Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/02/2022
Eat & Drink

Horia Ghibutiu | Anul ceaiului cu bule

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Horia Ghibutiu | Anul ceaiului cu bule Share Horia Ghibutiu | Anul ceaiului cu bule


Pandemia a schimbat și ce bem, și unde bem, și cum bem. (Re)apariția ceaiului cu bule, care face furori peste tot, e doar una dintre tendințe. Cum s-ar zice într-o cârciumă fără restricții – poate vă mai amintiți, așa era cândva! – de mâncat ce mai bem?

Bem și noi ce avem, ce putem face acasă, ce putem lua la pachet. Bem smoothie-uri în vogă, precum cele recomandate de Fine Dining Lovers (un reper pentru mine în materie de tot ce se poate băga în gură). Bem smoothie de avocado, banane și semințe Chia; de sfeclă, morcov și ananas; smoothie Green Broccoli, adică broccoli, suc de varză chinezească de-i spune bok choy, cu struguri, avocado, zeamă de lămâie și gheață pisată. Bem și alcool – vișinată, mai nou, gutuiată. Bem cocteiluri To-Go – astea au apărut de multă timp, hăt, în primul an de pandemie, s-a crezut că le-a trecut vremea și le-a expirat permisiunea de a fi vândute, la începutul anului, ditamai guvernatoarea statului New York a anunțat că locuitorii celui mai viu oraș din lume au voie din nou să-și ia cocteiluri la pachet. Dar ce nu bem? Niște „health-booster”, să plesnim de sănătate. Chefir de apă, mmmm, delicios și hrănitor. 

Horia Ghibutiu | Anul ceaiului cu bule

Și bem ceai. Bem ceai cu lapte. Bem ceai cu bule. Ceaiul ăsta cu bule, de-l știe mai nou toată planeta deși Bubble Tea-ul a prins cheag în Taiwanul anilor 80, e o băutură jucăușă, trendy, versatilă – cum zic fetele pe Instagram. 

Ceai-ceai, dar nu orice ceai. Ci din frunze bio, firește, cum se poartă acum. Ceai de țăran, cum ar veni, nu astea făcute pe bandă și cu „e”-uri. Verde sau negru. Rece sau cald. Mixat sau ba cu lapte. La care, aici e tot șpilul, se adaugă perle de tapioca, cunoscute și drept „boba” (sunt denumite perle datorită formei, dar și pentru că aceste mărgele negre stau pe fundul paharului). Tapioca, mai pe românește, e un extras de amidon din rădăcina de manioc. Reduce colestorolul, îmbunătățește circulația inimii, ajută digestia – vedeți bine, în 2022, bem orice, numai sănătos să fie. Mai sunt și „popping boba”, biluțele de gel cu sirop de fructe, și astea aduc distracție și satisfacție în paharul de ceai (evident, se poate și-n cană, și-n ceașcă, în orice, dar paharul cu capac te face să iei distracția cu tine și când ieși din casă). N-au coloranți artificiali, n-au gluten, sunt pe gustul oricărui vegan care se respectă – și orice vegan care se respectă anunță că e vegan de cum intră într-o încăpere, așa cum a observat prietenul meu Răzvan Exarhu, cel mai bun om de radio de la noi. Mai e un detaliu, l-am aflat de pe jaybubbletea.ro, care face diferența: ceaiul cu bule nu se cheamă așa datorită perluțelor de tapioca sau biluțelor explozive, ci ca urmare a amestecării intense a ceaiului, ceea ce generează o puzderie de bule și mai mici pe suprafața ceaiului. 

Hai că pandemia ne-a făcut să dăm în mintea ceaiului cu bule! Cică a apărut și o zicală: A Boba A Day Keeps the Reality Away! Știam că un măr pe zi ține doctorul la distanță, dar lumea s-a schimbat. Dați-mi un vin cu bule, ăstaaaa, un ceai cu bule. Nu pentru mine, pentru o colegă. Eu mă descurc și cu o cava.

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Un răspuns

  1. Băutură grozavă. Puteți cumpăra totul singur și îl puteți găti acasă. Bubble tea este foarte popular în rândul tinerilor. În multe orașe din România, am văzut că vând această băutură vara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută