Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/10/2022
Artă & Cultură / Benzi Desenate

Maeștri ai benzii desenate românești: Cristian Ciomu

Mădălina Diaconu De Mădălina Diaconu
Comentarii Maeștri ai benzii desenate românești: Cristian Ciomu Share Maeștri ai benzii desenate românești: Cristian Ciomu
Cristian Ciomu sucă


Cristian Ciomu este un architect bine cunoscut în mediile culturale craiovene şi, în același timp, este un pasionat creator de benzi desenate, începându-și cariera în acest domeniu în anul 1970. 

“Pasiunea pentru bandă desenată o am din copilarie. Am crescut cu revista Pif. Calitatea desenului era extraordinară în această revistă. O cumpăram săptămânal. Tata avea o relație la chioșcul de ziare și îi păstrau numerele din fiecare săptămână atunci când plecam în concediu”,

ne povestește arhitectul Cristian Ciomu într-un interviu realizat la Craiova.

“Între timp a apărut în România revista Cutezătorii. Apăreau reportaje despre autori, eram curioși cum lucrează, cum desenează și așa am început și eu să desenez. Prima bandă desenată am publicat-o în revista Licăriri, editată de Liceul Nicolae Bălcescu din Craiova. Apoi a venit Arnal în România, un important desenator al revistei Pif. A fost invitat la primul concurs al revistei Cutezătorii. Eu am făcut atunci un mic roboțel și am participat la acel concurs. Am luat o mențiune, dar nu m-am supărat pentru că am primit o diplomă semnată de Arnal și am apărut și în revistă. Anul urmator am participat la un nou concurs, am trimis 3 planșe. Treceam în clasa a 11-a și am avut șansa să câștig premiul 1, un aparat de radio cu tranzistori – așa am reușit să prind postul de radio Europa liberă și să ascult muzică rock de care m-am îndrăgostit.

Prinsesem curaj că pot face benzi desenate în viață și m-am dus la redacția revistei Cutezătorii. Mi-au luat câteva planșe dar nu le-au publicat, nu mi-au mai răspuns la telefon, m-am gândit că e un mod de a scăpa de mine și am renunțat atunci să mai fac bandă desenată. Așa că am mers la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti unde mi-am continuat pasiunea pentru desen și muzică. Am cântat în celebrul Club A, unde, împreună cu alţi prieteni, am format grupurile Basorelief şi apoi Opus 1,61(Opus 1,61 abordează stiluri muzicale diverse, cronologic, pornind de la rock progresiv ca să abordeze apoi jazz şi musique du monde. Suntem încă activi într-o nouă formulă nouă: Iulian Albu – chitară electrică, Cristian Ciomu-  claviaturi, Diana Draghici – voce, Cornel Popescu – caval, Mirecea Suchici – violoncel,  Marcel Voinea – baterie, Ilinca Zamfir – canto voce. Echipa este completată de Rodica Ţugui – sociolog şi consilier Opus 1,61 şi de Oana Stancu – actriţă.) Am fost repartizat la Institutul de Proiectări și astfel am ajuns să lucrez la Calea Bucureşti, la zona centrală a Craiovei, la centrul oraşului Târgu-Jiu, alături de arhitectul Viorel Voia, un mentor pentru arhitecţii tineri. În 1994 mi-am deschis propria firmă de arhitectură, la care lucrez şi astăzi.

Cristian Ciomu
Cristian Ciomu

Am reluat banda desenată în ‘90 când am publicat în revista Princhindel. În ‘92 m-au contactat foști colegi de liceu și am pus bazele BDC-ului: Banda Desenată Craioveană. Au început saloanele de benzi desenate, am început să public în suplimentul ziarului Azi, parcă se numea Mini Azi. În 2012 am făcut o nouă expoziție cu cei 4 mușchetari ai BDC-ului: Valentin Pîrligras, Marian Mirescu, Valentine Iordache și cu mine. Am scos atunci și un catalog, apoi expoziția a mers prin alte locuri. Am continuat să fac bandă desenată în revista BDC, am creat un personaj Sucă inspirat din glumele lui Nea Mărin. În 2020, am publicat albumul de benzi desenate Povestiri desenate istorice şi comice, iar anul acesta am deschis Casa Artelor la Drobeta Turnu Severin, cu ocazia a 40 de ani de Bandă Desenată Craioveană.” 

suca

suca

suca

Casa Artelor se află în centrul orașului Drobeta Turne Severin, o invitație pentru iubitorii celei de a 9-a arte să descopere o expoziție cu lucrările artiștilor din revista BDC dar și alte lucrări din impresionanta colecție de reviste și benzi desenate a lui Cristian Ciomu. Casa Artelor a fost a inaugurată de Asociaţia „Arte Educaţie Creativitate” şi Banda Desenată Craioveană, în parteneriat cu GREN – Grupul Român de Educaţie Nouă (Lien), PVR – Parteneriat Village Roumain Belgia, Asociaţia Cordelia şi Casa Corpului Didactic Mehedinţi.

Text de Mădălina Corina Diaconu

Cristian Ciomu este severinean la origine. Face parte din seria de autori BD născuţi în urma concursului „Aventurile lui Pif şi ale colegului Minitehnicus” organizat de revista Cutezătorii în 1970. Doi ani mai târziu, la al doilea concurs naţional, obţine Premiul întâi. De atunci a publicat în mai multe reviste, dar şi-a împărţit pasiunea cu muzica (a cântat cu Basorelief, a compus muzica mai multor spectacole ale Teatrului de Păpuşi Craiova, a susţinut partiturile muzicale la celebrele RĂSCRUCIURI organizate de asociaţia sa, Podul lui Apolodor) şi cu arhitectura. S-a evidenţiat la Salonul BD Craiova 96, unde a prezentat spectacolul audio-vizual Balada lui Corto Maltese” – Viorel Pârligras (radiooltenia.ro)

Citește aici mai multe articole din capitolul Artă & Cultură

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.