Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/11/2022
Eat & Drink / Drink

DRINK | Evadare cu viță-de-vie

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii DRINK | Evadare cu viță-de-vie Share DRINK | Evadare cu viță-de-vie
DRINK | Evadare cu viță-de-vie


Am plecat urechea la rezonanțele unui vin Merlot sec din 2020 cu gândul la Dealu Mare și la o evadare pe drumuri pe care aștept să le bătătoresc.

Se făcea că ajunsesem pe una dintre cele mai frumoase străzi într-unul dintre cele mai frumoase cartiere din București, Dr. Louis Pasteur din Cotroceni, și ciocneam un pahar cu tovarășul de gastroscrieri Cosmin Dragomir. Eram în curtea, nu mai puțin impresionantă, a unei case splendidă, care adăpostește o fascinantă galerie de pictură, dar și primul wine bar de la noi cu atribut de showroom al unei regiuni viticole.

Îi spune The Great Hill, v-ați prins că e vorba despre Dealu Mare, și eram invitat acolo de Cezar Ioan, de la vinul.ro, acest „connaisseur” pe care, vorba poetului, vinul îl cunoaște pe de rost, precum și viceversa. Mă așezasem la masă alături de soții Dragoș Vasile și Diana Popescu, vechi amici, excelenți jurnaliști, pertinenți cronicari digitali și fini oameni de lume.

DRINK | Evadare cu viță-de-vie
DRINK | Evadare cu viță-de-vie

În frapiera de lângă masă am remarcat eticheta unei sticle, care înfățișa un butoi cu o pâlnie de rezonanţă, atașată îndeobște unui străvechi aparat pentru reproducerea sunetelor înregistrate pe o placă, prevăzut cu o doză de redare cu ac. Mi-am turnat în pahar și m-a învăluit un amalgam sofisticat al unor izuri de cireșe amare și de mure amărui. Gustul a fost la fel de provocator, am identificat niscaiva note de piper.

Pentru că e foarte la modă să te pricepi la „pairing”, adică să împerechezi băutura cu mâncarea, mă grăbesc să adaug că asocierile culinare ale acestui vin, Merlot sec 2020, de la Gramofon Wine, recomandă preparate din vânat, cu sosuri de legume – și nu cunosc ceva mai bun decât modul în care îi ieșea bunicii mele materne sosul vânătoresc, un preparat din cane de vită cu găluște de casă pe post de garnitură.

M-a amuzat prezentarea de pe etichetă: „nu vă spunem aici faptul că postgustul acestui vin este de… nici cum Gramofon Wine este situată în Dealu Mare, continuând tradiția Fermei nr. 9 Mocești, sau că ideal ar fi să fie consumat cu… Dar o să vă spunem că nicio poveste grozavă nu începe cu cineva mâncând o salată”.

DRINK | Evadare cu viță-de-vie
DRINK | Evadare cu viță-de-vie

Rezonanțele acestui vin, provenit din cea mai reprezentativă podgorie pentru România, aflată – coincidență?, nu cred, cum spune domnul nostru Răzvan Exarhu! – pe aceeași paralelă cu podgorii celebre, precum cele din Bordeaux și Toscana, m-au dus cu gândul la o evadare. Așa se și numește, aveam să aflu, o idee excelentă, ajunsă la a treia ediție în această toamnă: #EvadareinDealuMare. Practic, asta înseamnă un weekend al cramelor deschise din această regiune, aflată extrem de aproape de București.

Tururi ghidate, degustări specializate, sticle destupate în cea mai compactă regiune viticolă din România. N-am putut ajunge la finalul lui octombrie la plantațiile de viță-de-vie Gramofon Wine, aflate în vecinătatea orașului Urlați. Dar mi-am promis ca anul viitor să evadez în Dealu Mare. E un drum vechi și fain, inițiatic, precum un vin de calitate.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută