Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/02/2023
Evenimente Zile si Nopti

Spectacol de teatru “Nesfârşitul Brâncuşi” în 20 februarie, la Centrul Cultural Reduta

Alina Mușina De Alina Mușina
Comentarii Spectacol de teatru “Nesfârşitul Brâncuşi” în 20 februarie, la Centrul Cultural Reduta Share Spectacol de teatru “Nesfârşitul Brâncuşi” în 20 februarie, la Centrul Cultural Reduta
Spectacol de teatru Nesfârşitul Brâncuşi


Teatrul SUBLIM ART din Braşov prezintă în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta, în data de 20 februarie 2023, de la ora 19.00, piesa de teatru ,,Nesfârşitul Brâncuşi”

REGIA: Ioan Batinaş/ SCENARIUL: Valeriu Butulescu/ ADAPTARE TEXT: Sublim Art/ DISTRIBUŢIA: Adrian Mocanu, Ciprian Brescan, Lucia Mocanu, Iulian Diancă, Ana-Maria Mărginean, Adrian Brescan , Mihaela Nae, Mugur Teodorescu, Irina Giuglea, Florin Cătană, Robert Ștefan.

Acţiunea piesei se petrece în 15 martie 1957, în atelierul din Paris al lui Constantin Brâncuşi.

Intuind ,,Marea Trecere” (ce avea să survină în acea noapte), marele sculptor are prilejul ca, împreună cu cei care îl îngrijeau (un cuplu de artiști români) și cu vizitatorii săi, să abordeze teme majore pentru existența umană: rostul omului pe pământ, iubirea pentru semeni, dragostea de ţară şi cinstirea tradiţiilor sale spirituale, menirea artistului în lume, tema morţii şi a mântuirii…

Dialogul este profund, esenţializat şi totodată savuros, plin de viaţă.

Atelierul din Montparnasse, încărcat de simboluri grație operelor expuse aici, devine o „Mică Românie”, cu atât mai valoroasă cu cât la acea dată România era devastată – social, material și spiritual – de comunism.

Plecarea lui Brâncuși din această lume este o alegorie a unei călătorii esențiale către izvoarele ființei umane, seninătatea sa capătând evidente valențe mioritice. De altfel, artistul mărturisea că „eu am fost întâi de toate ţăran. Ţăran am rămas şi azi”.

Constantin Brâncuși a fost uneori numit ,,sculptorul sufletului românesc”. În limba egipteană, cuvântul sculptor înseamnă „creator“. Iată de ce îi rămânem mereu recunoscători acestui român simplu, de o profunzime uriașă, al cărui geniu îl așează în postura de creator de suflet românesc.

Acest spectacol nu ar fi fost posibil fără inspirația creatoare a scriitorului Valeriu Butulescu (n. 1953, lângă Târgu Jiu), un iubitor de Brâncuși care, prin opera dramatică Infinitul Brâncuşi, “a dat viață” ultimei zile din viața marelui artist. Valeriu Butulescu este cel mai prolific autor român de aforisme, care au fost traduse în peste 50 de limbi. Limbajul piesei este de asemenea aforistic, condensat, plin de miez, care îndeamnă la introspecție.

Vă așteptăm cu drag într-o călătorie fascinantă în lumea geniului brâncușian și a valorilor spirituale și culturale ale neamului românesc!

DURATA: 1h 20min

Biletele pot fi achiziţionate de aici .

Afiş spectacol de teatru Nesfârşitul Brâncuşi. Centrul Cultural Reduta. Braşov
Afiş spectacol de teatru Nesfârşitul Brâncuşi

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută