Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/02/2020
Eat & Drink

PE GUSTUL NOSTRU | Ardei umpluți și ciorbă de perișoare ca la bunica acasă în Piața Crângași, la parter

George Mihalcea De George Mihalcea
Comentarii PE GUSTUL NOSTRU | Ardei umpluți și ciorbă de perișoare ca la bunica acasă în Piața Crângași, la parter Share PE GUSTUL NOSTRU | Ardei umpluți și ciorbă de perișoare ca la bunica acasă în Piața Crângași, la parter


Zilele trecute îmi aduceam aminte, împreună cu o verișoară, de felurile de preparate pe care le mâncam la bunica în vremurile copilăriei. Ciorbă de roșii, ciorbă de perișoare, ardei umpluți, ghiveci de fasole verde…

Ce m-a fascinat întotdeauna la felul în care gătea bunica era faptul că pentru ea gătitul nu era un meșteșug gratuit, o artă pentru artă, ci o necesitate zilnică – firească atunci când trăiești la țară și ai cinci copii și șapte nepoți- necesitate pe care o împlinea printe picături, făcând alte trei, patru lucruri în același timp, dar mereu cu o rigoare fără pată și cu rezultate uimitoare. Nu stătea lângă oala care fiebea, dispărea prin curte sau prin grădină, revenea, arunca rapid doi morcovi tocați în fiertură, pleca iar două minute, se întorcea să mai adauge un ardei, mai punea un vârf de sare, “după gust, mamaie” iar la final rezultatele erau de așa natură încât și acum salivez gândindu-mă la ciorbele ei.

Felul ăsta rudimentar de-a găti pentru toată familia, la cazan, dar cu rezultate umitoare, l-am regăsit de curând în piața Crângași, la parter, pe la intrarea dinspre Calea Crângași, nr.29.
Acolo am descoperit o autoservire fără fițe și pretenții unde mănâncă de obicei vânzătorii din Complexul comercial, dar care, după gustul meu, poate rivaliza cu orice restaurant cu specific românesc și fițe de Centrul Vechi.

Doamnele de aici gătesc tot timpul câteva feluri de ciorbe care m-au făcut să-mi aduc aminte de bucătăria bunicii. Am început timid, cu ciorba de legume (6 lei), apoi am descoperit preferata mea, ciorba de perișoare – 8 lei porția. Așa am deprins obiceiul ca în zilele în care ajung acasă mai devreme să fac o oprire scurtă în Piața Crângași și să mă aprovizionez temeinic de la cantina din piață.

Dacă ai drum prin piața, ți-aș recomanda cu mare căldură ardeii umpluți, 7 lei bucata.
Cu un raport ideal între orez și carnea porc, ardeii ăștia umpluți fac de rușine orice chef cu pretenții, vă spun eu.
Tot ce-am degustat eu la fața locului – da, se poate mânca și acolo, sunt vreo câteva mese la care poți sta- a fost minunat. Mâncarea de mazăre – 6 lei, mâncare de cartofi – 6 lei, ghiveciul de legume- 6 lei au toate gustul acela de mâncare caldă făcută la cazan care îți provoacă o nostalgie culinară plină de arome familiare. A, și la desert, te rog, nu rata chec-ul de casă – 14 lei bucata. Ceva atât de bun am mai mâncat la țară, în copilărie, la una dintre mătușile mele care era specialista tribului în materie de cozonaci și checuri.

Adresa e Calea Crângași, nr.29, cantina din față, chiar cum intri. N-are nume, ceea ce e foarte bine. Rămâne între noi. 

Material realizat de George Mihalcea

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Esențiale

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.