Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/04/2023
Eat & Drink

CEVA DULCE | Madlena lui Proust este acum și a noastră

Ana Consulea De Ana Consulea
Comentarii CEVA DULCE | Madlena lui Proust este acum și a noastră Share CEVA DULCE | Madlena lui Proust este acum și a noastră
madlena


Madlena lui Proust este acum și a noastră

Marcel Proust spunea că fiecare dintre noi are propria „madlenă”, al cărei gust declanșează o serie de amintiri frumoase din copilărie.

Această madlenă delicată a devenit, în esență, un exponent al tuturor deserturilor din gama nostalgică, lucru ce i se datorează romancierului care i-a atribuit un sens mult mai profund în romanul „În căutarea timpului pierdut”.

Cine și-ar fi imaginat că o gustare atât de simplă și delicată va da naștere unui adevărat fenomen global?

Dar până să pătrundă în mintea și în romanul lui Proust, haideți să vedem cine este responsabil de crearea madlenei.

Madeleine Paulmier din Commercy

Istoricii culinari specializați în cofetăria franțuzească de altădată sunt de părere că madlenele ar fi apărut pe la 1700. După ce a fost forțat să abdice, Stanislav I, regele Poloniei, s-a retras în castelul său din Commercy din regiunea Lorena a Franței, unde obișnuia să organizeze numeroase petreceri.

Povestea spune că, într-o seară, când regele îl invitase la o astfel de petrecere chiar pe ginerele său (regele Ludovic al XV-lea), Chef Cofetarul palatului decide să demisioneze după câteva dispute aprinse în bucătărie, creând un adevărat haos și lăsându-i pe oaspeți fără desert.

În nebunia momentului, singura persoană care a avut curajul de a-și asuma rolul disponibil a fost tânăra Madeleine Paulmier.

Pentru a nu bulversa și mai mult serata, Madeleine a decis să facă produsul pe care îl cunoștea cel mai bine, bazându-se pe o rețetă învățată de la bunica ei: un desert mititel, cu o textură precum cea de chec, în formă de scoică, cu o parte netedă și cealaltă bombată. Un desert care i-a cucerit literalmente pe oaspeți, care au cerut să o felicite personal pe Madeleine.

madlena
foto © Ritz Paris Le Comptoir Instagram

Cum micul răsfăț dulce nu avea un nume și nimeni nu știa ce este, Stanislav I a decis să-i atribuie chiar numele creatoarei. Povestea madlenelor nu se oprește aici, căci au devenit gustări de lux la Palatul Versailles. În seara cu pricina, regele Ludovic al XV-lea și regina Maria, soția lui și fiica lui Stanislav I, s-au îndrăgostit iremediabil de aceste madlene și le-au luat cu ei acasă, la Versailles, pentru a fi recreate de Chefi în bucătăria palatului lor.

Nu puțini știu că Regele Soarelui era un adevărat „influencer” în materie de gastronomie și tot ce ajungea în bucătăria palatului său devenea rapid o delicatesă apreciată de înalta societate pariziană.

De la Versailles-ul de altădată, în vitrinele Parisului de astăzi

madlena
foto © Ritz Paris Le Comptoir Instagram

Cei care vor să afle mai multe despre ce este madlena astăzi nu trebuie să rateze o vizită la Ritz Paris Le Comptoir, o cofetărie aflată în celebrul Hotelul Ritz Paris, unde Marcel Proust și-a petrecut o bună perioadă de timp atunci când scria romanul „În căutarea timpului pierdut”. Veți intra într-o lume fascinantă, a cărei emblemă este chiar madlena, desertul copilăriei francezilor.

Inspirat de Proust, Chef Cofetarul François Perret creează deserturi care surprind și te trimit într-o călătorie în universul colorat al copilăriei. În lumea noastră, a cofetarilor, el este cunoscut ca fiind un maestru nu doar în revizitarea madlenelor, ci și în reinterpretarea lor.

Pentru François Perret, acest desert reprezintă chintesența eleganței și a delicateții. Ceea ce a făcut el a fost să scoată aceste lucruri în evidență, ducând desertul clasic pe noi culmi.

Madlena ajunge în Micul Paris

madlena

Pentru că iubim tot ce ține de amintiri, gust și manufactură, am decis să aducem madlenele și în Micul Paris, în vitrina noastră de pe Aviatorilor 65. Ne-am propus să depășim filosofia lui Proust și să tratăm madlenele nu doar ca un produs care ne face să retrăim bucuria vremurilor de altădată, ci care ne ajută să creăm noi amintiri. Un prilej bun să le aveți și pe masa de Paște, mai ales că madlenele cu citrice fac parte din colecția noastră dedicată sărbătorilor.

Fiecare madlenă este creată cu multă grijă, artizanal, de cofetarii noștri talentați și răbdători, astfel încât să fie moi, gustoase, catifelate la interior și ușor crocante și delicate la exterior. Madlenele sunt perfecte pentru a fi dăruite sau consumate împreună cu cei dragi, alături de o cafea aromată sau de un ceai aburind.

Text de Ana Consulea | Ceva dulce

Ana Consulea este chef cofetar & owner Zexe Braserie şi Zelato. A studiat cofetăria în Franța, la Școala de Cofetari din Montbeliard. În 2017, 2018 și 2019, a primit titlul consecutiv de „Cel mai bun Chef Cofetar din România”, la Gala Horeca Awards, iar în 2019 a primit titlul „Pastry Chef of the Year”, din partea ghidului Gault&Millau.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.