Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/04/2020
Evenimente

Starea de urgență va înceta pe data de 15 mai. Ce se întâmplă cu mall-urile și festivalurile Sibiului?

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Starea de urgență va înceta pe data de 15 mai. Ce se întâmplă cu mall-urile și festivalurile Sibiului? Share Starea de urgență va înceta pe data de 15 mai. Ce se întâmplă cu mall-urile și festivalurile Sibiului?


Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat miercuri, că începând din 15 mai românii vor fi obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun, iar această măsură nu este pe termen limitat, ci probabil va rămâne în vigoare până anul viitor.

„Am avut astăzi o nouă întâlnire cu Premierul Orban și cu un grup de miniștri și consilieri, pentru a începe să detaliem ce am anunțat ieri, așa-numitul plan de relaxare. Este vorba, evident, de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecția populației și, în acest sens, vom avea, în scurt timp, un plan destul de detaliat pe care îl vom prezenta public. Dar am considerat că unele din chestiunile care ne privesc pe toți, vă privesc pe toți, trebuie anunțate din timp, ca să ne pregătim.

Una dintre aceste măsuri este cea cu masca de protecție. Astfel, am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a anunțat că după 15 mai va fi permisă circulația persoanelor fără restricții.

„O a doua măsură pe care am decis-o este una care cu siguranță va bucura pe foarte mulți români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală. Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranță o vreme – vorbesc după 15 mai – în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul. Vor rămâne și alte interdicții în vigoare, dar aceasta nu va rămâne în vigoare, și mi s-a părut important să vă dau această veste, ca să avem cu toții această perspectivă, după 15 mai”, a mai explicat Klaus Iohannis.

El a adăugat faptul că până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare.

„Repet: până în 15 mai stați acasă! Toate restricțiile rămân în vigoare! După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii. Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă”, a concluzionat președintele.

„Să nu ne imaginăm că totul revine la normal”

Klaus Iohannis a anunțat că în după-amiaza zilei de miercuri va avea o întâlnire cu conducerea Ministerului Educației pentru a începe să elaboreze un plan concret pentru revenirea elevilor la școală.

„În paralel, se lucrează la o analiză și la un plan care va prevedea exact cum se va reveni în activitatea economică, în special în zonele care au fost puternic restricționate, de exemplu zona comercială. Să nu ne imaginăm că totul revine la normal în 15 mai. Unele restricții vor dispărea, multe altele, din păcate, vor rămâne în picioare și, pas cu pas, după un calendar care ține, evident, și de evoluția cazurilor de COVID-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numește „într-o nouă normalitate”, fiindcă, din păcate, specialiștii, experții, medicii ne spun că virusul nu va dispărea.

Deci, va trebui să găsim o modalitate de trăi cu acest virus, cu această epidemie. Asta înseamnă, în traducere liberă că, pe măsură ce interdicțiile impuse de autorități vor fi luate înapoi, răspunderea fiecăruia dintre noi va deveni mai mare.”, a mai spus șeful statului.

Sursa: Tribuna

Vezi lista completă de Evenimente Sibiu.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută