Datele din calendarul internațional al băutelor din februarie îi evidențiază pe profesioniștii dintre noi: cei care își vor menține echilibrul în slalomul special printre zilele internaționale închinate alcoolului în februarie se vor putea socoti calificați la locul de băut. Și, desigur, datori să facă cinste.
Sunt sărbători ce marchează praznicele împărătești în care e dezlegare la băut (cred că se poate și spăla). Iată filele relevante din această lună a desăvârșirii tehnicii de a bea cu calendarul, o metodă infailibilă dacă vrei să te consideri un băutor respectabil la nivel global:
Acestor date li se poate adăuga faptul că februarie e considerată luna berii stout – o invenție a marketingului, care a prins cheag în jurul soiului de bere brună, puternică, de fermentație superioară. Practic, ai la dispoziție 28 de zile în care să-ți vezi prietenii prin fundul unui pahar de bere, cum ar fi Guinness. Și ar mai fi postul alcoolic interminent, o invenție a mea, care presupune să bei (în mod responsabil, firește) orice, oricât, doar pe 29 februarie, adică în anii bisecți.
Să le luăm pe rând. Pisco Sour e un clasic peruan (claro, se bea și-n Chile), cu cinci ingrediente principale: spirtoasa produsă din struguri, sucul de limete, albușul de ou bătut, bitterul de plante (Angostura) și siropul de zahăr. La Lima se servește Pisco Sour-ul perfect. Cereți unul la Gran Hotel Bolivar, unde Ernest Hemingway a lichidat un număr record de asemenea cocktailuri (campionii se pot încumeta să consume din paharul-catedrală, care e imens). Găsiți și în București Pisco-ul perfect, pe Calea Victoriei, trebuie doar să-i faceți un semn sugestiv simpaticului peruan Yul din La Luz by Latino Coffee, va înțelege.
Despre scotch mai rămâne tot timpul ceva de zis, chit că nimeni nu va spune ceva mai adevărat decât Humphrey Bogart: „n-ar fi trebuit să trec de la scotch la martini”. Dacă tot am pomenit o celebritate, două actrițe sunt cunoscute după ce li s-au atribuit citate despre Margarita: Liz Taylor ar fi zis că e fericire într-un pahar, Jennifer Aniston – că e vacanță. Așadar, notați 22 februarie, liber la Margarita!
Două zile mai târziu, timpul trece repede când te distrezi, e rândul celebrării barmanilor, acești sfinți – dacă nu botează băutura – care le aduc multă bucurie semenilor. Ridicați un pahar în cinstea lor și dați-l pe gât de îndată, cum se consumă din străbuni în cea mai scurtă lună a anului.
» Text de Horia Ghibuțiu | Eat & Drink