Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/02/2023
Lifestyle Viața Orașului

Tipicuri, datini, eresuri

Horia C. Deliu De Horia C. Deliu
Comentarii Tipicuri, datini, eresuri Share Tipicuri, datini, eresuri
datini


Tineretul din ziua de azi a auzit despre anumite tradiții pitorești, datini, mituri din popor, fie de la bunici, fie de prin cărți, filme, internet. Sau din folclorul autentic.

Din păcate, această ultimă sursă a suferit în ultimele decenii puternice influențe peiorative, multe de sorginte occidentală, predominând azi caracter comercial, ludic, acest fapt alterând filonul pur, stenic al tipicurilor românești (ca de exemplu: Dragobete, Sânziene, Colinde etc). Prin urmare o privire documentată, însă șăgalnică înspre vremurile trecute, focalizată asupra lumii arhaice a miturilor, legendelor, superstițiilor ce bântuiau universul rural este de dorit.

Majoritatea obiceiurilor asupra cărora ne vom opri vizează latura laică, chiar dacă se asociază în mare parte cu importante sărbători religioase, prăznuite de aproape întreaga colectivitate. Însă păstrându-se din vechime s-au consacrat prin tradiție.

”Ziua lui Moș Martin” sau ”Groundhog Day” ?

În ţara noastră, ca şi în multe părţi ale Europei, dar mai cu seamă în rândul nordicilor, s-a încetăţenit obiceiul observării comportamentului lui… Moş Martin în data de 2 februarie, zi în care creştinii cinstesc evenimentul numit Întâmpinarea Domnului, ce are loc la 40 zile de la Naşterea lui Iisus Hristos. În ”Ziua Ursului” se face o anticipare empirică a stării vremii în perioada premergătoare venirii primăverii în funcţie de comportamentul…uriașului mamifer sălbatic. Peste Ocean, mai cu seamă în Statele Unite, pe 2 februarie este „Ziua Cârtiţei”, devenită sărbătoare folclorică tot mai populară care îl are în centrul atenţiei pe Phil, o marmotă despre care mulți cred cu naivitate că poate prezice sosirea viitorului anotimp mai repede sau mai târziu.

Tipicuri, datini, eresuri

Ursul a fost considerat încă din vechime un animal-oracol, având un rol simbolic în percepţia populară, comportamentul său indicând adesea fără greş dacă vremea se va înrăutăţi sau nu, dacă iarna va mai dura sau va veni o primăvară timpurie.

Se spune că pe doi februarie înainte de prânz, în caz că avem de-a face cu o zi însorită, este posibil ca ursul să iasă din tam-nesam din bârlog. Dacă îşi vede umbra proiectată pe zăpadă intră la loc în adăpost şi hibernează încă şase săptămâni, ceea ce înseamnă că tot atât va mai ţine sezonul friguros! În caz că afară e timp înnourat şi nu-şi poate zări umbra, va mai zăbovi pe afară, semn că iarna o să dispară cât de curând şi se temperatura va crește.

Ar exista unele indicii că încă de pe vremea dacilor acest masiv animal omnivor era admirat, fiind privit cu teamă şi respect. El apare drept o vietate sacră în felurite legende şi povestiri legate de viaţa sălbăticiunilor. Se ştie că ursul mănâncă fructe de pădure, miere, primăvara chiar …paşte iarbă proaspătă, nu se atinge de mortăciuni, precum lupul. Rar atacă omul și o face atunci când este încolţit.

Din vechime există multe obiceiuri, datini legate de existenţa sa. Medicina populară utilizează şi azi cu succes grăsimea şi părul de urs, blana având funcţie estetică, decorând cabanele vânătoreşti, iar dinţii reprezintă talismane. Pe vremuri, în naivitatea lor oamenii de la ţară considerau că pruncii lor pot fi la fel de sănătoşi şi puternici ca un urs, dacă în 2 februarie sunt unşi pe faţă şi pe mâini cu grăsime de urs procurată de la vânători. Persoanele bolnave de „sperietură” trebuiau afumate cu păr de urs. Unii mergeau şi mai departe, în semn de apreciere pentru acest impunător „Rege al pădurilor din Carpaţi”, botezând-şi odraslele… Ursu sau Martin.

Tipicuri, datini, eresuri

…Traversând Atlanticul ajungem cu povestea noastră în Statele Unite, unde există un alt personaj popular, tot… îmblănit, dar nu este un urs, ci o… cârtiţă. Micul rozător se numeşte ”Phil” și chipurile are darul de a prezice vremea pentru săptămânile ce vin.

Se pare că povestea provine de la imigranţii nemţi veniţi în Lumea Nouă cu peste două secole în urmă. Primul animal întâlnit de ei în pădure la începutul lunii februarie a fost un sobol abia ieşit dintr-un muşuroi. Aducându-şi aminte de felul în care prognozau venirea primăverii din ţara lor de baştină, au procedat la fel cu mica vietate. Numele îi provine de la un şef de trib indian din zona Pennsylvania, ”King Philip”, prescurtat, ”Phil”.

De peste un secol are loc un adevărat show în fiecare dimineaţă de 2 februarie, în așa-numita ”Groundhog Day”. Este un eveniment media extrem de apreciat, desfăşurându-se în prezenţa camerelor de filmat și fotografiat şi a unui numeros public. Cârtiţa este scoasă din cuşcă în văzul mulţimii. Dacă îşi vede umbra şi fuge înapoi la adăpost este un indiciu că iarna va mai dura. În schimb, dacă petrece mai mult timp alături de miile de oameni veniţi la spectacolul „live”, primăvara se apropie cu paşi repezi.

Acest obicei este aşteptat cu nerăbdare an de an, fiind luat în serios de naivi şi persiflat de lucizi, dar a intrat temeinic în folclorul american. S-a turnat și un film de succes intitulat ”Ziua Cârtiței” (”Groundhog Day”) în anul 1993, regizat de Harold Ramis. În rolurile principale apar actorii Bill Murray și Andie MacDowell.

Urmează să vedem dacă se va respecta sau nu tradiția…

» Text de Horia C. Deliu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută