Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/04/2022
Lifestyle / Sport

Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #34: „Taxi gratis 2” pentru persoane cu dizabilități

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #34: „Taxi gratis 2” pentru persoane cu dizabilități Share Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #34: „Taxi gratis 2” pentru persoane cu dizabilități


Proiectul „Taxi gratis 2” pentru persoane cu dizabilități din municipiul Sibiu și zonele limitrofe este o prioritate, având în vedere nevoile de deplasare ale persoanelor cu probleme locomotorii și de vedere. Proiectul va asigura deplasarea persoanelor cu ajutorul unui autovehicul adaptat și va fi coordonat de o echipă formată din șofer, dispecer și coordonatorii proiectului. Dispecerul va prelua comenzile și le va transmite șoferului care va deplasa beneficiarul cu mijlocul de transport adaptat la destinația solicitată. Șoferul va însoți beneficiarul, în lipsa unui însoțitor, și îl va reprezenta oriunde este nevoie.

Proiectul va răspunde nevoii de mobilitate a persoanelor cu dizabilități locomotorii și de vedere pentru deplasarea lor la destinații solicitate, spital (policlinică, medic de familie), cumpărături, facilitarea rezolvării unor probleme juridice sau legate de drepturi specifice, asistarea în obținerea unor oportunități etc., cu prioritizare spre persoanele defavorizate socio-economic.

Nevoia acestui proiect a fost identificată în urma nenumăratelor sesizări din partea persoanelor cu dizabilități locomotorii legate de dificultățile întâmpinate la folosirea mijloacelor de transport în comun și a accesului greoi la anumite servicii.

Sucursala Sibiu a Asociației „Ridică-te și umblă – filiala Arad” a fost înființată în anul 2020 și este a 30 sucursală a asociației, cu sediul la București. Pentru coordonarea acestor sucursale sunt înființate două entități juridice: cea centrală de la București și filiala Arad. Avem peste 45 de beneficiari asistați de cca. 30 de voluntari.

Principalele activități au fost desfășurate pe zoom, în jurul cenaclului literar „Abilități creative”- filiala Arad, participând la întâlnirile lunare pe zoom ale „Asociației Ridicăte și umblă”, la evenimente de informare privin dreptuile persoanei cu dizabilități. S-au împărțit în dese ocazii alimente, măști, produse de strictă necesitate, etc.

În data de 20 iunie 2020 Aradul și Sibiul s-au întâlnit pentru prima dată la Muzeul Satului, sub patronajul Consiliului Județean. Au participat peste 50 de persoane cu dizabilități, alături de peste 40 de voluntari și însoțitori. De atunci au mai avut loc diverse acțiuni prin care s-a venit în sprijinul peroanelor cu dizabilități.

Sub asistența Centrului de la București și în special a filialei Arad, care au produs primul Congres al persoanelor cu dizabilități a Asociației, acum 3 ani, cu o bogată experiență de peste 11 ani , cu ecou în toată România și peste hotare, sucursala Sibiu se va dezvolta în aceeeași direcție, oferind beneficiarilor integrarea în grupul deja constitui pentru socializare, sprijin în dotarea cu materiale specifice (cărucioare, cadre, mergătoare, asistență psihologică, juridică, etc.), participarea lor la excursii, tabere, instruiri, seminarii de dezvoltare personală, cenaclul literar, hand made-uri, etc.

Anul trecut am reușit să strângem suma de 10.000 euro, necesară achiziției autovehiculului adaptat, atât din donații de la Maratonul Internațional Sibiu (23172 lei) cât și din surse proprii. Momentan suntem în stadiul de achiziționare a autovehicul adaptat persoanelor cu dizabilități locomotorii și de vedere.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută