Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti
Lansare de carte

Triplă lansare de carte gastronomică @ Cărturești Brașov

Triplă lansare de carte gastronomică

Triplă lansare de carte gastronomică @ Cărturești Brașov

Editura GastroArt anunță lansarea volumelor: “Ce e nou în Noua Bucătărie Românească” de Adriana Sohodoleanu, “Zămuri, supe, zupe și năcreli – rețete ardelenești din bătrâni” de Mircea Groza și “Colecționarul de Sarmale” de Cosmin Dragomir, miercuri, 7 februarie, de la 18:30 la librăria Cărturești din Piața Sfatului din Brașov (Piața Sfatului 20, Brașov) în prezența celor trei autori.

Cărțile vor fi prezentate de Oana Coantă, Mădălina Roman și Romulus Oprica, iar seara va fi continuată cu o sesiune de autografe și degustare de vinuri Caii de la Letea.

Triplă lansare de carte gastronomică

Ce e nou în Noua Bucătărie Românească este lucrarea de doctorat în sociologie a Adrianei Sohodoleanu. Teza analizează principalele direcții de modernizare a bucătăriei autohtone de restaurante și prezintă concluziile unei cercetări de aproximativ 5 ani în care autoarea a intervievat mai toți chefii care au contribuit la schimbarea la față a peisajului culinar de la noi și a participat si a analizat la experiente gastronomice locale de interes temei. Cartea include și câteva rețete propuse de unii dintre cei mai cunoscuți bucătari de la noi – Mihai Toader, Radu C.M. Ionescu, Alex Petricean, Mădălina Roman, etc.

Zămuri, supe, zupe și năcreli – rețete ardelenești din bătrâni de Mircea Groza (premiul cel mare la categoria cărți din Europa de Est la Gourmand Awards 2023 – Saudi Feast Food Festival). Volumul conține 182 de rețete de supe/ciorbe, bogat ilustrate, culese în peste 40 de ani de către Mircea Groza de la bătrânii din satele sălăjene. Rețetele sunt scrise în limbaj regional, o transliterare fonetică, prin care autorul încearcă să conserve atât patrimoniul culinar cât și specificul zonei. Volumul beneficiază și de un glosar cu sute de termeni explicați.

Colecționarul de Sarmale și alte povestiri gastronomice este o antologie de articole, editoriale și studii culinare publicate în diferite media în perioada 2017-2023. Volumul cuprinde și câteva texte care au apărut în Curatorul de Zacuscă. Cartea are peste 700 de pagini, copertă cartonată și este structurată în 13 capitole tematice și este ilustrată de artistul Mihai Coșulețu.

Adriana Sohodoleanu, doctor in sociologie din 2021, este gastronom. Teza sa de doctorat, care a analizat fenomenul Noii Bucătării Românești, o validează ca cercetător, iar experiența sa de proprietar de cofetarie artizanală îi asigură ancorarea practică în munca în bucătărie si în industrie. Adriana a contribuit cu articole la publicații precum Oxford Food Symposium’s Proceedings, Dilema Veche, Iscoada, Zile și Nopți și altele.

Citește aici textele scrise de Adriana Sohodoleanu pentru Zile și Nopți.

Eseurile ei explorează conexiunile dintre mâncare și societate, atrăgând atenția asupra modurilor complexe în care cultura alimentară se împletește cu contexte socio-politice mai largi. Adriana este coautor al unei cărți de retete de deserturi istorice, alături de Cosmin Dragomir și are intervenții săptămânale la Radio România Cultural sub umbrela proiectului său “Cultura la farfurie” ce cuprinde și prelegeri la Fundația Calea Victoriei, cine culturale în colaborare cu chefs și somelieri, degustări, etc.

Adriana Sohodoleanu
Sursa: Facebook Adriana Sohodoleanu

Mircea Groza este unul dintre cei mai renumiți culegători de rețete vechi de la noi, arheolog culinar și mentor pentru mulți bucătari. Activitatea sa a fost remarcată de autoritățile locale și centrale, asociațiile de bucătari naționale și internaționale și ONG-uri fiind recompensat cu zeci de premii de excelență pentru activitate.

Mircea Groza
Sursa: Facebook Mircea Groza

Cosmin Dragomir este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști culinari de la noi. În 2017 a lansat gastroart.ro prima revistă de specialitate dedicată cercetării istoriei gastronomiei și ospitalității românești, în 2018 editura omonimă specializată în valorificarea patrimoniului gastronomic. Este, alături de Cezar Ioan și Nico Lontras, coinițiator al Congresului Național de Gastronomie și Vin și al legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului.

Citește aici textele scrise de Cosmin Dragomir pentru Zile și Nopți.

A mai publicat: Curatorul de zacuscă, 2021 și Dulce Românie, o istorie a deserturilor de la noi, 2022 (coautor)

Cosmin Dragomir
Sursa: Facebook Cosmin Dragomir

Va așteptăm la Triplă lansare de carte gastronomică, miercuri, 7 februarie, de la 18:30 la librăria Cărturești din Piața Sfatului din Brașov (Piața Sfatului 20, Brașov).

Vrei să fii la curent cu cele mai noi Evenimente, Filme și Festivaluri din România?

Share

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Twitter
Email
Caută