Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 29/08/2021
Lifestyle

ID(igital): Un scurt istoric al primului PC IBM

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii ID(igital): Un scurt istoric al primului PC IBM Share ID(igital): Un scurt istoric al primului PC IBM


În 2021 calculatoarele par o invenție relativ contemporană, însă adevărul este că putem data apariția primului calculator chiar de prin anii ’30. Desigur că nu putem compara mașinăriile moderne cu primele prototipuri, nu putem arăta spre ceea ce ar putea fi considerat primul calculator și nu putem nici măcar indica un prim inventator.

Întreaga istorie a PC-urilor (personal computer) înseamnă sute de studii,  oameni de știință, matematicieni și evenimente care au marcat evoluția calculatoarelor. Pe 12 august, putem spune că sărbătorim probabil cel mai important eveniment al anului 1981, primul PC marca IBM (International Business Machines), o corporație americană producătoare de tehnologie avansată. 

Nu a fost primul PC comercializat, nu a uimit nici prin caracteristici sau printr-un aspect elegant, dar a fost suficient de însemnat pentru economia de la începutul anilor 1980 și în comparație cu predecesorii săi avea un aspect futurist. IBM se afla pe piața calculatoarelor deja de 20 de ani. Computerele pe care le produceau erau enorme, precum IBM 360 și costau aproximativ 9 milioane $. Era nevoie de aproape 60 de persoane ca să fie folosite și trebuiau să fie amplasate în camere cu aer condiționat.

ID(igital): Un scurt istoric al primului PC IBM

Bill Lowe, foto credit The Times

În august 1981 IBM introduce primul PC, la doar un an după ce Bill Lowe, directorul de laborator din facilitățile companiei Boca Raton, Florida, primește acordul dat de directori corporației. Vestea unui computer mult mai convenabil, atât ca dimensiuni, cât și ca preț, care putea fi folosit de oricine s-a răspândit repede. Don Estridge, director de laborator în acel moment, s-a oferit voluntar să conducă proiectul, Joe Bauman, manager de uzină pentru site-ul Boca Raton, a oferit ajutor pentru producție, iar Mel Hallerman, care lucra la IBM Series, și-a oferit cunoștințele sale despre software și a fost adus ca programator șef. 12 persoane alcătuiau prima echipă de dezvoltare care au ieșit în afara granițelor tradiționale ale dezvoltării produselor în cadrul IBM, tactici ce le-au permis să dezvolte și să anunțe computerul în 12 luni. Astfel, la o conferință de presă la sala de bal Waldorf Astoria din New York, Estridge a anunțat computerul IBM cu un preț de 1.565$, IBM 5150, ce cuprindea o unitate de sistem, o tastatură, un monitor color/grafic cu 16 culori și 256 de caractere, memorie suplimentară, adaptor de joc și TV, pachete de aplicații și mijloace de comunicare.

ID(igital): Un scurt istoric al primului PC IBM

Aruncând o privire în trecut, 5150 poate fi considerat chiar preistoric. Dar chiar și acum, 40 de ani mai târziu, este un produs de referință, nu numai pentru IBM, ci și pentru restul industriei.

  • Text de Teodora Bratu.

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.