Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 31/10/2021
Eat & Drink / Călătorie cu gust

Cronică de gastronomie | “Picnic în Anii Drumeției” de Cristian Cismaru

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Cronică de gastronomie | “Picnic în Anii Drumeției” de Cristian Cismaru Share Cronică de gastronomie | “Picnic în Anii Drumeției” de Cristian Cismaru


2021 și anul următor sunt dedicați mișcării lente. Vorbim de un program generos al Consiliului Județean prin care e susținută și promovată drumeția în toate formele ei: pedestră, cu bicicleta sau sub forma de echitație.

Cronică de gastronomie | "Picnic în Anii Drumeției” de Cristian Cismaru

Cum în ultimii doi ani am început toți să stăm mai mult pe afară și să fim mai activi în natură, mi se pare important să povestesc câte ceva legat de mâncare și mișcare. Sau care era pe vremuri și cum poate funcționa astăzi echilibrul între aceste două componente esențiale, adică cum și ce acumulăm prin mâncat și cum ne consumăm energia.

Vă reamintesc că în regiunea noastră existau tradițional foarte multe activități afară în rutina zilnică cum ar fi: munca la câmp, munca la pădure, scosul animalelor la păscut, lucratul grădinii și grija de gospodărie. De asemenea avem și activități specifice zonei noastre care au legătură cu păstoritul și modul cum se creșteau oile: avem transhumanța mare care ajungea pe vremuri la sud de Dunăre sau mai târziu în Dobrogea și Banat și avem transhumanța mică și pendulară care avea loc vara la munte la stânele alpine. Similar se mișcă astăzi încă  apicultorii cu stupii lor prin toată țara iar în toiul verii avem activități agricole întâlnite des la colibele aflate la altitudini între 800 și 1.300 de metri, de ex. făcutul fânului, culesul fructelor și păscutul animalelor, mai ales vaci și cai.
Toate aceste perioade și activități erau mari consumatoare de calorii și necesitau un aport crescut de hrană pe care localnicii au știut să-l gestioneze bine până acum ceva timp.

În ultima perioadă însă apar, mai ales în zonele rurale, tot mai des statistici îngrijorătoare legate de procentul de persoane supraponderale sau obeze. Cel mai des aceste dezechilibre apar din cauza lipsei mișcării și lipsei activității afară în natură. În mod paradoxal un procent mai mare de orășeni au înțeles că mâncarea bună e acompaniată obligatoriu de un program de sport și de aceea salut trendul de a mânca cumpătat, porții mai mici și a face un minim efort în fiecare zi. Mai mult, mă bucur tare mult, când diverse asociații care promovează sportul în masă leagă activități de mișcare precum drumeția, alergarea sau mersul pe bicicletă cu mâncarea locală. Poate așa reușim să atragem împreună atenția că mâncarea merge perfect cu  mișcarea și contribuim la păstrarea stării de sănătate a populației locale.

Așadar vă așteptăm la picnic în drumeție, în fiecare weekend sunt organizate excursii pentru cei doritori sub egida acestui program frumos.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută