Anul și băutura
Amintiri & gâlgâiri, din țară și de afară: la 25 de ani de „Zile și Nopți”, licori sorbite în fiecare an scurs de la apariția acestui ghid.
2001 bere Silva brună la Grand Maguy, un spațiu cu iz cultural care a fost cândva pe Mătăsari.
2002 bere Ciuc brună la Cafeneaua Actorilor, unde mergeam vineri după serviciu și citeam „Dilema veche”.
2003 bere la draft, nu mai știu de care, în pahare de plastic, stând pe băncile alea bune cu acoperiș din lemn.


2004 sangria băută dintr-un ulcior cu artificii, la o terasă din Palma de Mallorca, pe acordurile antediluviene ale hitului „Volare”.
2005 Leffe brună, că e mai bună decât toate, cel puțin așa mi s-a părut mereu la taverna belgiană de pe Traian, Waterloo.
2006 cocteil sofisticat, preparat de un mixolog la Super Paradise Beach Club din Mykonos. Da, acceptau și clienți hetero.
2007 vin local, băut la un revelion ratat petrecut în restaurantul tradițional cu program de fado Timpanas din Lisabona.
2008 Franz Landtmann Kaffee, la restaurantul vienez omonim: long double espresso shot, brandy, lichior de cafea și frișcă.
2009 sangria la vadră, pe plaja Barceloneta, într-o vacanță plină cu de toate în Barcelona.
2010 Amalfi la English Bar, cocteil mediteranean cu gin și lichior amintind de coasta italiană, sorbit la cel mai renumit bar bucureștean.
2011 ceai turcesc negru, de mi-au țiuit urechile, băut în Piața Taksim din Istanbul, o experiență plină de pitoresc.
2012 Metaxa, la un hotel de lux din insula Samos, dar și la fabrica din Pireu, la un an după lansarea spirtoasei Metaxa de 12 stele.
2013 bere Guinness, în cartierul londonez SoHo, obișnuindu-mă cu ideea că dispar nu doar fumatul, ci și ieșitul din pub cu paharul.


2014 bere La Mort Subite, băută în cantități nerecomandat de mari la o terasă din Piața Mare bruxelleză.
2015 palincă la Conacul Drahneilor din Ruscova, Maramureș, spațiu de poveste din cel mai apropiat loc de unde se agață harta-n cui.
2016 Negroni Sbagliato, băut la Camparino Bar, Galleria Vittorio Emanuele II, Milano. Un cocteil apărut din greșeală.
2017 compot la Kompot, restaurant care nu cred că mai există, pe malul Niprului, la Kiev.
2018 Pasqua Prosecco Spumante Brut în vechiul studio Rock FM, mai țin minte eticheta, căci am citit multe în patru ani.
2019 vin roșu Sfăditele de la Castel Mimi, Republica Moldova. Un cupaj Fetească Neagră – Rară Neagră maturat cel puţin 12 luni.
2020 cocteil de gin Scapegrace cu tonic San Pellegrino, portocală și salvie, sus, la DESCHIS Gastrobar.
2021 vin Fetească Albă sec de la Gramma Wines, din inima Moldovei, la domiciliu, că era al doilea an pandemic.
2022 bere Tiltott Csíki Sör în Muzeul etnografic ASTRA din Sibiu, rasă după două felii de pită cu unsoare de porc, cârnați și ceapă verde.
2023 berea casei la Caru’cu bere, București, în compania minunatului povestitor Niculae Mircea, nepotul fondatorului.
2024 Blue Butterfly Matcha la Omelett, unde revin la fiecare vizită în Brașov.
2025 Cicha Morada, la Luz Cafe, București. Ce păcat că oaza peruană a tras obloanele! Îmi vor lipsi Yul și răcoritoarea din porumb mov.
Text de HORIA GHIBUȚIU | DRINK








