Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/04/2022
Eat & Drink / Culinaria

Când alimentele devin scumpe, avem alternative gratis

Mădălina Roman De Mădălina Roman
Comentarii Când alimentele devin scumpe, avem alternative gratis Share Când alimentele devin scumpe, avem alternative gratis


Oamenii se tem de tot ce e “sălbatic”, vor siguranță și confort la caserolă. 

În ultima vreme, fiecare eveniment major din proximitatea noastră, fie că a fost vorba de pandemie, război sau vreo schimbare majoră a prețului la utilități, a generat valuri de panică. Oamenii și-au burdușit cămările cu drojdie, ulei, făină, terorizați cumva de perspectiva lipsei ingredientelor sau a scumpirii lor necontrolate. Oamenii nu mai sunt obișnuiți cu natura, sunt speriați de tot ce crește în sălbăticie, vor siguranță absolută. Într-o cultură obsedată să controleze tot ce întâmplă în jurul nostru, viziunea “sănătoasă” asupra naturii a dispărut. Trăim de ani de zile cu mâncare în ambalaje de carton sau de plastic, cu semipreparate care sunt paradoxal sigure dar nesănătoase.

Uităm că bucătăria ne dă posibilități nelimitate, iar în natură găsim enorm de multe resurse gratis, alternative la ceea ce consumăm în mod obișnuit. Noroc că naturii nu-i pasă că ne grăbim. Ea are propriul ritm, de care dacă învățăm să ținem cont, totul devine mai simplu. 

Există sute de plante sălbatice delicioase, fructe, alune, ciuperci, semințe sau chiar “buruieni” din specii invazive pe care le privim adesea cu nepăsare și indiferență, însă în spatele acestui nemeritat termen de “buruiană” se află numeroase vitamine și minerale, care ne pot ajuta să trăim bine și sănătos. În plus, majoritatea lor sunt gratis, trebuie doar să ridicăm privirea din telefon și să încercăm să le identificăm. Iar pentru asta există nenumărate cărți și aplicații. Cu siguranță în ritmul cotidian în care trăim nu putem să supraviețuim doar cu aceste plante sălbatice, însă ele ne pot ajuta să fim mai conștienți de ce este în jurul nostru, dincolo de rafturile de supermarket. Ne pot face să respectăm sezonalitatea și să mâncăm legumele care se strică pe rafturile țăranilor din piață.

Logica e simplă, totul ține de cerere și consum. Atâta vreme cât continuăm să cumpărăm căpșuni aduși de la 1000 de km depărtare iarna, oferta va exista pe piață și va defavoriza alimentele sezoniere locale.  

Prin cumpărăturile pe care le facem, prin alegerile noastre, dar și prin întoarcere la natură, putem influența industria către sezonalitate. Frunze de fragi sălbatici, frunze de zmeur sau de mur, podbal, nalbă, usturoiță, leurda, banala păpădie, roinița, crețușca, urzica, salcâmul, fel și fel de ciuperci sunt doar câteva exemple banale de plante din jurul nostru care ne pot ajuta să trăim mai bine. Trebuie doar să citim mai multe despre plantele uitate și să încercăm ingrediente noi tot timpul.

Hrișca, meiul, cânepa, arpacașul ar trebui să fie în regimul nostru constant, însă ele prea puțin se mai găsesc în meniurile de restaurante, cu atât mai puțin în cele care fac livrări la domiciliu.

Sunt aproape o raritate și în bucătăria domestică, dar la țară, în gospodăriile sărace, ele au fost ani la rândul sursă de nutrienți și de diversitate în farfurie. Așa că hai să nu ne mai panicăm din orice, cu ochii deschiși și mintea orientată către alternative, putem găsi oricând ingrediente mai sănătoase pentru trupul nostru și mai prietenoase cu portofelul. Până la următoarea “întâlnire”, să aveți poftă bună și curaj în “experimentele” culinare.

Newletter zn png
Newsletter-ZN-2025-300x250

Galerie imagini

Share

Un răspuns

  1. 2012=2021 Cum au aparut profetiile? Sunt un sambure de adevar? Sau de minciuna? Profetiile au fost facute de astrologi si alte persoane culturale din diferite motive si diferite scopuri istoriografice si ale imaginarii timpurilor si epocilor.Inca din cele mai vechi timpuri ale civilizatiilor oamenii au obsevat tipare in miscarea naturii, anilor, stelelor si ale statelor… E posibil ca cea mai realista/simpla/normala si foarte intalita forma de organizare a statelor sa fie tulburarea bipolara cu 2 poli de putere care apare in istoria imperiilor inca din cele mai vechi timpuri: Egiptul-Babilonul,etc.Astfel de ce istoriile acestea, pozitiile statelor in zone similare pe aceleasi continente apar mai des repetitive prin secole.La fel repetitivi sunt si anii suprapopularii,(overcrowding-ul fiind o tulburare sociala care apare foarte des la sobolani, de aici poate ca astrologii au gasit ca anii sobolanilor sunt mai predispusi la tulburari sociale), anii migratiilor, anii furtunilor, anii secetelor ect… care in miscarile astrologice ar avea vagi asemanari cu afeliul si periheliul orbitelor planetelor care corespund in statistica cu parabola de sus si de jos a cresterilor si descresterilor populatiei,a pietelor,a apelor,iar in astrologie cu fazele lunii, eclipselor…S-ar intoarce URSS? URSS a falimentat si cand era cu intreaga zona CAER.Statele nordice au o gaura agricola care le duce la colaps al cresterii populatiilor cum e Siberia.Asiaticii au la fel o problema agricola foamea.De aceea URSS a incercat in 1979 sa cucereasca SEAsiei sau Pluto/Mercur din astrologie.Astfel probabil noul vis al URSS ar fi sa recucereasca foamea asiei? Unii zic ca rasele au cate o boala genetica, de ex albii ar avea alzheimer si asiaticii sindromul down.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută