Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/09/2021
Viața Orașului

Sindromul creativității multiple – Laura Popeea – de la mine și de la tine la BINE

Antoneta Gales De Antoneta Gales
Comentarii Sindromul creativității multiple – Laura Popeea – de la mine și de la tine la BINE Share Sindromul creativității multiple – Laura Popeea – de la mine și de la tine la BINE


Cu toții suntem creativi. Unii dintre noi au capacitatea de a-și explora mai mult latura asta și de a-și da voie să o manifeste, alții renunță la un moment dat, poate au fost criticați, poate cineva i-a restricționat, poate s-au învățat ei înșiși să se limiteze.

Cei care sunt mai creativi sunt mai dispuși să vadă formele multiple ale frumuseții din jur și accentele de splendoare care răsar pe acolo. Această capacitate este cea care îi ajută să vadă și sclipirile de bine din lume. Pe parcursul unei zile se întâmplă evenimente pozitive și negative. Unii se concentrează doar pe ceea ce e rău, alții își dau voie să observe și lucrurile mici, un răsărit de soare, un nor de o formă spectaculoasă, zâmbetul cuiva necunoscut. Mai degrabă aceștia din urmă au în ei destul de multă putere încât să întindă o mână.

Laura Popeea este directorul executiv al Fundației Comunitare Brașov din august 2018 și membru fondator la crearea acesteia în 2014 și membru al consiliului de administrație în perioada 2015-2018. Primul „exercițiu” la înființare a fost evenimentul Brașov Heroes, cursa cu obstacole a comunității, unde oamenii se înscriu și aleargă în beneficiul unuia dintre proiectele pe care le susține Fundația Comunitară cu această ocazie. Ediția de aul trecut a Brașov Heroes s-a desfășurat „local” prin 270 de curse individuale de alergare, prin multe cartiere s-au organizat curse de amploare mai mică, dar anul acesta, pe 12 septembrie, ai șansa de a te înscrie și de a alerga sau doar de a dona. Și spun „șansă” pentru că actul de a contribui te face pe tine să te simți mai bine, să-ți observi capacitatea de a te implica și de a contribui la schimbare, vei vedea că ai capacitatea de a fi generos/generoasă.

Sindromul creativității multiple - Laura Popeea - de la mine și de la tine la BINE

Pe platforma https://brasovheroes.fundatiacomunitarabrasov.ro sunt descrise cauzele, adică proiectele care au nevoie de sprijinul tău. Fundația Comunitară Brașov le-a selectat și le-a încărcat acolo. Repet, poți alerga pentru o cauză sau poți dona. 

Sunt sigură că poți găsi un proiect pe care ai vrea să-l ajuți, încă mai poți participa la eveniment. Și dacă nu, donațiile sunt încă deschise până la sfârșitul lunii septembrie. Și dacă nu, îți poți lua un obiect cu emblema/ însemnul de #eroudebrasov. Sau poți găsi o altă variantă. Știi că poți.

Sindromul creativității multiple - Laura Popeea - de la mine și de la tine la BINE

„Rolul Fundației Comunitare este acela de a face educație filantropică. Știu că sună pretențios, numai că e foarte important să ne concentrăm pe a construi pentru un viitor mai bun printr-o abordare sistemică pe termen lung.  Ne interesează să educăm donatorii individuali și corporate să se implice într-un mod valoros  prin contribuția la proiecte care au o viziune mai largă decât caritatea și care se concentrează pe a repara, pe a educa, pe a eradica acea cauză care a produs dezechilibrul și susținerea pe termen lung”.

Am întrebat-o pe Laura ce o mână pe ea în „lupta” asta. A râs și a zis: „am senzația că particip la schimbarea în bine a comunității. Sunt acolo unde lucrurile se construiesc și se transformă.” 

Putem avea senzația că o donație este insignifiantă. Ne sperie cât de mare ar trebui să fie amploarea schimbării și uităm că trebuie să pornim de undeva. 10 lei e o sumă mică. Nici 100 de lei nu e o sumă mare. Dar mii de oameni care contribuie cu câte zece lei, acumulează o contribuție însemnată ce poate avea un impact grozav.

Ordinul Linguriței (The Order of the Teaspoon) este o organizație care are drept scop combaterea fanatismului și a fost inițiat de către scriitorul Amoz Oz. Acesta spune că sunt trei variante de reacție la vederea unei calamități, a unei conflagrații sau a unui foc. Unii vor fugi din calea incendiului cât de repede vor putea. Alții se vor indigna și vor scrie la ziar despre ceea ce s-a întâmplat sau vor cere demiterea celor responsabili, poate chiar vor face o demonstrație. Cea de a treia categorie este descrisă astfel de către Amos Oz: ”vii cu o găleată cu apă pe care să o arunci în foc, iar dacă nu ai o găleată, vei lua un pahar, dacă nu ai un pahar, ia o linguriță, oricine are o linguriță. Da, știu că o linguriță e mică și că focul e uriaș, dar noi suntem milioane și fiecare dintre noi are o linguriță.” 

Sindromul creativității multiple - Laura Popeea - de la mine și de la tine la BINE

Cu toții avem o linguriță. Cu toții avem zece lei de dat. Sau putem vorbi despre o nevoie, despre un proiect pe care vrem să-l susținem, dacă nu avem banii. Cu toții putem contribui. Senzația de neputință este îngrozitoare, e de preferat să vedem ce putem face, cât de mic, cât de puțin.

Mai întâi a desenat. Apoi a vrut să dea la arhitectură. Apoi a făcut fotografii. Toată viața ei profesională a însemnat implicare și dorința de a vedea rezultate. În 2017 a participat la o conferință pentru ONG-uri la Cluj și, la atelierele care s-au ținut, a văzut clar că se pot îmbina chiar foarte bine lucrurile foarte importante pentru ea: pe de o parte strategiile, ideile, planificarea și performanța, pe de altă parte libertatea, creativitatea și pasiunea.

„E imposibil să activezi într-o organizație non-guvernamentală fără să fii atașat de schimbarea pe care vrei să  o produci. Îmi dau seama că la mine e foarte personală toată implicarea mea. De aici vine uneori frustrarea când nu reușesc exact ce mi-am propus, pe de altă parte, am satisfacții enorme când văd cum cresc în timp organizațiile pe care le sprijină Fundația Comunitară. Avem doar șase ani de activitate. Dacă sunt  foarte obiectivă, văd clar ce și cum am schimbat în peisaj, pe lângă faptul ca am strâns  fonduri și acordat finanțări am creat multă vizibilitate proiectelor pe care le susținem, le-am antrenat să se susțină și să aibă continuitate.”

Fundația Comunitară Brașov coordonează programe de strângere de fonduri: Brașov Heroes, proiectul emblematic al fundatiei, Cercul de Donatori, Brașovul Pregătit, Științescu, Sportul pentru toți – Decathlon, Fondul pentru un viitor mai bun în comunități – Lidl, toate sunt inițiate, implementate, crescute, supravegheate și sprijinite de Fundația Comunitară. Activitatea este de a educa donatorii și cauzele deopotrivă. Prin participarea la programe, proiectele își cresc abilitatea de fundraising și își cresc șansele de a avea impact pe termen lung în comunitate. Dacă ar fi să spună care e visul ei cu privire la activitatea Fundației Comunitare, Laura Popeea spune și-ar dori ca prin educație, mentalitatea  oamenilor din comunitate să schimbe: donatorii individuali să aibă mai multă încredere că picătura sau lingurița lor ajută și să aibă mai multă speranță cu privire la un viitor mai bun, iar donatorii corporate să aibă mai multă încredere în consilierea filantropica a unei organizații cu know- how in ceea ce privește facilitarea și dezvoltarea comunitară.

Sindromul creativității multiple - Laura Popeea - de la mine și de la tine la BINE

Anul acesta sunt 11 cauze la Brașov Heroes: de la educație, la sănătate, la sprijin pentru copii și vârstnici, până la un adăpost pentru câini bătrâni. Sunt doar unsprezece proiecte diferite, dar o mulțime de posibilități de a deveni un membru activ al comunității care contribuie la schimbarea în bine. Fiecare donator, alergător sau ambasador este un #eroudebrasov, fii și tu unul dintre aceștia.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută