Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/02/2022
Eat & Drink / Culinaria

Dac-ai fi o portocală și cineva te-ar stoarce, oare ce-ar ieși la suprafață?

Mădălina Roman De Mădălina Roman
Comentarii Dac-ai fi o portocală și cineva te-ar stoarce, oare ce-ar ieși la suprafață? Share Dac-ai fi o portocală și cineva te-ar stoarce, oare ce-ar ieși la suprafață?


Rolul de antreprenor m-a adus în postura nu foarte dorită, dar absolut necesară, de a gestiona oameni, parte dintr-o echipă, un angrenaj care nu poate funcționa perfect decât „bine uns” și „îngrijit”. Nu am fost construită să fiu team-player, ci mai degrabă să mă descurc singură, mai ales că sufăr, cum îmi spunea cineva, de „sindromul Hagi”. Mă aștept ca toată lumea să fie la fel de rapidă ca mine, și la gândit, și la pus în aplicare. Dar exercițiul e mama învățăturii și, ca să vezi, ultimii ani m-au învățat să schimb lucruri și la acest capitol. Și deși sunt extrem de autoritară și pretențioasă în bucătărie, am încercat să devin un lider cu zâmbetul pe buze. Asta și pentru că am înțeles că absolut tot ce gătim preia cumva energia noastră și cu cât atmosfera în bucătărie e mai bună, cu atât și bucuria din farfurie e mai mare.

Am citit de curând o pildă tare frumoasă, care mi-a confirmat ce simt.

„Dacă aș strânge o portocală cât de tare pot, ce ar putea ieși? Suc, desigur! Ar putea ieși suc de mere? Nu. Suc de grape-fruit? Nicidecum! Ce ar ieși din ea? Suc de portocale, evident. De ce iese suc de portocale când strâng o portocală? Ei bine, pentru că este o portocală și asta este ceea ce este înăuntru. Să presupunem că această portocală nu este o portocală, ci că ești tu și cineva te strânge, te presează și te pune la încercare, ce iese din tine? Dacă furia, durerea și frica ies din tine, este pentru că asta este ceea ce este înăuntru. Iar ceea ce este în interior depinde doar de tine, este alegerea ta! Când cineva te apasă și iese dragostea, este pentru că așa ai permis să fii în interior.” Extrapolând, mi-am dat seama că atmosfera din bucătărie e esențială. Așa că la Szirka ascultăm mereu muzică (și încercăm să alegem playlist-ul cum se cuvine), ne jucăm, glumim și ne mai și facem farse. Joaca și glumele, starea de bine stimulează atât creativitatea, dar mai ales modelează vibe-ul pe care îl dăm mai departe în ceea ce preparăm.

În ciuda vremurilor grele și a provocărilor mari, am rămas împreună, cei încrezători, veseli și puternici în bucătărie, cei dispuși să glumim și să acceptăm glume, să râdem, să ne distrăm, să cântăm, toate astea în timp ce, în multe momente, zeci de bonuri curg și senzația e că nu le poți face față. Oamenii vin cu așteptări mari și dorințe care mai de care mai speciale, storc portocala, iar noi… noi lăsăm voia bună și bucuria, pasiunea și dragostea pentru ceea ce facem să iasă la suprafață. Urmează un an probabil la fel de complicat, în care fiecare dintre voi va avea momente în care va fi „stors” precum o portocală. Aveți grijă ce lăsați să iasă dinăuntrul vostru! Să fiți bine și să poftiți pe la noi!

Cu drag,
Chef Mădălina Sánta

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută