor avea un stand dedicat promovării catalogului la intrarea în muzeu.

Programul de mediere asociat expoziției va include tururi ghidate, ateliere pentru copii, un program de weekend pentru familii, vizite în școli și alte activități menite să introducă și să explice viața și opera lui Brauner pentru diferite categorii de public. 🧩 Programul de mediere a fost elaborat în parteneriat de către Fundația Art Encounters – Muzeul Național de Artă Timișoara – Institutul Francez din România.

Accesul în expoziție:
În weekend-ul de deschidere al programului cultural Timișoara 2023 accesul în expoziție este gratuit.
Prețul unui bilet în perioada 19 februarie – 28 mai este de 55 RON.
Biletul de intrare cu reducere: 13.75 RON/ bilet. Studenții beneficiază de 75% reducere la biletul de intrare.
Elevii, membrii UAP, persoanele cu handicap și însoțitorii lor, precum și deținătorii cardurilor ICOM au gratuitate.
Programul Muzeului Național de Artă Timișoara poate fi consultat aici: https://muzeuldeartatm.ro/

“Victor Brauner: Invenții și magie”
Organizatori: Centre Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația ArtEncounters, Institut français de Roumanie à Bucarest.
Finanțator: Consiliul Judeţean Timiş
Partener principal: Banca Transilvania
Cu sprijinul Comité Brauner, Fondation du Judaïsme Français, KPMG, REGINA MARIA și tipografia Arta Grafica.
Producție susținută de: Constructim și Policolor.

Sursa: Muzeul Național de Artă Timișoara

 

 

 

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

 

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută