Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/12/2021
Eat & Drink / Gurmand

Muntele de boeuf

Horia Ghibuțiu De Horia Ghibuțiu
Comentarii Muntele de boeuf Share Muntele de boeuf


Deoarece urmează luni în care sala boeuf va trona pe mesele românilor, am apelat la un analist culinar, Ciprian Muntele, să ne spună care-i treaba cu acest popular fel de mâncare. Om de spirit și de lume, Ciprian Muntele, pe care-l știți de la Rock FM, unde prezintă îndrăgitul show „Rockaholic”, dar și de pe gustatul său blog ciprianmuntele.ro (Mâncare, Țuică, Endorfine), e cel mai îndreptățit să ne vorbească despre salata boeuf. A organizat concursuri de ornare a acestui preparat, e producător și degustător de boeuf, știe cu mazărea, gogoșarii n-au secrete față de el. 

Muntele de boeuf

L-am întrebat pe omul care cântărește boeuful dintr-o căutătură ce se poartă sezonul ăsta. „Doar și simplul gând că în lumea asta cuiva a putut să-i treacă prin cap că există un trend al salatelor boeuf, care se schimbă de la un sezon la altul, mă umple de bucurie, dar și de neliniște. Bucuria că mâncarea asta chiar devine reper, neliniștea că PR-ul s-ar putea s-o fi luat înainte și să fi scăpat puțin de sub control. Totuși, ca organizator al unui concurs de ornat salata boeuf, aș zice că vin tare din urmă salatele boeuf cu desene abstracte”, spune Ciprian. Am fost curios să aflu dacă diferă boeful – cel de Crăciun, de Rev, de Sfântul Ion. „La mine acasă, lucrurile erau simple. Salata boeuf era făcută doar ca masă pentru petreceri. Iar Crăciunul nu era niciodată o petrecere. Aia era o sărbătoare profund religioasă, masa se învârtea în special în jurul preparatelor din porc și a cozonacului. Care erau din abundență, dar granița asta nu se depășea niciodată. Salata boeuf își consuma în schimb gloria, în cantități de tip vagon, de Revelion. Dacă mama ar fi scăpat vasul în care făcea salata boeuf, vecinului de dedesubt i-ar fi căzut varul de pe tavan, cam așa ne raportam la salata boeuf când venea sfârșitul de an. Ceea ce făcea ca de Sfântul Ion mâncarea asta să intre totuși la opționale”, dezvăluie „Rockaholic”-ul. Dar cine l-a învățat să facă boeuf? Ciprian a driblat răspunsul ca un mijlocaș ofensiv de clasă: „Nu e deloc greu să faci salată boeuf, contează doar să înțelegi echilibrul dintre ingredientele de acolo. Din păcate, e mult dezechilibru prin salatele boeuf ale românilor. Se luptă mult pe frontul ăsta”. 

Muntele de boeuf

Nu puteam încheia fără un răspuns la marea dilemă a românilor – cu sau fără mazăre? „Până acu’ vreun an, eram convins de supremația Bobului. Însă cu cât ne hăhăim mai tare pe internet în pseudo-războiul ăsta, cu sau fără mazăre în salata boeuf, cu atât devin mai îngrozit de ceea ce pare a fi realitatea. Mă tem că secta Bobului de Mazăre e de fapt în minoritate. E prima oară când spun asta, mă doare să o spun, dar până aici s-a ajuns”. Poftă mare la boeuf, iubiți comeseni!

Foto: Ciprian Muntele

  • Text de Horia Ghibuțiu.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută