Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/09/2021
Eat & Drink / Călătorie cu gust

FOOD TRAVEL | Cartofii în jurul lumii

Iuliana Ciocîrlan De Iuliana Ciocîrlan
Comentarii FOOD TRAVEL | Cartofii în jurul lumii Share FOOD TRAVEL | Cartofii în jurul lumii


De obicei, când mama nu mai știe ce să gătească, face cartofi prăjiți. La un moment dat, cred că se satură de ei și trece la nivelul următor: piure. După ce nu mai vrea nici acest preparat, face salată orientală, musaca sau clasica mâncare de cartofi și cam aici se termină ideile mamei în privința cartofilor.

O legumă atât de universală merită mai multe moduri de preparare, inventarierea ce urmează fiind adresată cu precădere persoanelor care se opresc în același punct cu preparatele din cartofi ca mama sau celor care vor să experimenteze noi rețete.

Pornim astfel într-o călătorie în jurul lumii pentru a afla în câte moduri mai poate fi mâncat cartoful, prima oprire fiind în Ecuador. Aici cartofii sunt consumați sub forma unor clătite și poartă numele de llapingacho. Cartoful este tăiat în cuburi și amestecat cu brânză, ceapă, chimion și semințe de achiote, iar apoi întreaga compoziție e prăjită. Adesea sunt servite alături de salsa de mani, un sos din alune, carne fiartă sau prăjită de porc, avocado, salată de roșii și ouă prăjite.

Următoarea destinație… India, unde cartofii sunt preparați într-un sos de curry și poartă denumirea de dum aloo. Cartofii mai mici sunt curățați de coajă și prăjiți, iar apoi amestecați cu sosul specific din iaurt și pastă de nuci caju. Alte variante ale preparatului pot include roșii și ceapă. La final se adaugă chili roșu, usturoi, ghimbir, cardamon și fenicul, urmând ca pentru câteva minute totul să fie lăsat să fiarbă la foc mic. Dum aloo este adesea consumat alături de naan.

Un preparat mai cunoscut este ‚omleta spaniolă’ unde ouăle și cartofii sunt combinate și servite sub forma unei plăcinte.Unele rețete de omletă spaniolă pot include ceapă sau șuncă, iar dacă pentru noi, faptul că acest preparat conține cartofi, l-ar încadra în categoria felurilor principale, în Spania se servește drept aperitiv sau gustare.

O altă oprire este în Canada unde se consumă poutine. Felul de mâncare canadian constă în catofi prăjiți care au pe deasupra bucăți de brânză și sosul specific realizat din sucul diferitor cărnuri și legume și îngroșat cu făină sau amidon de porumb. Alte variante ale preparatului înlocuiesc fie brânza cu mozzarela, fie cartofii albi cu cei dulci.

Khabizgina este un preparat din Georgia în care un amestec din cartof ras, ou și brânză este pus într-un aluat de pâine ce urmează a fi gătit în cuptor. Crusta pâinii este apoi îndepărtată și utilizată pentru consumarea interiorului. În funcție de regiune, acest preparat are diverse variații. Astfel, în unele locuri, oul este lăsat întreg și nu este amestecat cu brânza și cartoful, iar în altele este adăugată brânză pe deasupra iar pâinea are formă de calzone.

Papa rellena din Peru este o crochetă din cartof fiert amestecat cu amidon de porumb și umplută cu carne de vită, ceapă, măsline și ouă fierte. După ce aluatul este umplut, acesta se prăjește și se servește alături de un sos din roșii, pătrunjel, ardei iute, ceapă și apă.

Ne oprim și în Indonezia care inovează piureul de cartofi și îl numește perkedel. Astfel pasta din cartofi este amestecată cu carne tocată și ceapă verde, iar mai apoi condimentată cu piper alb și prăjită. Este servit cu nasi kuning, un orez tradițional indonezian gătit cu lapte de cocos și turmeric ca parte din tumpeng, preparat din orez tradițional indonezian în formă conică.

În Luxemburg este populară clătita din cartofi. Aceasta poartă denumirea de gromperekichelcher și presupune un amestec de cartofi răzuiți, făină, ouă și sos de mere care este prăjit și mai apoi mâncat cu ceapă sau usturoi. Pe lângă combinația clasică de legume, gromperekichelcher poate fi mâncat și în varianta dulce, cu gem de mere sau zahăr, sau chiar simplă. Alte variante ale preparatului înlocuiesc cartoful ras cu piure pentru ca forma de clătită sa fie mai ușor de realizat sau cu cartofi dulci.

Cea mai interesantă, dar și neobișnuită oprire, o avem în Barbados, unde preparatul din cartofi este cunoscut sub denumirea de… budincă. Astfel cartoful dulce este combinat cu cartilaje de porc ce urmează a fi fierte, iar mai apoi servite într-un intestin, asemenea unui cârnat. Pentru noi, budinca tradițională din Barbados se aseamănă foarte mult cu piftia la textură și cu caltaboșul la aspect.

Acum, că am fost într-o călătorie în jurul lumii pentru a vedea în câte feluri mai putem prepara cartoful, putem afirma cu succes că în viitorul apropiat nu ne vom mai limita la musaca, piure sau cartofi prăjiți.

Text de IULIANA CIOCÎRLAN

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.