Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 08/01/2023
Eat & Drink / Gurmand

GURMAND | Trendurile culinare ale anului 2023

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii GURMAND | Trendurile culinare ale anului 2023 Share GURMAND | Trendurile culinare ale anului 2023
GURMAND | Trendurile culinare ale anului 2023


GURMAND | Trendurile culinare ale anului 2023.

Renunțăm la iahnii, tochituri, ciulamale și plachii pentru pește la conservă, spaghete din tărtăcuțe și curmale cu orice?

În 2023, principalele tendințe alimentare vor avea următoarele direcții mari: „glocal” (la nivel global se va pune un accent mai mare pe producția locală, inclusiv pe lanțurile de transmisie a produselor, ca să ajungă mai repede în cămară), rețete „veganizate” (practic, rețete clasice, reinterpretate în stil vegan), mâncare regenerativă (legume și fructe crescute cu tehnici şi principii din permacultură şi agricultura regenerativă), substitute de carne (o tendință atât de nouă încât prima mențiune din lumea occidentală datează din 1852, când au fost inventați cârnații vegetali, care se făceau pe atunci din napi și sfeclă).

Sigur, totul sună foarte nou, cu condiția să nu uităm că, de fapt, tot ce e vechi azi a fost nou cândva. Când au ajuns cartoful și porumbul în Lumea Veche, totul părea inedit (dar, chiar, ce se mâncase pe meleagurile astea până atunci, în afară de terci de mei?!). Iar în Lumea Nouă, bunăoară la 1872, tineretul se dădea în vânt după lapte cu ciocolată (inițial, întâmpinată reticent în State) sau după root beer (băutură nealcoolică aromată cu sirop din extract de rădăcini de lemn dulce și dafin american, nucșoară, anason, melasă etc).

Ori, în 1876, când, la Târgul Mondial din Philadelphia, au apărut bananele, care se vindeau ambalate la bucată, ca să nu se poată face oarece comparații discutabile legate de forma fructului, și erau consumate în farfurie, cu tacâmuri!

GURMAND | Trendurile culinare ale anului 2023

foto © Karen Laårk Boshoff (pexels)

Dar să ne întoarcem în viitor, adică la bucatele din tendințele anului 2023. În noul an va face valuri peștele din conserve. Sardinele se vor strecura în tartine, în lipii și chiar în shakshuka, micul dejun meridional bazat pe ouă poșate, ardei, roșii, suc de tomate. Știți rețeta aia de orez prăjit cu ou și legume, făcută la wok? Va fi îmbogățită cu anșoa. Iar macroul își va face apariția în pizza, va înlocui carnea condimentată din tacos și va face o figură frumoasă într-un preparat care, oricât ar fi de nou, tot va semăna cu aproape tradiționala noastră plachie de macrou.

Deja sunt la modă pastele fără gluten, făcute din orez, linte sau din năut. Ei bine, în 2023 ne așteaptă un „upgrade”: fideluțe din zucchini! Sunt gata să fure startul spaghetele din tărtăcuță și pastele din palmier și chiar din banane verzi.

GURMAND | Trendurile culinare ale anului 2023

foto © Zn’s-food_natureart (pexels)

În fine, dar deloc în ultimul rând, ne așteaptă sățioasele curmale. Odinioară credincioase tovarășe de drum pentru nomazi, dar și trufandale pentru capete încoronate, curmalele își vor croi cărare în gustări de toate felurile și vor juca un rol principal de îndulcitor natural, în sosuri, dar și în siropuri. Hai, că nu rămânem flămânzi nici în 2023!

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută