Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 13/08/2022
Lifestyle / Sport

Interviu cu cel mai vechi om al clubului sibian de fotbal, Cosmin Călinescu: ”FC Hermannstadt a demonstrat că are valoare”

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Interviu cu cel mai vechi om al clubului sibian de fotbal, Cosmin Călinescu: ”FC Hermannstadt a demonstrat că are valoare” Share Interviu cu cel mai vechi om al clubului sibian de fotbal, Cosmin Călinescu: ”FC Hermannstadt a demonstrat că are valoare”


FC Hermannstadt ”în colaps și sufocată de datorii”, ”se afundă în criza financiară”, ”are probleme grave”! Cam așa sună cele mai multe titluri de presă de ceva timp încoace. Lăsând la o parte nevoia de senzațional, am fost curioși să descoasem povestea echipei de fotbal a Sibiului, care în doar 7 ani a devenit un adevărat fenomen național. Așa am ajuns să stăm de vorbă cu ofițerul de presă și cel mai vechi om al clubului sibian, Cosmin Călinescu.

 

”FC Hermannstadt a demonstrat că are valoare”

 

Cosmin, fără să repetăm deja ceea ce s-a comentat intens în presa locală și nu numai, care e starea de spirit a colegilor tăi în această perioadă atât de agitată?

E greu de rezumat în câteva cuvinte, așa că mai bine recurg la un exemplu extrem de grăitor. Toată lumea știe versul ăsta ”The best is yet to come”. Adică (tot) ce-i mai bun are să vină. Vorbele-i aparțin lui Frank Sinatra și dau titlul unei piese celebre nu neapărat pentru cum sună, ci pentru mesajul promovat. Dincolo de orice expresie tradusă, ei bine, vă fac aici o dezvăluire din ”bucătaria internă” a FCH. Citatul acesta e status-ul de pe numărul de WhatsApp al lui Marius Măldărășanu. Și e acolo de multă vreme, cel puțin de când a venit Marius la noi, de la începutul sezonului trecut, în Liga 2.

 

Despre problemele cu care se confruntă FCH se scrie deja de ceva vreme bună. Tu fiind tot timpul lângă jucători și staff-ul echipei cum ai resimțit această perioadă?

Mă întorc la acel moment când am început lupta pentru revenirea în Superliga. Prin oraș se zvonea că ne desființăm, facebook-ul vuia că s-a pus lacăt peste fotbalul din Sibiu,  pe messenger primeam amenințări, jigniri, pe homebank nu mai intrase nimic de vreo 5 luni, dar parcă se simțea altceva ”în aer”. Un fel de voce interioară îmi șoptea că nu s-a terminat totul. Că ar mai fi loc de ceva special. Și am tot așteptat să se întâmple ”acel ceva” într-un început de vară marcat de o retrogradare extrem, dar extrem de apăsătoare. Trecuseră deja vreo două săptămâni și într-o marți dimineață sună telefonul: ”Ce mai faci? Hai, te rog, până la mine! Mergem mai departe cu FCH și trebuie să anunțăm lumea!” Și uite cum cele trei ceasuri rele proverbiale s-au transformat în cele mai frumoase ore din istoria clubului. A fost o zi în care am transmis tuturor că FCH nu a murit, ci din contră, TRĂIEȘTE și o va face din plin! Ne-am propus de la început să facem treabă și să promovăm. Parcă și facebook-ul se calmase brusc și toți cei ce îndrăgesc acest mic, dar inimos club, vibrau într-o singură suflare. În mai puțin de o săptămână, am anunțat sosirea lui Măldărășanu, staff-ul său și pe domnul președinte Dani Coman. Apoi am pus pe tapet câteva transferuri importante: Vali, Năstă, Paulică, Bejy, Bala,Vlăduț, Pantea, plus un nucleu sănătos rămas din sezoanele trecute: Petry, Stoichy, Raulică, Pope, Ace, Baba, Saed. La birou a rămas și Andreea să ajute, la fel și ”șefu’ Perjă”, un om incredibil de bun și performant în regulamente, acte și hârtii, poate chiar de top în fotbalul românesc. A rămas și Valy de la pază și uite așa ne-am pus pe treabă! Radu Neguț. Același Radu din Liga 3, finala Cupei României și prima promovare în Liga 1. Un om și un profesionist care știe foarte mult fotbal. Plus că-i și un tip de treabă. La fel și nea Mircea, domnu’ Flo, George, Dochi și tanti Milli.

 

Și așa ați reînceput lupta pe teren.

Da. Și ce luptă frumoasă am avut! Și ce echipă frumoasă am făcut pentru Sibiu! Repet: pentru SIBIU! În iarnă au venit ”Bețe”, Para-gol și Plamen, iar apoi nimeni nu ne-a mai putut opri dintr-un vis pe care l-am transformat în realitate. Am promovat! Am revenit în Liga 1! Am scris atunci că ”la barza chioară îi face Dumnezeu cuib!”. Asta am simțit. Am rămas pe suflet cu trăirea aceea. Toate cuvintele posibile sau imposibile sunt insuficiente pentru a descrie bucuria din autocar după acel meci de poveste de la Cluj. A fost o victorie a unor oameni minunați, de mare calitate: familiști, tineri, luptători, profesioniști, în fața unor adversari fără griji ca ale noastre și cu o infrastructură solidă, cu istorie, brand, tradiție, zeci de mii de suporteri și foarte mulți bani. Bani pe care noi nu îi aveam atunci și nici acum nu-i avem.

 

Și totuși, ce anume a făcut diferența?

Am demonstrat că avem valoare. Am fost și am rămas o familie. Nu e un cuvânt ales întâmplător, oameni buni: noi chiar suntem o FAMILIE! Acești bărbați adevărați împreună cu niște tineri extrem de talentați au reușit să se impună într-un context marcat de probleme și lipsuri.

 

Interviu cu cel mai vechi om al clubului sibian de fotbal, Cosmin Călinescu: ”FC Hermannstadt a demonstrat că are valoare”

 

Care sunt acele lipsuri care fac diferența între FCH și marile cluburi de fotbal?

N-am avut vreme să ne clădim un brand sănătos, să fim mai aproape de suporteri. N-am avut vreme să ne bucurăm de o casă de unde să plecăm și unde să ne întoarcem din deplasări. N-am avut vreme să ne pozăm cu suporterii într-un fan shop și apoi să facem advertising, cum fac marile cluburi din afară. De câțiva ani buni n-am avut ocazia nici măcar să facem duș acolo unde ne antrenăm zi de zi.

 

Cum arată proiecția ta legată de viitorul apropiat al echipei?

Indiferent de ce se va întâmpla în perioada următoare, povestea FCH va rămâne și va fi purtată mai departe cu tot ce a fost frumos. În cei aproape 7 ani de FCH au fost nenumărate clipe în care am avut răbdare, într-o presiune chinuitoare. Așa că suntem obișnuiți cu greul. În astfel de momente viața te învață să îți cântărești cumpătat gesturile și să acționezi ca atare. Poate că a venit vremea să lăsăm rațiunea și concretul să acționeze în locul emoțiilor. Indiferent de ce se va întâmpla cu noi se cuvine să nu ne pierdem respectul pentru acest fenomen minunat numit fotbal. Când tensiunea ”plutește în aer” nu ne ajută să ne agităm între noi, ci din contră. Ce mai contează acum să cauți vreun vinovat sau doi sau trei sau patru? Ce folos? Ce mai putem face? Să sperăm! ”The best is yet to come”.

 

Interviu de RĂZVAN SĂDEAN

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută