Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/02/2023
Artă & Cultură / Art Expo

ART SAFARI la puterea a 3-a

Alina Bălan De Alina Bălan
Comentarii ART SAFARI la puterea a 3-a Share ART SAFARI la puterea a 3-a
Art Safari


Art Safari, cel mai îndrăgit eveniment dedicat artei din Europa de Est, își propune să fie deschis pe tot parcursul anului acesta, prezentând publicului nu mai puţin de trei ediții, în spiritul misiunii asumate de a promova valorile artistice românești și de a facilita accesul la cele internaționale.

Ştim în acest moment că, pe parcursul lui 2023, vor putea fi descoperite universurile unor artişti precum Ion Theodorescu-Sion sau Joaquin Sorolla, dar și expoziții spectaculoase organizate în parteneriat cu instituţii de prestigiu, precum National Portrait Gallery ori V&A Museum.

ART SAFARI la puterea a 3-a
La odalisca – Joaquin Sorolla

Prin cea mai amplă retrospectivă organizată vreodată în România, ediția a XI-a a Art Safari, deschisă în perioada 10 februarie-14 mai, la Palatul Dacia-România din Bucureşti, va celebra „viața interbelică de poveste” a lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), pictor ce a ilustrat viața satului românesc într-un  stil cubist, după ce a explorat în lucrările sale maniera impresionistă și pointilismul.

În acelaşi timp, publicul se va putea bucura și de lucrările unor importanţi artişti spanioli, în expoziţia Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului, construită în jurul renumitului impresionist spaniol Joaquin Sorolla, în contextul celebrării internaționale a centenarului său. Alături de acesta poate fi descoperit și Marià Fortuny, pictor catalan care, deși a avut o carieră scurtă, a cunoscut succesul internațional prin abordarea temelor romantice și orientaliste.

The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize din Art Safari 2023, expoziţie centrată pe unul dintre cele mai prestigioase premii din lume dedicate artiștilor, oferă şansa familiarizării cu lucrările lui Mircea Cantor, singurul artist român distins cu Marcel Duchamp Prix, cunoscut pentru pasiunea sa pentru contradicții și pluralitatea de tehnici folosite în exprimare.

ART SAFARI la puterea a 3-a
Țărănci în Abrud – Ion Theodorescu-Sion

Pentru a doua jumătate a anului, în cadrul Art Safari, este anunţată expoziția Love Stories, o perspectivă asupra rolului portretului în reflectarea artistică a iubirii, începând cu picturile renascentiste din secolul XVI și terminând cu fotografia contemporană, dar şi expunerea unora dintre cele mai iconice genți din istorie, selecţionate din fabuloasa expoziție tematică Bags: Inside Out, de la V&A Museum, o explorare a evoluţiei design-ului, stilurilor şi funcţiilor acestui accesoriu indispensabil de-a lungul secolelor.

Dar până la acestea mai e vreme, aşa că revenim la ediţia Art Safari vernisată în februarie, unde, alături de subiectele de interes deja enunţate, nu trebuie ratată nici expoziţia dedicată tinerilor creatori români, Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?

» Vezi alte articole din capitolul ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.