Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 28/04/2022
Lifestyle / Sport

Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #23: Start la lecturat

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #23: Start la lecturat Share Proiecte Maratonul Internațional Sibiu #23: Start la lecturat


Copiii au nevoie de puține lucruri pentru a înflori: vor să fie văzuți, înțeleși, apreciați, implicați. Ca să crească, au nevoie de un mediu sănătos, de modele și de cărți. Asociația “Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși” a contribuit, în ultimii ani, la cultivarea potențialului copiilor și tinerilor din satele sibiene: Ruși, Slimnic, Veșeud.

Proiectul “Start la lecturat” este un nou jalon pe drumul către o comunitate conștientă de sine. Copii, profesori, părinți și localnici vor alerga împreună pentru o bibliotecă reinventată, un spațiu primitor care să găzduiască în același timp întâlniri ale tinerilor din comună, activități ale școlii sau pe micii cititori în căutarea unui refugiu.

În cadrul activitățiilor din ultimii ani desfășurate în comuna noastră am realizat că tinerii și copiii vor să citească și au curiozitatea de a afla lucruri noi, dar contextul, mai ales în mediul rural, nu e atractiv pentru ei. Asociația a pornit un proiect numit Cărți Călătoare, care asigură cărți noi pentru doritori, să citească acasă. În același timp, credem că este necesară crearea și de spații alternative pentru ei ca să citească.

Actualul CDI din cadrul Școlii cu clasele I-VIII Slimnic are nevoie de o resuscitare. Spațiul este rar folosit, e neatractiv pentru elevi și are nevoie de câteva elemente obligatorii pentru a-și atinge scopul: actualizarea fondului de carte cu ediții noi; dotarea cu bean bags comode; achiziționarea de scaune pliante și de obiecte decorative care să-l personalizeze. În acest fel, încăperea poate deveni acel spațiu multifuncțional în care să fie organizate cercuri de lectură, întâlniri formale și informale cu elevii, profesorii și membrii asociației, ș.a.

Asociația Cavalerii Turnului Ȋnclinat din Ruși este o asociație de și pentru tineret, ȋnființată ȋn anul 2019, menită să contribuie la promovarea și dezvoltarea comunității locale, prin intermediul activităților de educație non-formală, ȋntreprinse de membrii și voluntarii organizației.

Anul 2021 a fost unul special pentru ȋntreaga comunitate din localitățile Slimnic, Ruși, Veseud. Ȋn cadrul programului național European Youth Village, comuna Slimnic a obținut titlul de Sat European de Tineret, pentru perioada 5 decembrie 2020 – 4 decembrie 2021. Ȋn urma acestui program, tinerii au primit susținerea și ȋndrumarea ȋn vederea rezolvării problemelor și/sau nevoilor pe care le ȋntâlnesc la nivel local.

Printre activitățile organizate cu acest prilej s-au numărat: școala de vară CaVARAliada (80 de participanți la ateliere de actorie, gastronomice, de produse handmade, de comunicare și jocuri interactive); organizarea Festivalului Sportului Rural Slimnic (octombrie 2021); proiectul Cărți călătoare, drumeții, Street Debate (Ce-ți dorești în Slimnic – Sat european de tineret); Treasure Hunt (în Ruși/Slimnic), acțiuni de ecologizare, crearea unui centru de tineret în localitatea Ruși, etc. În prezent, mandatul de Sat European de Tineret a fost prelungit cu încă un an, până în 4 decembrie 2022.

În 2021, asociația a participat la Maratonul Internațional din Sibiu cu proiectul Satul ȋnvață engleză. Scopul acestui demers a fost obținerea de fonduri pentru implementarea proiectului: învățarea limbii engleze într-o manieră neconvențională, non-formală pentru tinerii din comuna Slimnic.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută