Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/03/2022
Eat & Drink / Drink

Horia Ghibutiu | Șampanie cum era odată

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Horia Ghibutiu | Șampanie cum era odată Share Horia Ghibutiu | Șampanie cum era odată


Pentru că e o lună specială, doamnele merită să ciocnim cu ele un pahar-două-nouă cu o băutură a celei mai vechi case de vinuri din regiunea Champagne.

Horia Ghibutiu | Șampanie cum era odată

Odinioară, șampania era șampanie. Asta nu înseamnă că azi nu ne mai putem bucura de calitățile acestei băuturi care, ca să-și merite numele, trebuie să provină musai din regiunea Champagne. Ba chiar azi, spre deosebire de veacurile anterioare, o putem comanda de la noi și ne desparte de ea, să zicem așa, o distanță de un click.

De ce să bem șampanie în martie? Vă propun, ca răspunsuri argumentate, trei luări de poziție ilustre. „Țineți minte, domnilor, nu ne luptăm doar pentru Franța, ci și pentru Champagne”. Așa grăit-a politicianul și omul de lume de proporții istorice Winston Churchill, referindu-se la celebra zonă viticolă din Hexagon. Când a descoperit această băutură spumantă inconfundabilă, Dom Pérignon, cu siguranță vă sună familiar numele său, a izbucnit: „Vino repede! Gust stelele!”. Iar Noel Coward, dramaturg, compozitor, cântăreț și actor, a răspuns la motivația sa prin două întrebări. „De ce beau șampanie la micul dejun? Nu toată lumea o face?”.

Horia Ghibutiu | Șampanie cum era odată

Șampania e o băutură exclusivistă, dar asta n-o face accesibilă doar unor răsfățate pături sociale. E scumpă, o, da! Însă asta nu înseamnă că o putem bea doar de Revelion. Ocaziile pot deveni speciale când vrem noi. Martie e una dintre acestea: sărbătorim femeile. Și primăvara. Și ce ne mai taie capul. Sigur, fiecare, după buget și convingere. Pentru o seară specială – vă scrie cineva care-și poate începe și dimineața, nu doar seara, cu o șampanie, însă sugerez cu responsabilitate a doua parte a zilei pentru consum – c-o fi 1, 8 sau orice zi din martie pe care vrem s-o scoatem din anonimat, eu aș recomanda un produs autentic, al celei mai vechi case de vinuri din regiunea Champagne. De ce nu, bunăoară, Gosset Grand Millesime Brut 2012? Eu am deschis o astfel de sticlă luna trecută și, brusc, o seară anonimă a devenit specială. Trebuie să știți că cea mai veche casă de vinuri din regiunea Champagne a fost fondată la 1584 de către un cultivator de vin și om de omenie pe nume Pierre Gosset, care-și câștiga existența și respectul în calitate de consilier municipal de Aÿ. Două veacuri mai târziu, familia Gosset a transformat vinurile din regiunile megieșe târgului Aÿ în vinuri acidulate, iar pentru că au fost splendid întâmpinate, s-a trecut la producția de șampanie.

Horia Ghibutiu | Șampanie cum era odată

Șampania Gosset Grand Millesime Brut 2012 poate deschide apetitul, petrecerea, precum și noi perspective asupra lumii și asupra vieții. Se împacă de minune pe masă cu un pește care lenevește lângă sparanghel. Se consumă rece, la o temperatură indicată de 7-8 grade Celsius. Admirați gălbuiul eclatant al conținutului, ridicând paharul în lumină. Goliți. Reumpleți. Și orice zi plată va deveni rafinat acidulată.

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.