Am avut multe momente în care mi s-a spus că țin oamenilor morală. Da, nu sunt cea mai diplomată persoană, dar îmi bazez abordarea pe argumente destul de clare.
Există o vorbă care spune că pinguinii nu frecventează galerii de artă și caprele nu dezvoltă concepte inovatoare, dar, important de remarcat totuși, nici pinguinii și nici caprele nu distrug planeta. Oamenii în schimb fac asta.
Goana după perfecțiune este marea nenorocire a gastronomiei. Tăvălugul ăsta de deziluzii, de teste și experimente ratate presupune un munte de resturi, o avalanșă de risipă. Întreaga industrie pune ”perfecțiunea” în vârful listei de priorități, iar partea de etică, de moralitate a bucătăriei, rămâne un gând fugar în drumul spre succes.
Într-un astfel de context, ”fine dining” și ”zero waste” par două concepte antagonice, pentru că pare că succesul în privința primului vine automat cu compromisuri în zona celui de-al doilea.
Și totuși, tot mai mulți bucătari se ”trezesc” și înțeleg ușurința cu care risipim ingrediente care au avut nevoie de enorm de mult timp și energie pentru a fi gata de consum. Dar masa critică e departe de a se fi format, iar omenirea trebuie să-și schimbe radical comportamentul.
Aflată în bucătăria unui restaurant cu stele Michelin, am fost șocată să văd cât de mult se aruncă în numele ”artei”. Și brusc, arta aceea nu m-a mai fascinat ca altădată. Visez la o bucătărie responsabilă, la o gastronomie care-și tratează cu respect ingredientele atât de diverse și fascinante. Așa că, din ce în ce mai mult, încerc să folosesc tot ce-mi pică-n mână, să nu arunc nimic și să îmi folosesc creativitatea pentru a evita sub orice formă risipa.
Photo by cottonbro from Pexels
Deși e plin internetul (lucru lăudabil) de tehnici, recomandări și îndrumări, de la cum să etichetezi și să datezi tot, până la calculatoare complexe ale nevoii de mâncare pentru fiecare zi, în realitate ”zero waste” e o cultură, e o stare de spirit, care se poate întâmpla consecvent și cu bătaie lungă, doar când iubești natura cu toată ființa ta și prețuiești tot ce ea-ți oferă. Deschide-ți inima, înainte să-ți deschizi gura, iubește și prețuiește toate darurile naturii și vei simți cum totul are un gust cum n-ai mai întâlnit.
Planeta nu va fi salvată de câțiva oameni care practică ”zero waste” la perfecție, ci de mulți oameni care fac asta imperfect, când pot și cum pot, dar consecvent și cu bună credință. Fiecare dintre noi are rolul lui, dacă vrem să ducem povestea gustului mai departe.