Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 26/08/2021
Eat & Drink / Horeca Lifestyle / Travel

Unde poți servi cele mai bune paste în capitala Italiei

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Unde poți servi cele mai bune paste în capitala Italiei Share Unde poți servi cele mai bune paste în capitala Italiei


Având în vedere că recent Italia a devenit noua campioană europeană la fotbal, reușind să cucerească pentru a doua oară în istorie acest trofeu, este un bun prilej pentru o vacanță de (re)descoperire a frumoasei sale capitale, Roma, dar… și pentru a încerca cele mai cunoscute și apreciate specialități  ale bucătăriei italiene, pastele.

Bucătăria Italiană este deseori considerată ”cea mai bună bucătărie din lume”, datorită simplității sale și a gustului unic și bogat, fiind sursă de inspirație pentru numeroase bucătării internaționale. Romanii erau recunoscuți pentru dragostea lor pentru mâncare. Desigur, sfera culinară italiană nu se rezumă numai la paste, fiind foarte diversificată, însă cu siguranță acest preparat a facut-o celebră în întreaga lume gastronomică.

Pastele își au originea în Italia, lucru confirmat de izvoarele istorice existente și demonstrat, de asemenea, și de denumirea pe care o purtau: maccarruni. Avantajul pastelor este că oferă multiple opțiuni de gătire, se găsesc într-o variată gamă de sortimente, sunt ușor de gătit și pot fi achiziționate la prețuri accesibile.

Unde poți servi cele mai bune paste în capitala Italiei

Există numeroase sortimente de paste diferite ca formă, câteva dintre cele mai cunoscute fiind: Macaronni, Penne, Tagliatelle, Fusilli, Spaghete, Farfalle, Gnocchi. Pot fi preparate în combinație cu foarte multe alimente, precum: brânză, legume, bacon, trufe, hummus, sau cum de cele mai multe ori preferă italienii, simple cu puțin sos, fie că vorbim de clasicul sos de roșii,  sau de altele mai deosebite, sos pesto, sos carbonara, alfredo ș.a.m.d.

În capitala italiană există numeroase restaurante şi terase unde poți servi paste tradiționale și care, cu siguranță, îți vor încânta simțurile. Servite împreună cu un vin alb, italian desigur, experiența va fi una deosebită. Spaghetti alla Carbonara este unul dintre cele mai populare preparate ale Romei. Este non-vegetarian și conține piper negru, ouă, bacon și cașcaval Pecorino Romano. Iată câteva dintre locurile unde poți servi cele mai bune paste la Roma…

Pastasciutta. Micuțul restaurant și laborator de paste poate fi găsit în două locații, ambele situate în centrul istoric al Romei, pe Via delle Grazie 5 în apropiere de Vatican, sau în Piazzale Flaminio 10, lângă Piazza del Popolo. De remarcat este că pastele sunt proaspete, făcute acolo și îți sunt gătite chiar sub ochii tăi, deci cu siguranță te vei bucura de gustul autentic al pestelor italienești. Poți alege din diverse tipuri de paste, iar pe lângă cele din meniu, restaurantul oferă și un meniu al zilei ales în funcție de sezon și de inspirația bucătarului.

Unde poți servi cele mai bune paste în capitala Italiei

Spaghetti. Situat tot în inima Romei, lângă Vatican pe Via Leone IV, restaurantul Spaghetti este o altă opțiune excelentă pentru paste. După o vizită în uriașul muzeul al Vaticanului, este alegerea ideală de a îți potoli foamea cu unele dintre cele mai bune paste din Roma. Este un restaurant mic, însă cochet și te poți delecta cu diverse sortimente de paste, dar și cu alte mâncăruri tradiționale. Merită cu siguranță încercate spaghetti cacio e pepe cu un delicios sos de brânză și piper proaspăt și deosebitele tagliatelle alla norcina, cu ciuperci, cârnăciori și trufe. Cel din urmă este un preparat tradițional din Umbria, deosebit de gustos. Numele acestor paste provine de la Norcia, zona din care provine unul dintre ingredientele fundamentale în pregătirea sa, cârnații.

Tonnarello. Ceva mai ferit, acest local se găsește în frumoasa zonă Trastevere, cu piațetele ei cochete și străduțele înguste, mai exact pe Via della Paglia 1. Este o vorbă prin aceste locuri: ”Cea mai bună bucătărie romană: unde dacă nu în Trastevere ?”  Este un loc frumos, unde să iei o pauză și să te răsfeți cu o porție de paste proaspete, gătite într-un fel aparte, servite rustic, fără pretenții.

Unde poți servi cele mai bune paste în capitala Italiei

Da Domenico. Se găseşte în apropiere de Colosseum, pe strada San Giovanni. Deși puțin cunoscut și promovat, personalul este foarte amabil, iar mâncarea oferită este grozavă, în special pastele, care sunt proaspete și delicioase, preparate în purul stil italienesc. Un amănunt interesant al acestui mic restaurant este acela că meniul este scris de mână, în fiecare zi. Este o opțiune interesantă, în special atunci când dorești să eviți aglomerația din restaurantele și terasele din zonele intens frecventate de turiști.

Unde poți servi cele mai bune paste în capitala Italiei

Trattoria Antico Falcone. Restaurantul de pe Via Trionfale este unul modest ca aspect, nu foarte spațios, însă, cu siguranță aceste aspecte vor putea fi trecute cu ușurință cu vederea atunci când îți este servită mâncarea. Este obligatorie o porție de paste alla carbonara, deoarece aici sunt cele mai bune. Desigur, și celelalte sortimente de paste și feluri de mâncare sunt excelente, dar dacă vrei sa te bucuri de o porție de carbonara adevărată, aici este locul potrivit.

Unde poți servi cele mai bune paste în capitala Italiei

Există un număr impresionant de puburi, terase, restaurante în Roma, unde poți servi paste excelente, iar bucătarii italieni au secretele lor bine păzite în ceea ce privește prepararea lor. Cu siguranță te vei bucura de gustul tradițional, autentic și deosebit. Mare atenție însă, consumul unei cantități prea mari de paste poate aduce câteva kilograme în plus!

Text de ANDREEA PETRESCU

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.