Zile de băut în aprilie 2025
Alte prilejuri strașnice de a da pe gât în această primăvară. Sunt zile de sărbătorire a băuturii!
Luna aceasta continuăm trecerea în revistă a zilelor de sărbătoare alcoolică, după metoda brevetată în paginile acestei îndrăgite rubrici: cum să bei cu calendarul. Am cules zilele de băut din aprilie dintr-o sursă americană, Drink Days, așa se explică termenul „național” din titulatura zilelor de băut.
Iată programul de băut din aprilie:
📅 7 aprilie – Ziua națională a berii
📅 9 aprilie – Ziua națională a ginului cu apă tonică
📅 17 aprilie – Ziua mondială Malbec
📅 19 aprilie – Ziua națională Amaretto
Să le luăm pe rând. Pe 7 aprilie, în SUA, e National Beer Day, o celebrare precedată de 6 aprilie, cunoscută ca New Beer’s Eve. 7 aprilie marchează intrarea în vigoare a Actului Cullen-Harrison, promulgat de președintele Franklin D. Roosevelt pe 22 martie 1933. Asta a însemnat o victorie în războiul de neatârnare al gâtlejurilor uscate, care au umezit tiranicul amendament 18 la Constituția SUA, potrivit căruia erau interzise „băuturile alcoolice toxice”.
Din noaptea de 6 spre 7 aprilie au fost permise berile cu 4,05% alcool. Erau vremuri grele, prieteni ai halbei, prohibiția făcea ravagii, iar lumea era criță de trează. FDR a lansat faimosul panseu „cred că ar fi un moment bun pentru o bere”. În seara dinaintea intrării în vigoare a legislației relaxate, zeci de mii de oameni din toată țara s-au strâns în jurul fabricilor de bere, crezând cu tărie fix același lucru.
Pe 9 aprilie, în America e National Gin & Tonic Day, dar, zău, nu văd niciun motiv să nu ridicăm un pahar și-n partea asta de lume, chit că păstrăm sau ba raportul de 1:1 sau 1:3 între gin și apă tonică. Interesant, la noi, ca în Japonia, s-a încetățenit denumirea gin tonic. Cel mai bun gin din lume pe care încă nu l-am gustat apare în sezonul 4 al serialului „Peaky Blinders”, unde vedem că pe etichetă scrie: „Compania cu răspundere limitată Shelby. Gin. Distilat pentru eradicarea aparent incurabilei tristeți”.
Pe 17 aprilie, e liber să se bea în toată lumea vinul cu aromă de cireșe negre, tabacioc și ciocolată originar din Franța și ajuns celebru în Argentina, de unde provine în prezent cam 70% din producția de vin roșu Malbec. Ciorchinile sud-americane de Malbec diferă un strop de cele europene, sunt mai mici, iar boabele, aidoma – pare că în Lumea Nouă n-ar fi ajuns chiar butașii soiului original, greu încercat de filoxera de pe Bătrânul Continent. Totuși, cel argentinian rămâne un soi fabulos, prea bun, prea ca în Franța.
Încheiem luna de băut pe 19 aprilie, dar recomandăm degustarea cu responsabilitate și-n afara zilelor din calendar, cu Amaretto, un lichior puțin amar, ceea ce îmi amintește de o expresie excepțională a gânditorului Bănel Nicoliță („am dat totul. Sunt puțin obosit”). Sunt persoane care caută neobosit aroma de migdale amare. Să nu uit, ca posibilă explicație a popularității globale a prăjiturii Tiramisu: e aromată cu Amaretto.
Text de Horia Ghibuțiu | DRINK