Deși Ziua Internațională a Înghețatei este pe 17 iulie, pare că toată vara este o perioadă care celebrează acest desert.
Cum vara se consumă cea mai mare cantitate de înghețată, și comercianții se străduiesc să vină cu o aromă nouă în fiecare sezon estival. Chiar dacă ciocolata sau vanilia sunt aromele populare în materie de înghețată, poate următoarele sortimentele neobișnuite te vor face să ieși din zona de confort.
Începem cu o combinație de arome destul de ușor de înghițit, deși numele ei ar putea sugera altceva. Astfel, în Delaware, SUA, putem încerca aroma de mucus nazal. Chiar dacă e cunoscut faptul că cei mici își mănâncă secrețiile nazale, acest sortiment nu le conține și este de fapt o combinație de înghețată de vanilie, caramel, bucăți de bezea și colorant alimentar verde pentru a-i da culoarea specifică. Probabil din cauza numelui, cei mai mulți care comandă acest sortiment sunt copiii.
Acum că ne-am făcut „încălzirea” putem trece la înghețata cu aromă de cicade, o insectă care seamănă cu lăcusta. Această aromă poate fi consumată în Columbia, Missouri, unde insectele sunt fierte, apoi acoperite cu un strat de ciocolată, iar după ce aceasta se întărește, cu un strat de zahăr brun. Bomboana rezultată este apoi amestecată cu înghețata cu aromă de zahăr brun și unt.
Dacă cicadele par puțin grețoase, vorba aceea, „ia cu pâine”. În Irlanda, putem comanda înghețată cu aromă de pâine neagră. Sortimentul este destul de greu de găsit, însă cei care au încercat spun că merită efortul. Pentru această înghețată, pâinea neagră este amestecată cu ouă, frișcă lichidă, zahăr și stafide. Totul se lasă la congelator și pentru a face înghețata mai dulce se poate adăuga sirop de caramel.


Cum nu există grătar fără pâine, nu se putea să avem nici înghețată cu aromă de pâine fără cea cu aromă de carne. În Tokyo, Japonia, putem găsi înghețată cu aromă de limbă de vită. Bucăți de limbă de vită sunt amestecate cu înghețata de vanilie, iar cei care au încercat-o au descris gustul ca asemănător supei de vită însă cu un gust pronunțat de lapte. Chiar dacă această aromă nu sună foarte apetisant, este printre cele mai populare sortimente comandate în Japonia.


Dacă bucățile de limbă au fost puțin cam mult și căutăm ceva mai cremos, în Franța putem găsi înghețată cu foie gras. Acest desert este preparat cu foie gras fiert lent, vin alb dulce, zahăr, gălbenuș de ou, unt și frișcă lichidă, iar pentru decorare se folosește ciocolată amăruie rasă și nuci de macadamia. Cei mai mulți francezi consumă această înghețată sub formă de sendviș, adăugând, în loc de pâine, biscuiți cu scorțișoară.


Că tot am trecut în zona preparatelor mai extravagante, în Maine, SUA, putem să ne bucurăm de înghețata cu aromă de homar. Astfel, bucățile de homar sunt amestecate cu o bază de înghețată de vanilie și unt. Unele gelaterii mai adaugă, pentru o aromă mai intensă, vinars, praz și ulei de măsline. Chiar dacă nu mulți comandă acest sortiment de înghețată, majoritatea cer o mostră pentru a putea măcar degusta combinația.


Cum și homarul poate provoca greață, o altă gelaterie din SUA a găsit soluția: înghețata cu castraveți murați. În Dakota acest desert este realizat cu lapte, zahăr, gălbenuș de ou, castraveți murați dați pe răzătoare, suc de castraveți murați și frișcă lichidă. Cei care au fost destul de curajoși încât să încerce combinația, au descris-o ca fiind asemănătoare unui dressing cu iaurt și castravete. Acesta este motivul pentru care foarte multe persoane comandă această aromă după ce consumă preparate foarte picante, menționând că această înghețată ajută la calmarea gustului iute.


Încheiem inventarul înghețatelor neobișnuite cu un mod interesant de a servi preparatul. Probabil toți am avut cel puțin un prieten care ne-a spus cât de buni sunt cartofii prăjiți de la McDonald’s cu înghețată, așa că o gelaterie din Idaho s-a conformat și a început să își servească înghețatele într-un cartof fiert peste care adaugă un toping de zahăr brun. Aceeași gelaterie are și aroma de piure de cartofi în meniu pe care majoritatea au descris-o ca având același gust ca combo-ul de cartofi prăjiți și înghețată.


Chiar dacă niciunul din sortimentele de mai sus nu ne fac cu ochiul, asta nu înseamnă că nu putem să ne bucurăm de aromele clasice sau chiar de cele mai rar întâlnite în România precum cărbunele sau socata. Indiferent de alegerea făcută, înghețata va fi la fel de bună și va rămâne în continuare un simbol al verii.