Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/11/2021
Eat & Drink / Gastromirifice

GastroMir(ifice): Sus pe deal e-o casă (Timiș)! Și mai e una și-n oraș (del Pan)

Cosmin Dragomir De Cosmin Dragomir
Comentarii GastroMir(ifice): Sus pe deal e-o casă (Timiș)! Și mai e una și-n oraș (del Pan) Share GastroMir(ifice): Sus pe deal e-o casă (Timiș)! Și mai e una și-n oraș (del Pan)


Casa Timiș

Sper că nu există gurmand ori gourmet care să nu fi auzit până acum de Casa Timiș. Nu de alta, dar e musai de vizitat măcar o dată-n viață (sau măcar o dată-n meniu, că se schimbă frecvent). Situată în Bucov, Prahova, la o aruncătură de băț de Ploiești, adică la o oră și puțin de mers cu mașina de București (dacă nu pleci vineri la ora 17:00 din Berceni), fostul Conac al Domniței Ralu a fost transformat de familia Timiș într-un mic paradis culinar.

GastroMir(ifice): Sus pe deal e-o casă (Timiș)! Și mai e una și-n oraș (del Pan)

Cu o capacitate de cazare încă redusă (se lucrează din plin și cu spor la alte spații destinate înnoptatului – să nu vă faceți griji că șantierul e destul de departe încât să nu deranjeze pe nimeni) Casa Timiș oferă cam tot ce îți poți dori de la un prânz sau cină. Au trei restaurante: unul cu specific internațional, unul cu specific românesc-modern și un bar englezesc cu meniu de profil. Echipa de bucătari este condusă de Chef Nico Lontras, secundat de Johnny Șușală, tandem care a demonstrat și demonstrează în continuare că putem avea cu ce ne mândri în bucătărie.

Chef Nico este unul dintre pionerii modernizării gastronomiei românești iar dish-urile sale sunt delicioase și surprinzătoare: de la tartarul de căprioară cu trufe numit „Acasă” pentru că ingredientele sunt din împrejurimile casei Timiș, până la țuică și Fetească Regală servite și sub alte forme decât cele clasice, mai precis, sorbet sau caviar.

Casa del Pan

GastroMir(ifice): Sus pe deal e-o casă (Timiș)! Și mai e una și-n oraș (del Pan)

O altă casă e cea a pâinii din strada Polonă din Capitală: Casa del Pan unde Daniel Ion, întors în țară cu puțin timp înainte de pandemie, face minuni din trei ingrediente: apă, făină și maia. E adevărat că mai pune și sare, mai pune și zahăr, nucă, fructe, cacao ori cărbune comestibil. L-am vizitat de câteva ori ba chiar am făcut împreună niște experimente de care o să auziți curând: croissant și plăcintă cu zacuscă.

Din punctul meu de vedere, după explozia (ha!, era să scriu industria) brutăriilor artizanale, ele ar merita și o altă categorisire, ceva mai aplicată: adică unele sunt mai artizanale ca altele. Unele sunt genul 5 to go (ca să facem o paralelă cu o altă ramură în trend) adică nici așa, nici altminteri, bune, îți sar în drum, utilitare, dar dacă vrei să te regalezi cu o cafea și mai și treci pe la un coffee shop care nu are doar scopul de a vinde băutura energizantă la botul calului.

GastroMir(ifice): Sus pe deal e-o casă (Timiș)! Și mai e una și-n oraș (del Pan)

Așa și cu puzderioara (nu-s chiar precum cafenelele) de brutării artizanale: vrei un produs cu adevărat deosebit, un cozonac cu nuci întregi și cacao de calitate, un croissant cu mult unt bun atunci nu alegi la întâmplare. Casa del Pan e un loc unde nu am dat greș, așa cum nu am dat greș nici la Grain Trip. (un exemplu bun e faptul că două restaurante pe care le iubesc – Balls și Bucataria.localfood – folosesc produse de panificație de la cele două brutării).

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută