Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/01/2025
Eat & Drink

FOOD TRENDS | VEGANUARY – Cum să începi anul cu mai multe legume și fructe fără să ții dietă

Iuliana Ciocîrlan De Iuliana Ciocîrlan
Comentarii FOOD TRENDS | VEGANUARY – Cum să începi anul cu mai multe legume și fructe fără să ții dietă Share FOOD TRENDS | VEGANUARY – Cum să începi anul cu mai multe legume și fructe fără să ții dietă
VEGANUARY


Veganuary este o mișcare globală care provoacă oamenii să exploreze rețete savuroase, fără a include în alimentație ingrediente de origine animală, în prima lună din an, iar dacă vă întrebați de unde să începeți, v-am pregătit câteva idei de preparate vegane care își propun să arate că alimentația plant-based este delicioasă și surprinzător de simplă.

Începem, așadar, cu o idee de mic dejun vegan: omletă de tofu. Așa este, ați citit bine, omletă de tofu, și nu cu tofu pentru că această rețetă nu conține deloc ouă. Pentru preparare avem nevoie de ulei de măsline, tofu, ceapă verde, spanac, turmeric, piper negru și, opțional, roșii. Pentru a obține textura de omletă, se zdrobește bucata de tofu cu o furculiță într-un bol, iar pentru a-i da culoarea specifică se adaugă turmeric. Apoi, se prăjește într-o tigaie cu ulei de măsline încins, se adaugă legumele și piper după gust, iar după cinci minute în care se amestecă permanent, omleta noastră de tofu este gata.

Cui nu-i plac clătitele dimineața? Varianta vegană a acestui preparat este cât se poate de simplă: făină, zahăr, praf de copt, lapte de soia sau de migdale, esență de vanilie și ulei de floarea soarelui pentru prăjire. Se amestecă toate ingredientele într-un bol, cu excepția uleiului, iar opțional puteți adăuga în amestecul rezultat fructe sau ciocolată neagră, care, de cele mai multe ori, este vegană.

Pentru prânz, ce ați zice de o supă de conopidă? Pe lângă ingredientul-vedetă, vom avea nevoie de usturoi, chimion, fulgi de chilli, ulei de măsline, bază pentru mâncare cu gust de legume, lapte de cocos, sare și piper. Conopida și usturoiul sunt condimentate cu chimion și flugi de chilli și puse la cuptor până ce capătă o tentă aurie. Apoi, laptele de cocos și baza pentru mâncare sunt adăugate într-o oală și lăsate la fiert. Când laptele a început să fiarbă adăugăm usturoiul și conopida și mai lăsăm pe foc încă zece minute. La final, dăm totul prin blender, iar supa noastră este gata.

Pentru felul principal recomand un stroganoff de ciuperci pentru care vom avea nevoie și de: paste fettuccine, ceapă roșie, usturoi, unt vegan, paprika, muștar Dijon, sos de soia, bază pentru mâncare cu gust de legume, smântână pentru gătit vegană, lămâie, sare, piper și cimbru. Gătim pastele după preferințe, apoi, într-o tigaie, călim ceapa, usturoiul și ciupercile. Când acestea sunt gătite, adăugăm paprika, sosul de soia, muștarul și baza pentru mâncare diluată în apă și mai gătim până începe să fiarbă. La final adăugăm cimbrul, sucul de lămâie și smântâna pentru gătit. Amestecul final se toarnă peste paste și preparatul nostru vegan e gata de servit.

La cină haideți să servim un chilli vegan. Pentru acesta ne trebuie: ulei de măsline, ceapă roșie, piper, cartofi dulci, coriandru, făină, roșii, pastă de ardei chipotle, fasole albă, fasole roșie și, opțional, smântână pentru gătit vegană. Călim ceapa în ulei, adăugăm cartofii dulci și îi gătim alături de ceapă pentru cinci minute, apoi adăugăm făina, coriandrul, roșiile, pasta de ardei și fasolea. Peste acestea turnăm apă și mai lăsăm 20 de minute la gătit la foc mic. La final, dacă ne dorim, putem adăuga smântână de gătit. Cea mai bună garnitură pentru acest preparat, în opinia veganilor, este quinoa.

A zis cineva desert? Ce spuneți de un cheesecake vegan? Pentru prepararea sa ne trebuie: biscuiți digestivi, unt vegan, cremă de brânză vegană, zahăr pudră, lămâie și smântână vegană. Pentru blat, mărunțim biscuiții, pe care îi amestecăm apoi cu untul topit, iar pentru cremă amestecăm toate celelalte ingrediente, le așezăm peste blat și lăsăm cheesecake-ul nostru la frigider pentru minimum două ore. La final, pentru ornare, luăm gemul nostru preferat și îl punem deasupra feliei de cheesecake.

Fie că vrem să adoptăm un regim vegan sau doar vrem să explorăm noi opțiuni culinare, Veganuary este cel mai bun moment și prilej de a face acest lucru chiar la început de an, când toți suntem puși pe schimbări majore și decizii mărețe. Deci, de ce să nu profităm de această mișcare globală pentru a adăuga mai multe preparate vegane în meniul nostru zilnic?

» Text de IULIANA CIOCÎRLAN | Eat & Drink

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută